Mijn keuze.

In de voorbije maanden heb ik als diabetesblogger de kans gekregen om twee nieuwe insulinepompen uit te testen: de 640G met SmartGuard van Medtronic en de Insight met voorgevulde insulinepatronen van Roche. Dit was een uitzonderlijke kans, waar ik dan ook heel dankbaar voor ben, dat ik die gekregen heb.

De ervaring van de voorbije maanden, heeft me geleerd hoe individueel het kiezen van een insulinepomp is. Laten we al voorop stellen, dat er geen “slechte” pompen zijn. Elke pomp heeft zijn eigen voor- en nadelen, maar tenslotte doen ze allemaal wat ze moeten doen: ons in leven houden door het toedienen van een basaal patroon en ons voorzien van de nodige maaltijd- en correctiebolussen. De extra’s die daar bovenop komen, zullen allicht de doorslag geven voor wie de pomp 24/7 en 4 jaar lang zal dragen. Het lijkt me dan ook een wijze beslissing om niet over één nacht ijs te gaan, maar goed na te denken over wat jij belangrijk vindt en voor jezelf een lijstje op te maken (als je net als ik houdt van lijstjes opstellen). Het is een beetje zoals een auto kiezen, waarop de ene persoon niet afwijkt van het merk dat hij al jaren gewend is en een ander liefst om de 4 jaar een nieuw merk uitzoekt. Zoek info over de gangbare pompen die mogelijk zijn, lees reviews van andere mensen, denk na over wat jij wil en motiveer je keuze. Niet elke diabetesconventie in België heeft insulinepompen en niet elke pompconventie heeft beide merken voorhanden. Bespreek met je team wat mogelijk is en hoe ze jou hierin kunnen begeleiden.

gestopt-voor-laag
640G van Medtronic

Het was spannend voor mij, om na al die jaren de Roche Accu-Chek Aviva Combo gebruikt te hebben, plots over te stappen op de 640G met SmartGuard van Medtronic. Even wennen de eerste weken, om het andere denkpatroon gewend te worden, nieuwe CGM te gebruiken ipv de mij vertrouwde Dexcom sensoren. Deze pomp springt er vooral uit door de nieuwe technologie van de SmartGuard, waarbij je door het gebruik van de sensor, een voorspellend hypo-alarm krijgt. In theorie wil dit zeggen dat de pomp je basaal stopzet om een hypo te vermijden en het basaal weer inschakelt van zodra je waarden weer beginnen te stijgen. Deze technologie is enkel te gebruiken in samenwerking met de Medtronic CGM (continue glucose monitoring) sensoren. Voor mij was dit een mogelijkheid die ik nog niet eerder gebruikt had. Dit lijkt me een heel waardige technologie voor ouders met kinderen die T1 hebben of voor mensen met T1 die alleen wonen of bv hypo-unawareness hebben. De Stop-voor-laag heeft me overdag niet voldoende kunnen behoeden voor een hypo en ik moest toch nog snelle suikers (zij het minder) bijnemen. Mijn idee is, dat de Stop-voor-laag efficiënter is ’s nachts, als er geen actieve insuline meer werkzaam is en je de dag ervoor niet extreem gesport hebt. Uiteraard is dit mijn eigen ervaring. Misschien ben ik er gewoon nog niet aan toe om de touwtjes uit handen te geven en de technologie te laten beslissen in het oplossen van mogelijke hypo’s zonder zelf in te grijpen?

