Newsflash: De Insight is in sight!

Ik kon niet wachten tot maandag om deze nieuwe blog te posten. We hebben er lang moeten op wachten: de nieuwe Accu-Chek Insight insulinepomp. En waarom ben ik daar zo blij mee?

Ik heb hem vastgenomen, bekeken, heel wat functies meter-insightuitgeprobeerd. Het leek wel pakjes openmaken tijdens de feestdagen. Ik was blij verrast door het moderne design. De Diabetes Manager meter ligt goed in de hand en ziet er goed uit. Vlotte bediening (touch en knoppen), kleurrijk scherm. Er zijn extra functies bijgekomen tegenover de Accu-Chek Combo die ik nu 6 jaar in gebruik heb. Een waardevolle bonus voor mij, is het toetsenbord waarmee je zelf opmerkingen kan noteren bv pizza, werkdag, .. waardoor je nadien makkelijker kan terugvinden waarom je die dag een hoge/lage waarde had.

De meter aka afstandsbediening blijft voor mij een grote meerwaarde bij de Roche pompen. Als vrouw vind ik het heel aangenaam dat mijn pomp onder de kleren kan gedragen worden en ik ze niet tevoorschijn moet halen om een bolus toe te dienen. Dat is niet anders bij de Insight pomp. De meter ziet er hip en trendy uit en je kan je home screen personaliseren. In één oogopslag zie je welk basaal patroon er actief is (er kunnen 5 patronen ingesteld worden en je kan die zelf een naam geven bv werkdag, sporten of weekend), of er actieve insuline aan boord is, hoeveel eenheden insuline er nog in het patroon zitten, of je batterij nog voldoende geladen is (de meter wordt opgeladen via USB), je laatst gemeten BG waarde.
De meter gaat aan van zodra er een stripje wordt ingebracht en schakelt automatisch weer uit van zodra het stripje verwijderd wordt.

De grote troef van de Insight pomp (ik weet dat veel van mijn diacollegaatjes hier heel blij zullen mee zijn): gedaan met de luchtbellen. De Insight komt namelijk met voorgevulde Novorapid insulinepatronen (1.6 ml), op te halen bij de apotheek. Het insulinepatroon kan zo de pomp in, zonder dat je het nog eens moet overhevelen naar een ander patroon. Easy peasy! Luchtbellen zijn voor pompgebruikers een hekel punt en gooien roet in het eten: onverklaarbare hoge waarden, doordat je een tijdlang enkel lucht binnen krijgt en geen insuline. Een zeer goede zet van Roche, om hiermee aan het werk te gaan.

voorgevulde-patronenDe pomp zit ook in een nieuw jasje. Ze is klein, licht (115 gr), compact en mooi afgerond, zodat het draagcomfort onder de kledij verzekerd is. Het kleurenscherm is duidelijk (achtergrondkleur kan wisselen tussen wit/zwart, naar jouw voorkeur) en voor wie het lettertype niet groot genoeg is: er zit een zoomfunctie op. De pomp komt deze keer met één lithium AAA batterij (je krijgt de pompbatterijen mee via de conventie) en wordt met één klik in de pomp geduwd. Je hoeft dus geen muntje meer bij te hebben om het dekseltje vast te schroeven.
Extra troef: moest je om één of andere reden een bolus moeten onderbreken om bijvoorbeeld een nieuw insulinepatroon in te brengen of om de batterij te vervangen, dan wordt de bolus hervat nadat de pomp opnieuw gesloten wordt. Net zoals bij de Combo kan je ook weer kiezen voor een standaardbolus, een multiwave bolus of een vertraagde bolus. Wat echter weer nieuw is: tijdens bv een vertraagde bolus kan je nog een tweede bolus geven (als je langer aan tafel zit dan voorzien of wanneer je nog iets extra wilt eten). Weer een plus dus.
Je kan ook een bolus programmeren op voorhand, zodat hij op een bepaald moment wordt afgegeven, bijvoorbeeld als je tijdens een werkvergadering een broodje wilt eten maar dan niet je meter wilt bovenhalen om te bolussen.
Voor mensen die last ervaren met het geven van grotere bolussen: je kan de snelheid van de bolus aanpassen (3-6-9-12 eenheden/uur), zodat de afgifte trager verloopt.
De pomp is spatwaterdicht, niet geschikt om mee te zwemmen.

inbrenghulpDe LinkAssist zit ook in een nieuw jasje. De inbrenghulp voor je katheter is compacter en helpt je om je katheter zo veilig mogelijk in te brengen. Je komt niet in contact met het naaldje (naaldje plooit na het plaatsen automatisch weg en mag zo bij het afval), wat voor mensen met prikangst een voordeel is. De katheters komen nog steeds in verschillende lengtes en de canules hebben verschillende dieptes. Vraag welke diepte het best geschikt is voor jou en kies zelf hoe lang je jouw lijn wil hebben. Het is interessant om verschillende lengtes in huis te hebben, naargelang de afstand tussen je katheter en je pomp. katheter
Op de pleister van de katheter staat getekend waar je lijntje komt te zitten. Altijd handig zodat je katheter niet tegen de richting in zit ten opzichte van je pomp.

Deze pomp is momenteel nog niet gelinkt aan CGM, maar daar komt ook in 2017 nog verandering in, met de Insight CGM, waar nog volop aan verbeterd wordt.

Al bij al: een pomp om naar uit te kijken. De pomp zal begin 2017 zijn intrede doen in België. Vraag ernaar in je conventie. Neem gerust contact op via het gratis Accu-Chek nummer: 0800 93 626 of via het contactformulier op de website. Of bekijk de pomp/meter nog eens zelf.

Zoete groet,

Cathy

Een gedachte over “Newsflash: De Insight is in sight!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.