Dexcom One

Het is zo ver: de Dexcom 5 gaat er uit… We zijn één van de laatste landen waar de Dexcom G5 nog gebruikt wordt. Het was spannend afwachten wat het RIZIV zou kiezen als opvolger voor de Dexcom G5. Zou het de Dexcom G6 worden? Of meteen de Dexcom G7? De verbazing was groot toen ik hoorde dat de Dexcom One (die eerder al in enkele andere landen op de markt gekomen was) de G5 zou gaan vervangen in België. Ik kende de Dexcom One al, omdat ik had meegewerkt aan een fotoshoot rond deze sensor, maar had niet verwacht dat hij in België zou komen.

De Dexcom One dus… waar kan je je aan verwachten?

De Dexcom One is precies dezelfde sensor als de Dexcom G6, de CGM (continue glucose monitoring) die in België voorbehouden blijft voor mensen die een commercieel loopsysteem gebruiken (bv Tandem T:slim, Roche Insight met Diabeloop). Hij ziet er precies uit zoals de G6, is even accuraat maar heeft iets minder functies dan de G6. Die beperkingen zorgen voor een goedkopere sensor, waardoor hij voor het grotere publiek ter beschikking kan komen. Superfijn natuurlijk, dat er nu een bijzonder accurate sensor bestaat voor iedereen in België met T1 diabetes (ideaal voor wie insulinepennen of een pomp gebruikt die geen commercieel loopsysteem heeft)!


De Dexcom One is een sensor waarbij je niet hoeft te scannen, waarbij je waarden continue weergegeven worden op je Android of iOs smartphone (lijst van compatible smartphones) via de gratis Dexcom One app. Om de 5 min wordt een nieuwe glucosewaarde doorgestuurd van de zender naar je smartphone. Zorg dat je smartphone dicht genoeg bij je sensor in de buurt is, om zeker te zijn dat de waarden weergegeven worden. Heb je je smartphone even niet in de buurt (signaalverlies), dan pikt de app je waarden weer op van zodra die verbinding hersteld is. Tip: sluit de Dexcom app NIET op je smartphone, zodat hij op de achtergrond info blijft doorgeven.
Wie geen compatibele smartphone heeft: later dit jaar zal er ook een ontvanger beschikbaar worden voor mensen die alsnog de Dexcom One willen gebruiken, ook vergoed door het RIZIV.
De Dexcom One kan met een eenvoudige druk op de oranje knop geplaatst worden. De glucosewaarden worden gemeten in het interstitieel vocht net onder de huid, waar het ultrafijne sensordraadje zich bevindt. Het plaatsen van de sensor is pijnvrij en zorgt zelden voor ongemak. Je kan gewoon douchen, in bad gaan en zwemmen met de sensor (je ontvangt geen waarden op je smartphone wanneer de sensor onder water is, maar de waarden worden weer opgepikt van zodra de bluetoothverbinding hersteld is).

Plaats de sensor waar die voor jou het makkelijkst zit: de buik of de achterkant van de bovenarm. Voor kinderen tussen 2 – 17 j is ook de bovenbil goedgekeurd. Eens de sensor geplaatst is, klik je de zender vast in de doorzichtige houder. Zorg dat je twee klikjes hoort, dan ben je zeker dat de zender goed geplaatst is. Op de arm en bovenbil plaats je de sensor/zender best verticaal, op de buik horizontaal.

De Dexcom One app

Ik heb de app meteen gedownload op mijn smartphone, na het ontvangen van mijn Dexcom One pakket. De instructies zijn makkelijk te volgen. Wat me onmiddellijk opvalt, is de Clarity software, die standaard in de app ingebouwd zit. Je hoeft dus niet meer apart naar Clarity te gaan en in te loggen om je rapporten te bekijken, nee, je kan nu meteen in de app zelf je rapporten bekijken. Heel handig voor wie graag een betere regeling wil en de TIR (Time in Range, of de tijd waarin je waarden tussen de vooropgestelde 70 – 180 mg/dl zitten) in de gaten wil houden. Je behandelteam kan ook via Clarity jouw rapporten zien en sneller met jou overleggen wanneer je dat nodig vindt.
Je hebt de app (of een ontvanger) nodig om je sensor en zender op te starten. De levensduur van de zender (ook wel transmitter of batterij genoemd) is 3 maanden. Hij kan dus elke 10 dagen opnieuw gebruikt worden gedurende die periode (gooi hem niet weg bij het vervangen van je sensor!). Van zodra je zender opgestart is, kan je hem niet meer uitzetten en begint de looptijd van 3 maanden.
Elke sensor heeft een eigen code, die je ingeeft in de app bij het opstarten van die welbepaalde sensor. Het is belangrijk dat je niet zomaar een code ingeeft, maar goed nakijkt welke de code is die bij deze sensor hoort. Op de app zie je goed wanneer je de sensor opgestart hebt en wanneer hij moet vervangen worden. Je wordt gewaarschuwd wanneer de draagtijd er bijna op zit. Er is ook een knop waarbij je de sensor kan stoppen in geval dat nodig moest zijn. Een gestopte sensor kan je niet opnieuw opstarten!


