Dana-i

Het is zover! Mijn Insight pomp is aan vervanging toe. Na jarenlang trouwe en tevreden klant te zijn geweest bij Roche en met plezier gebruik te hebben gemaakt van zowel de Accu-Chek Combo als mijn geliefde Accu-Chek Insight, vind ik het belangrijk om te kijken wat er beschikbaar is aan insulinepompen in België. Daar ik geen behoefte heb aan een draadloze pomp (voor België is dat de Omnipod of de Roche Solo), is er de keuze tussen een Medtronic pomp, Ypsopump, de Tandem T:Slim of opnieuw kiezen voor een Insight.


Wat voor mij heel erg belangrijk is in mijn keuze voor een nieuwe pomp, is het gebruik van mijn Dexcom. Dexcom is voor mij het allerbelangrijkste in een goeie diabetesregeling, of die nu wel of niet communiceert met de pomp. De waarden zijn bijzonder accuraat en het gebruiksgemak van de Dexcom G6 (zowel het inbrengen van de sensor als de levensduur van 10 dagen en de Share functie) zijn voor mij prioritair. Een nieuwe pomp heb je voor de komende 4 jaar, iets om goed over na te denken dus. Ik heb de voor- en nadelen van de mogelijkheden weloverwogen en mijn keuze is gevallen op de Dana-i pomp van Sooil. Daar deze pomp nog niet eerder in de Belgische conventies te krijgen was, heb ik via de verdeler (ZkopeHealthCare) een testperiode kunnen verkrijgen, waarvoor mijn dank. Na een uitgebreide educatie bij mij thuis, was ik helemaal klaar om deze pomp te testen.

Dana-i (klik op de link om alle specificaties voor deze pomp na te lezen)

De Dana pompen zijn misschien nog niet gekend in ons land, maar staan op nummer 1 in Korea en ze worden ondertussen in meer dan 40 landen gebruikt. De firma Sooil maakt al sinds 1980 met succes insulinepompen in eigen beheer. Het is een vooruitstrevende firma die luistert naar wat mensen met T1 diabetes nodig hebben.

De pomp is klein, licht (84 gr, AAA alkalinebatterij inclusief), makkelijk te bedienen en beschikbaar vanaf de leeftijd van 2 jaar. Er kunnen tot 300 eh insuline in de pomp – aan jou de keuze hoeveel je er in doet. Alle courante insulines kunnen in deze pomp gebruikt worden. In mijn Insight gebruikte ik NovoRapid maar het plan is om met deze Dana-i ook Fiasp en Lyumjev (ultrasnelwerkende insuline) uit te testen. Deze insulines zouden niet alleen sneller zijn dan de andere soorten, maar jammer genoeg ook wel gekend voor het branderig gevoel tijdens het bolussen. Op de Dana-i pomp kan je voor de snelheid van de bolusafgifte kiezen tussen 12-30-60 sec per eenheid insuline (wat het branden wel zou kunnen tegengaan).

De Dana-i is een pomp waar geen zelflerend algoritme in zit. Het is dus geen hybrid closed loop systeem op zich. Je kan deze pomp gebruiken met welke sensor je zelf verkiest (FGM of RT-CGM). Indien je de pomp op deze manier wil gebruiken, is het een aanrader om de bijhorende AnyDana app te installeren op je smartphone (zowel Android als iOs), zodat je de pomp discreet onder de kledij kan laten zitten en alle bolussen en correcties kan geven vanop de app. De boluscalculator houdt niet alleen rekening met je huidige BG-waarde maar ook met de streefwaarde die jij instelt voor je regeling. Bij de Dana-i kan je streefwaarden instellen vanaf 80 mg/dl (4.4 mmol) – 200 mg/dl (11 mmol).


Ben jij iemand die wel eens vergeet om te bolussen? Stel dan zeker de gemiste bolusalarmen in, zodat je torenhoge waarden kan voor zijn.
Kies jij voor vaste eenheden insuline voor je hoofdmaaltijden? Ook dat kan je vooraf programmeren, zodat het bolussen nog sneller verloopt.

Ben je toch nieuwsgierig naar hybrid closed loop systemen? De Dana-i pomp is een interoperabele pomp, wat betekent dat ze openstaat voor andere merken. Je kan van deze pomp dus een hybrid closed loop pomp maken, door ze te connecten met commerciële zelflerende algoritmes (ik denk nu aan Diabeloop, Tidepool, CamAPS,…) alsook met een niet-commercieel DIY algoritme zoals AndroidAPS. Op die manier kan je een gepersonaliseerd hybrid closed loop systeem creëren dat het beste aansluit bij jouw noden.

