Klaar voor een nieuwe pancreas.

Nee hoor, ik sta niet op de lijst voor een pancreastransplantatie. Gelukkig is dat een ver-van-mijn-bed-show op dit moment. Mijn pancreas doet het uitstekend, behalve dan dat 1% dat verantwoordelijk is voor de aanmaak van insuline. Voor de rest doet hij gewoon wat hij moet doen.

Al bijna 11 jaar nu, heb ik een uitwendige pancreas aka insulinepomp. Ik vond het niet zo evident om de spuiten achter me te laten en mezelf over te leveren aan iets wat ik helemaal niet kende. Maar ik heb toen toch de sprong gewaagd en heb me dat eigenlijk nog niet beklaagd.
Een insulinepomp probeert zo goed mogelijk de endocriene functie van de pancreas over te nemen. Hij levert kleine dosissen insuline aan, naargelang jouw behoefte en het tijdstip van de dag. Bij maaltijden zorgt de insulinepomp voor extra maaltijdinsuline en tussendoor gebruik je diezelfde pomp om een extra correctie te doen of om het basaal patroon tijdelijk stop te zetten of net te verhogen. Ik weet niet anders meer en zou het ook heel erg moeilijk vinden moest ik nu weer op de pen moeten overgaan. Niets mis met pennen natuurlijk, alleen is dat nu een ver-van-mijn-bed-show geworden voor mij.

Na 6 jaar op de Accu-Chek Aviva pomp, ben ik toe aan iets anders. Ondertussen zijn er een paar nieuwkomers op de markt in België. Er gebeuren interessante dingen. Er is uiteraard die nieuwe 640G van Medtronic, met automatische pompstop en voorspellend hypo-alarm. Die heb ik al kunnen uittesten en ik was blij verrast met de werking van deze pomp. Volgend jaar komt dan al heel snel na deze 640G, de 670G met hybrid closed loop systeem van Medtronic, die niet alleen ingrijpt bij aankomende hypo’s, maar ook bij aankomende hypers. Lijkt me ook niet verkeerd! Als er maar iets is wat onze diabetesregeling een beetje minder ingrijpend kan maken en ervoor helpt te zorgen dat we steeds minder hypo’s en hypers hebben.
Dan is er ook de Accu-Chek Insight pomp waar ik al een hele tijd op zat te wachten. Heel blij jullie te kunnen zeggen, dat ik hem ondertussen aan het uitproberen ben. Spannend dus! Volgende week mogen jullie je aan een verslag verwachten en tussentijds vind je op mijn Facebookpagina nog meer extraatjes over deze pomp.
Roche komt binnenkort ook met hun eigen CGM op de markt, die samenwerkt met deze Insight pomp. Voorlopig ben ik nog altijd tevreden van mijn Dexcom G4, maar ik wil ook graag de Dexcom G5 testen omdat ik nog altijd overtuigd ben van de meerwaarde van de Dexcom. En nu Roche de Eversense CGM op de markt bracht, lijkt het me ook wel iets om na te gaan wat zo’n ingeplante CGM met je doet op diabetesvlak. Binnenkort ook in België te verkrijgen en ideaal voor mensen die een pleisterallergie ondervinden bij het gebruik van CGM.

Veel om over na te denken, veel om te vergelijken. Ook al lijkt het dat er in ons klein Belgenlandje niet zoveel nieuws te beleven valt, er zijn altijd wel nieuwe producten in de maak waardoor er voor ieder wat wils is. Weten wat je eigen behoeften en prioriteiten zijn, kan doorslaggevend zijn in het kiezen van een nieuwe pomp en/of CGM. Het is een beetje zoals een testrit maken bij het uitkiezen van een nieuwe auto. Met het verschil dat die auto niet levensnoodzakelijk en 24/7 is. Die namaakpancreas, die houdt me in leven en ik moet er elke dag en nacht op kunnen vertrouwen. Dat is een big deal, niet iets om zomaar lichtjes over te gaan, maar een beslissing waar je het zeker 4 jaar moet mee doen. Het moet je beste maatje worden. Dan kies je maar beter een maatje waar jij het goed bij voelt. Het beste maatje is het maatje dat het best bij jou past. We hebben geluk dat er op diabetesvlak geen slechte maatjes bestaan. De toestellen worden heel erg goed nagekeken en gekeurd voor ze op de markt mogen komen, net omdat ze ons in leven houden. Ik kijk uit naar mijn volgende levenslijn.

Zoete groet,

Cathy

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.