Je geeft ook het serienummer van de zender in. Dit nummer staat vermeld op het doosje waarin de zender zit. Ik geef mensen altijd de raad om een foto te maken van het doosje en dat in een album op je smartphone te bewaren, just in case. Ik doe dat trouwens ook met de sensorcodes bij het plaatsen van een nieuwe sensor. Ben je toe aan je volgende zender? Vergeet dan niet om de bluetoothverbinding met de vorige zender te verwijderen uit je smartphone en de zender weg te gooien, zodat je steeds een goeie verbinding hebt tussen je smartphone en je actieve zender.

Bij “waarschuwingen” zijn er 5 alarmopties in te stellen:

Laag alarm (in te stellen tussen 60 – 150 mg/dl)
Hoog alarm (in te stellen tussen 100 – 400 mg/dl)
Signaalverlies (wanneer je tijdelijk geen waarden te zien krijgt omdat er een bluetooth probleem is)
Kortstondig sensorprobleem (wanneer de sensor tijdelijk geen waarde kan aflezen)
Technische waarschuwingen (bv, app gestopt, sensor vervangen, en dergelijke): hier kan je kiezen op welke manier je verwittigd wordt maar je kan de waarschuwing niet uitzetten.

Hou er rekening mee dat er geen enkel alarm door komt als je smartphone op STIL staat.
Word je liever meerdere keren gewaarschuwd? Zet dan zeker het sluimeralarm aan bij Laag en Hoog, zodat je een nieuwe verwittiging krijgt wanneer je waarden nog steeds buiten het vooropgestelde bereik zitten (kies een herhalingstijd tussen 15 min en 4u). Ik vind dit sluimeralarm zeer waardevol, zeker na het plaatsen van een nieuwe pompkatheter net voor je gaat slapen. Zo word je altijd verwittigd voor te hoge waarden als je katheter het niet goed doet en kan je actie ondernemen.
Wat nieuw is: “vertraging 1e waarschuwing”: het eerste Hoog of Laag alarm wordt uitgesteld tot je bv al 1u te hoog of te laag staat (te kiezen tussen 15 min – 4u). Stel dat je gaat slapen en je hebt nog een laatavondsnack gehad waarvan je nu al weet dat je waarden nog gaan doorstijgen. Dan wil je niet liever een alarm na 30 min al, omdat je weet dat je insuline er voor zal zorgen dat die waarde ook weer daalt. Dan kan je bijvoorbeeld kiezen om pas na 2u verwittigd te worden moest je nog steeds te hoog staan.

Je kan er voor kiezen om geluiden te laten klinken bij een alarm of een trilling als je het liever subtiel houdt. Je kan deze instellingen nog altijd wijzigen wanneer je dat wenst.

Op de app kan je dus je rapporten bekijken en zien hoe je het gedaan hebt de voorbije 3 – 7 – 14 – 30 of 90 dagen. Via een kleurengrafiek zie je ook hoe vaak je binnen je TIR (Time in Range) zat.

Een nieuwe sensor plaatsen

Je eerste sensorsessie zit er op. De sensor zal geen waarden meer doorgeven eens de draagtijd van 10 dagen bereikt is. Je kan de pleister met de sensor en zender nu gewoon van de huid afhalen in een vloeiende beweging. Schuif de zender uit de doorzichtige houder door het brede stuk naar beneden te duwen. Maak de contactjes schoon met een alcoholdoekje voor je de zender opnieuw gebruikt. De sensor zelf mag je weggooien.
Plaats een nieuwe sensor op de huid (tip: ontvet je huid en zorg dat die goed droog is, voor je een nieuwe sensor inbrengt) en klik er de zender op vast (denk aan de twee klikjes).
Kies voor de optie Nieuwe sensor starten. Geef de code van de nieuwe sensor in en start de opwarmperiode van 2u. Na die 2u krijg je de eerste waarden te zien. Gedurende 10 dagen kan je nu continue je waarden zien op je smartphone.
Je kan de sensor ook voortijdig stoppen, als het je bijvoorbeeld beter uitkomt om hem op een ander moment te vervangen dan voorzien. Kies dan altijd voor SENSOR STOPPEN vooraleer je hem er af haalt, anders zal je geen connectie kunnen maken met de nieuwe sensor.