De Dana-i pomp geeft je de keuze uit 3 mogelijke katheters: de Dana Inset II met geïntegreerde inbrenghulp, de Soft Release ST (stalen naald zelf schuin in te brengen) en de Easy Release (stalen naald zelf recht in te brengen). Ik heb gekozen voor de Dana Inset II, nadat ik ze alle drie getest heb. Op YouTube vind je filmpjes over hoe je deze katheter hoort te gebruiken, zodat je op je gemak alles nog eens thuis kan overlopen wanneer je daar nood aan hebt.

Waarom ik kies voor de Dana-i en niet voor een nieuwe Insight pomp?

De Roche Insight pomp wordt nu ook een “slimme” pomp dankzij de Dexcom G6 en het Diabeloop algoritme. Dit betekent ook dat wie een nieuwe Insight pomp bestelt, ook Diabeloop moet gaan gebruiken. Binnen afzienbare termijn wordt de Insight vervangen door de Solo patchpomp in combinatie met Diabeloop.
Voor mij heeft de Dana-i meer mogelijkheden: keuze van algoritme (waaronder ook Diabeloop), keuze van insuline (Insight werkt enkel met voorgevulde patronen in België), de mogelijkheid om te bolussen via de app op de smartphone.
Is je batterij aan vervanging toe? Je krijgt een Für Elise toon te horen. (Alkaline AAA batterijen zijn overal verkrijgbaar – kies voor Duracell of Energizer)
Is je insulinereservoir bijna leeg? Je krijgt een alarmpje zodat je tijdig kan wisselen.

Waarom ik niet gekozen heb voor een patchpomp (draadloze pomp)?

Ik vind het bijzonder fijn om te douchen/in bad/naar de sauna te gaan zonder pomp. Mijn pomp kan ik gewoon afkoppelen wanneer ik dat wens. Moest ik een draadloze pomp hebben, dan zou ik ook altijd insuline en een nieuwe pomp moeten bij hebben in het geval er iets met de pomp is (bv lekkage of verstoppingen of eraf gestoten). Draadloze pompen kan je ook niet bedienen op de pomp zelf, waardoor je niet kan bolussen (met bolusadvies) wanneer je je afstandsbediening (PDM) niet bij hebt.
De Dana-i kan je discreet onder je kledij dragen, gezien je hem volledig kan bedienen vanop je smartphone met de Dana-i app. De lijn zit dus ook netjes opgeborgen waardoor je nergens achter blijft haken.

Zijn er ook nadelen aan de Dana-i?

Voor mensen die overstappen van een Medtronic pomp of die eerder pennen gebruikten, zie ik geen onoverkomelijke nadelen. De Dana Inset II lijkt heel erg op de Medtronic Minimed Mio katheter en bij de Medtronic pompen moet je ook zelf je insulinereservoirs vullen.
Voor mensen die overstappen van de Insight pomp, zoals ik, was het wel even wennen aan een ander type katheter/inbrengsysteem en het weer zelf vullen van de insulinereservoirs. De Dana-i is ook niet zo afgerond als de Insight, wat even zoeken was naar draaggemak.

Kan ik deze insulinepomp krijgen in mijn pompconventie?

ZkopeHealthCare is volop bezig met het introduceren van de Dana-i pomp in België, Nederland en Luxemburg. Heb jij interesse om met deze pomp te starten? Vraag er dan zeker naar bij je diabetesteam of neem contact op met ZkopeHealthCare.

Voor wie is deze pomp geschikt?

° voor iedereen met type 1 diabetes (België) vanaf de leeftijd van 2 j die interesse heeft in een insulinepomp
° voor wie klaar is voor een (nieuwe) pomp maar nog niet meteen over wil naar een hybrid closed loop systeem
° voor wie liever een insulinepomp heeft met een sensor naar keuze (je kan je sensorwaarde manueel ingeven in de AnyDana app om de boluscalculator te gebruiken)
° voor wie graag zelf zijn snelwerkende insuline uitkiest
° voor wie uitkijkt naar nieuwe technologie
° voor wie een DIY hybrid closed loop systeem gebruikt of wil gaan gebruiken (bv AndroidAPS)
° voor wie graag wil kunnen bolussen vanop een app op de smartphone (Android of iOs)
° voor wie een lichte, kleine, discrete pomp wil, die onder de kledij kan gedragen worden

Wil je nog meer weten over deze pomp? Neem dan gerust contact met me op of stuur ZkopeHealtcare een bericht.

Zoete groet

Cathy

Advertentie

2 gedachtes over “Dana-i

 1. Beste Cathy,

  alles goed met jou?

  Ik wil je graag informeren dat de Ypsopump nu ook kan “loopen” met je Dexcom G6 🙂

  Vriendelijke groeten,

  Peter

  Peter Van Acker YPSOMED

  Like

  1. Dag Peter

   bedankt voor de info! Dit is nieuw voor me en ik wil er graag meer over weten. Op welke manier loopt de Ypsopump met de G6? Hoe zit het naar beschikbaarheid binnen de conventies? Kan ik ergens meer info zien via video’s of brochures?

   Met vriendelijke groet

   Cathy

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.