SmartGuard.

Ik heb een afspraak met Allain, vertegenwoordiger bij Medtronic België. Ik ken Allain al van toen ik 10 jaar geleden voor het eerst op de pomp ging. Allain heeft een paar tassen bij zich, met daarin de MiniMed 640G insulinepomp met de bijhorende CGM.* Ik ben opgewonden en blij dat ik de kans krijg om deze pomp met CGM te mogen uittesten. Alles wordt uitgepakt en we nemen samen de handleiding kort door. Allain helpt me om mijn eerste sensor te zetten, zodat die alvast kan opwarmen, terwijl hij verder zijn uitleg doet. Ik ben aandachtig en wil er graag aan beginnen. Deze insulinepomp heeft een bijzondere feature, die uniek is in de wereld van pompjes. De SmartGuard technologie helpt je om hypo’s te voorspellen, een half uur voor ze hun intrede doen. Dit is de voornaamste reden waarom ik deze pomp wil uitproberen. Ik ben al bijna 4 jaar vertrouwd met CGM, maar dit is nieuw voor me. De alarmen die bij CGM horen, zijn voor mij onmisbaar geworden en hebben me al vaak behoed voor rottige hypo’s. Kan deze pomp met zijn voorspellend hypo-alarm mij een meerwaarde bieden? Zijn hypo’s vanaf nu verleden tijd?

Met een zak vol informatie trek ik huiswaarts. De pomp ligt alvast goed in de hand en ziet er fris en modern uit. Het bladeren door de menu’s verloopt vlot en het kleurscherm is duidelijk. Mijn basaal patroon en andere pompinstellingen worden nu voor 1 maand overgenomen door deze pomp en voortaan zal ik me baseren op de CGM van Medtronic. Het plaatsen van de katheter verloopt prima en pijnloos. Het nieuwe groen/grijze schietei zorgt dat de katheter makkelijk kan geplaatst worden. Het naaldje vouwt makkelijk weg, zodat je geen prikaccidenten hebt. Er is een draaisysteem om de lijn op de katheter vast te maken. Het vullen van de pomp met insuline verloopt vlot en je kan op de pomp alle stappen volgen die nodig zijn om je pomp gebruiksklaar te maken. Op aanraden van Allain trek ik net genoeg insuline op voor 3 dagen en kies ik er ook voor om elke 3 dagen een nieuwe katheter plus een nieuw insulinepatroon te plaatsen. Het ingebouwde alarm zal me hieraan herinneren (yay). De pomp wordt meestal zichtbaar gedragen, omdat de CGM op de pomp zelf zit. Ik ben dit niet gewoon en beslis om toch de pomp in mijn AnnaPS shirtje te dragen. De lijn is lang genoeg om de pomp vanonder mijn kleren te toveren. Op het startscherm van de pomp, heb je heel wat informatie. Ik zie op de bovenste balk hoeveel insuline ik nog heb, hoe het zit met de levensduur van de batterij (ik heb wel 4 batterijen nodig gehad op 1 maand, maar misschien wordt dat beter eens je de pomp helemaal onder de knie hebt?), wanneer ik moet kalibreren, hoeveel actieve insuline er nog is (heel handig). Heel blij met dit overzicht, dat ik op elk moment kan raadplegen.

Mijn eerste week op deze pomp verloopt goed. Ik zie geen luchtbellen, heb geen verstoppingen in de lijn en de pomp doseert de insuline zoals het hoort (ik merk wel dat ik meer basale insuline nodig heb op deze pomp). Mijn eerste week op deze CGM is een flater. Mijn Dexcom zit er ook nog steeds en ik vergelijk constant de 2 verschillende CGMs. Geen goed idee. Ik vertrouw de nieuwe CGM (nog) niet en na 4 dagen gooi ik de eerste sensor er uit. Ik beslis een paar dagen te wachten en er dan nog eens voor te gaan. In die paar dagen heb ik de tijd om de pomp beter te leren kennen.

De bijgeleverde Bayer meter zorgt dat de gemeten waarden automatisch doorgestuurd (kunnen) worden naar de pomp, zodat je meteen ook de boluswizard kan gebruiken op basis van die gemeten waarde. Er wordt echter geen rekening gehouden met de trend van je waarden (ik hoop dat dit in de toekomst toch verandert), waardoor je zelf nog het bolusadvies moet aanpassen (hoger, lager, naargelang de trend op de CGM). Ik gebruik het bolusadvies niet, omwille van die reden. De meter ligt goed in de hand en meet correct, ook als ik dubbelcheck met een nieuwe druppel bloed: de metingen liggen heel dicht bij elkaar en daar ben ik blij mee. Daar ik de boluswizard niet gebruik, zou ik gebruik maken van de bolus via de meter zelf, maar dat is niet handig als de CGM op de pomp zelf zit (onder mijn kledij). Als ik de pomp moet bovenhalen om mijn trend te zien, dan bolus ik net zo goed op de pomp zelf.