Zijn er ook nadelen aan de Dexcom One?

De Dexcom One is een grote vooruitgang voor wie een accurate sensor wil die zeer makkelijk in gebruik is, die 10 dagen blijft zitten en die niet hoeft gescand te worden.
Voor mensen die gewend zijn om gebruik te maken van de SHARE/FOLLOW functie op de G5: deze functie is er niet op de Dexcom One, wat ook het prijsverschil verklaart. Heb je nood om je waarden door een naaste te laten volgen of wil je toch de waarden van je naaste/kind volgen, dan kan ik je aanraden om te kiezen voor een pomp met een commercieel loopsysteem en de Dexcom G6. Dit lijkt me ook belangrijk voor mensen die hypo unaware zijn (mensen die hun hypo’s niet voelen) en/of alleen wonen.

Waarom zou ik kiezen voor Dexcom One?

*De Dexcom One hoeft niet gekalibreerd te worden. Het systeem is er op voorzien om zonder kalibraties de metingen correct door te geven. Velen zullen dit als een verademing zien.
*Je hoeft niet te scannen om je waarden te zien.
*Zeer makkelijk in te brengen sensor: 1 duw op de knop.
*De Dexcom One app is makkelijk in gebruik en vertelt jou stap voor stap hoe je te werk gaat om je sensor en zender te plaatsen.
*Je kan zelf instellen wanneer je verwittigd wordt voor te hoge en/of te lage waarden en hoe vaak je die alarmen wilt krijgen.
*Gratis in de conventies in België voor iedereen met T1 diabetes. Ook te verkrijgen in België voor mensen met T2 diabetes mits een supplement zelf bij te dragen aan de conventie.

Vragen

Zoals we gewend zijn van Dexcom, kan je antwoorden krijgen op al je vragen via het contactformulier online of via het nummer 0800 29673 van maandag – vrijdag van 9:00 – 17:30.
Wil je graag al starten met de Dexcom One? Praat er dan zeker over met je arts en je dvk. Momenteel zijn er al zeker 7 conventies waar de Dexcom One te verkrijgen is en dat aantal zal alleen maar toenemen.

Ik hoor graag jullie bevindingen!

Zoete groet,
Cathy

*dit startpakket van Dexcom One werd gesponsord door Dexcom.


Advertentie

5 gedachtes over “Dexcom One

 1. Dexcom one vind ik niet goed , de waarden komen niet overeen met mijn Bloedafname En ik vind het spijtig dat ik mijn iWatch niet kan gebruiken,en de alarmen zijn beperkt (snel dalend en telefoon kan niet op stil staan Voor mij is het achteruit gaan

  Like

  1. Dag Frank, bedankt voor je reactie. Ik begrijp dat je niet tevreden bent over de Dexcom One. Neem je eens contact op met de klantendienst om je ontevredenheid door te geven? Het is altijd belangrijk voor een firma om te horen hoe de gebruikers hun producten ervaren, zodat ze kunnen kijken wat er kan verbeterd worden.

   Cathy

   Like

  2. Voor mij een enorme stap achteruit. Ik maak wekelijks 2 fietsritten van 100 km en had hiervoor speciaal de dexcom 5 genomen om zo mijn waarden op mijn iwatch te kunnen aflezen. In mijn ogen is dit gewoon een besparing en helemaal geen vooruitgang. Ik zou het iedereen afraden. Dit is ook iets wat ze je niet meegeven als de van dexcom 5 naar one gaat. Lijkt me toch essentieel om de patiënt alle informatie mee te geven.

   Like

 2. Beste,

  Ik ben blij dat ik de reactie van Frank lees. Het is inderdaad een hele achteruitgang. Waarden komen niet overeen. Signaal verlies. Korte sensor fout..
  Als fervent sporter vond hij het gebruik van mijn i watch heel handig.
  Kon ik gewoon kijken zonder te stoppen..
  Als hij nu zijn i watch aan heeft krijgt hij zelf zijn alarmen niet door.
  Hij gebruikt hem nu 3 weken niet te doen. Al paar keer contact gehad met klanten dienst
  Het zorgt voor zoveel stress en spanning.
  Bij vernieuwing verwacht je verbetering.
  onbetrouwbaar. Inderdaad grote achteruitgang wat ik niet verwacht had.

  Like

  1. Dag Ronan,
   bedankt voor je berichtje. Ik begrijp dat je problemen ondervindt in het gebruik van je Dexcom One. Ik lees dat je al contact gehad hebt met de klantendienst? Ik kan je jammer genoeg niet verder helpen, daar is de klantendienst voor.
   Is er een mogelijkheid om de G6 te krijgen via je diabetesconventie?

   Cathy

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.