Keuzes.

Had ik geweten wat diabetes inhield, dan had ik nooit voor deze ziekte gekozen. Oh, wacht even? Dat was ik uit het oog verloren: diabetes kies je niet, diabetes overkomt je. Het pakt je in je nekvel, zonder dat je daar op voorbereid bent. Het is absoluut geen keuze, maar het is meteen dodelijke ernst.

We hebben het voorrecht te mogen wonen in een prachtig land met een goede medische zorgverlening. We hebben bekwame dokters, hulpvaardige educatoren en toegang tot moderne hulpmiddelen om onze diabetes elke dag opnieuw het hoofd te bieden. Het RIZIV doet zijn best om samen met de conventies uit te zoeken waarmee wij het best geholpen kunnen worden en er worden hiervoor budgetten uitgetrokken. Grote budgetten. Met getallen waar wij van duizelen. Diabetes is dan ook niet niets en vraagt aardig wat inzet: inzet van jezelf maar ook inzet van je diabetesteam. De complicaties zijn niet van de poes en als die kunnen vermeden worden, is dat niet alleen voor de PmD (Persoon met Diabetes) een applaus waard maar is dat ook goedkoper voor de maatschappij, want tenslotte betaalt iedereen mee aan onze zorgverzekering.

Bij je diagnosestelling kom je voor het eerst in contact met je diabetesconventie. Je maakt kennis met een endocrinoloog, een team van diabetesverpleegkundigen/educatoren, diëtisten en soms ook psychologen. Elk lid van dit team is belangrijk en kan jou helpen op jouw diabetespad. In de toekomst zal je met deze mensen een band opbouwen en kunnen zij jouw leven met diabetes beter helpen maken. Ze kunnen je advies bieden rond het gebruik van de verschillende types bloedglucosemeters of jou helpen in je keuze als je de overstap wilt maken van insulinepennen naar een insulinepomp. Je team neemt de papiermolen voor zich, zodat jij je kan concentreren op het leren kennen van de voor jou nog nieuwe technologie.
In deze tijd van Internet gaan we als PmD ook al zelf eens op zoek naar wat er op de markt is, zodat je een beetje een idee hebt van wat voor jou belangrijk is in het uitkiezen van een glucosemeter of een pompje. Neem de tijd om jezelf voor te bereiden op je bezoek aan je team, zodat je gerichte vragen kan stellen en zij jou op je gemak kunnen stellen met extra info en voorlichting. Vraag gerust naar de verschillende meters en pompen, zodat je ze eens kan vastnemen en zien of het plaatje klopt. Voortaan ga jij een aantal jaren gebruik maken van deze toestellen. Het is dan fijn als je iets kan vinden wat bij je past en waarmee je vooruit komt.
Neem je niet zo graag initiatief? Zie je door het bos de bomen niet meer? Je team is opgeleid en heeft uitleg gekregen over de mogelijkheden om je diabetes zo goed mogelijk te behandelen. Zij kunnen voor jou een keuze maken als jij dat te moeilijk vindt.

Zoals een wijs man, Deepak Chopra, het zegt: When you make a choice, you change the future.

Zoete groet,

Cathy

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.