gestopt-voor-laagDe SmartGuard techniek laat zich van zijn beste kant zien en treedt in werking wanneer dat nodig is. Vooral ’s nachts is dit voor mij een pluspunt (op voorwaarde dat er geen actieve insuline meer is): doorslapen terwijl de pomp uitgeschakeld wordt bij een aankomende hypo en zichzelf weer aanschakelt wanneer de bloedsuiker weer veilig is. Het vraagt wat finetuning om nadien niet te hoog uit te komen. Gelukkig krijg ik hulp vanuit verschillende hoeken om de alarmen zo in te stellen, dat ik na een pompstop niet meer op 250 mg/dl maar rond 140 mg/dl uitkom.
Overdag treedt de SmartGuard ook in werking,  maar niet op de momenten waarop ik het zelf wil. Ik moet sowieso ruim op voorhand bolussen om hoge pieken na de maaltijd te vermijden. Jammer genoeg ziet de SmartGuard dit als een aankomende hypo en schakelt hij mijn basaal patroon uit. Gelukkig kan ik dat manueel verhelpen door de pomp weer in te schakelen. De SmartGuard treedt ook in werking na de maaltijd, wanneer blijkt dat ik teveel insuline gebolust heb voor mijn maaltijd (of minder gegeten heb dan voorzien). Soms is deze pompstop voldoende, soms moet ik toch nog aanvullen met snelle suikers, afhankelijk van de nog aanwezige actieve insuline.

Ik vind dit een fijne pomp in gebruik en ook de CGM is accuraat. Er zijn voor mij echter ook enkele minpunten aan de CGM. Eerst en vooral: de levensduur van de sensor. Na 6 dagen is het gedaan en tijd voor een nieuwe sensor. Er zijn mensen die de sensor nog enkele dagen kunnen rekken, maar ik heb dat niet uitgeprobeerd (er is toch irritatie op de huid na 6 dagen).
Op de eerste dag moet je 4x kalibreren om een goede werking te garanderen. Vanaf de tweede dag heb je genoeg aan 2 kalibraties, waar niet meer dan 12u mag tussen zitten (anders krijg je geen waarden meer op je CGM). Het is een beetje zoeken naar het juiste moment om te kalibreren (stabiel, geen actieve insuline).  Het inbrengen van de sensor is pijnloos en aan de hand van dit filmpje kan je heel goed volgen hoe het moet. Tijdens het plaatsen van een nieuwe sensor, heb je de tijd om de zender opnieuw op te laden.
Dat de pomp niet echt geschikt is om onder je kledij te dragen als je CGM gebruikt, vind ik echt jammer. Voor mannen is dit misschien minder een probleem, maar ik vind het fijner om mijn pomp onder de kleren te dragen en mijn CGM los te zien van de pomp zelf. Dit zou in de nabije toekomst verholpen worden door de CGM op je smartphone te hebben.

binnen-bereik-64Mijn proefperiode zit er bijna op. Ik ga de pro’s en contra’s afwegen en goed nadenken. Een pomp kies je niet voor 6 maanden en tenslotte moet je ze 24/7 gebruiken. Ik ben alvast blij met deze nieuwe technologie en de mogelijkheden die ze biedt. Als ik de grafieken na 1 maand mag geloven: 1% < 70 mg/dl, 35% > 160 mg/dl en 64% binnen mijn marges.

Nog even kort de min- en pluspunten voor mij:

-korte levensduur van de sensor (6 dagen), waarbij ik de 1e dag niet als betrouwbaar ervaar
-4x kalibreren op de 1e dag + max 12u tussen 2 kalibraties op de volgende dagen
-CGM op de pomp zelf, waardoor je ze niet makkelijk onder de kleren kan dragen
-smartguard is niet altijd voldoende om hypo’s te vermijden
-pomp vreet batterijen

+smartguard technologie ’s nachts
+accurate CGM
+overzichtelijk startscherm pomp
+gratis pleisters voor de CGM
+uitgebreide grafieken op de pomp
+pijnvrij inschieten sensor (filmpje is heel handig om te volgen)
+nauwelijks hypo’s

Zoete groet,

Cathy

*Mijn diabetesteam is geraadpleegd geweest in mijn keuze om deze pomp uit te proberen.

Neem interactief deel aan gesprekken rond Type 1 diabetes op Facebook.

Advertentie

5 gedachtes over “SmartGuard.

 1. Wat leuk dat je dit uit hebt mogen proberen! 🙂
  Ik ben benieuwd wat je beslissing uiteindelijk wordt! Ik zou (heel persoonlijk, hè …) voor deze gaan, omdat het mij niet echt iets uitmaakt als de pomp zichtbaar is. Maar ik ben ook geen insulinepomp gewend … Ik denk dat ik eind deze maand deze sensor als (blinde) diagnostische sensor krijg. De dvk heeft niet gezegd welke sensor het zou worden, maar hij zou 6 dagen blijven zitten! Ben benieuwd …

  Heel veel succes met de keuze!

  Like

  1. Dag Anne

   het gaat er mij niet echt om dat de pomp “zichtbaar” is. Het is eerder het draaggemak als vrouw. Als man maak je de pomp bv vast aan je broeksriem of je stopt ze in je broekzak, maar voor mezelf vind ik dat absoluut niet handig. Je zit dan ook met de lijn die uit je kleren hangt en dat is niet zo handig met 2 honden in huis en iemand die graag achter het fornuis staat. Die lijn blijft wel eens haken aan deurklinken, knoppen ed. Ook toiletbezoek is handiger wanneer de pomp “vastzit” onder je bovenkledij dan bijvoorbeeld in je broekzak of aan een riem (omwille van de lijn).
   Ik ben zelf ook heel erg benieuwd naar mijn uiteindelijke keuze. Nadat ik de nieuwe Roche Insight pomp heb geprobeerd, zal ik mijn keuze bekend maken.
   Succes met je blinde sensor. Benieuwd wat daar uit komt!

   Zoete groet,
   Cathy

   Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.