insight overzicht alles
Roche Accu-Chek Insight pomp

Na een kleine verpozing, mocht ik de Roche Insight pomp in gebruik nemen. De voorgevulde insulinepatronen zijn een waardevolle oplossing voor mensen die – net als ik – vaak hoge waarden hebben door luchtbellen in de pomplijn of voor mensen die het optrekken van insuline een heel gedoe vinden. Deze voorgevulde patronen haal je bij de apotheek en ze gaan zo je pomp in. Dat alleen al, was voor mij een grote glimlach waard. De afstandsbediening die ik gewend was van mijn Roche Combo-pomp, is ook weer aanwezig bij de Insight, als diabetesmanager. Je pomp die de hele tijd onder je kleren blijft zitten, doordat je alle functies op je afstandsbediening aka glucosemeter kan gebruiken, is voor mij een tweede reden waardoor deze pomp een streepje voor heeft. Voor mij is de Insight eerder een “inwendige” pancreas dan een “uitwendige”.
De mogelijkheid om notities te kunnen maken in je glucosemeter, is voor mij een derde troef. Ik maak er geregeld gebruik van en het helpt me bij latere beslissingen als ik een bolus opnieuw wil proberen. Het geeft me inzicht en ik moet niet langer: ik weet het niet, zeggen als de dvk me vraagt wat ik gegeten heb twee weken geleden op vrijdagmorgen, want alles staat in mijn meter genoteerd.

loslaten
Roche Accu-Chek Insight pomp met Dexcom G4 CGM

Naast het vergelijken van de insulinepompen, is het voor mij ook interessant om te zien of ik verder ga met de Dexcom CGM of dat ik kies voor de Medtronic 640G met de Enlite sensoren. Ik hou van mijn Dexcom, mijn lifesaver, mijn maatje. In principe zou ik de 640G kunnen gebruiken met mijn Dexcom, maar de twee praten niet met elkaar, waardoor de SmartGuard geen nut zou hebben. Mijn Dexcom communiceert ook niet met de Insight pomp, maar daar heb ik (voorlopig) ook nog geen behoefte aan. Zoals ik al eerder zei: ik hou nogal van zelf de touwtjes in handen houden. De Dexcom verwittigt mij voor aankomende alarmen en dan beslis ik zelf of ik mijn Tijdelijk Basale snelheid verminder of dat ik snelle suikers inneem of beide, afgaande op de actieve insuline die ik nog in mijn lichaam heb en afgaand op wat ik ga doen in het komende uur. Voorlopig is dit voor mij de beste oplossing. Ik hou ook van de manier waarop de Dexcom ingebracht wordt: schuin ipv recht bij Medtronic. Dat werkt bij mij beter en ik heb geen bloedingen bij de Dexcom, wat ik wel had bij Medtronic.
Er zijn nog spelers op de markt. Dit jaar komt de Insight CGM meedoen en er is ook de Eversense CGM (Roche), die voor 3 maanden onder de huid blijft zitten. Ik heb ook mijn oog laten vallen op de Dexcom G5, vooral omdat Dexcom als CGM nog altijd mijn voorkeur draagt en de G5 net nóg iets beter werkt.

oud en nieuw
Van Combo naar Insight

2017-04-25 (2)

Ik heb mijn eigen systeem gevonden om nachtelijke hypo’s zoveel mogelijk uit de weg te ruimen (niet meer eten na 20u = geen actieve insuline meer in mijn lichaam na 20u) en door overdag minder schommelingen te hebben (zie blog Nieuwe levensstijl) = minder kans op hypo’s, zoals je terugziet in bovenstaand rapport.
Ik heb mijn keuze gemaakt, ik heb mijn besluit genomen. Mijn volgende insulinepomp wordt de Accu-Chek Insight pomp, in combinatie met de Dexcom. En daar ben ik ontzettend blij mee.

Zoete groet,

Cathy

Volg Aan Tafel met Type 1 diabetes interactief op Facebook.

*Met dank aan Medtronic en Roche, waardoor ik beide systemen kon uitproberen.

2 gedachtes over “Mijn keuze.

 1. Dag Cathy.

  Net door het nachtelijke niet meer gewaar worden van de laagtes en de hypo’ s ben ik oplossingen voor mezelf aan het zoeken. Vandaar dat ik een beetje op mijn honger blijf zitten na deze blog, ook al haalde je dit wel aan.

  Het is mooi als je zelf de controle kunt behouden. Een andere invalshoek is misschien voortdurende onkunde, het minder goed inzien van alle theorie en nemen van juiste beslissingen. Misschien wel leeftijdsgebonden alhoewel de wil er wel is om dit zelf te kunnen.

  Door het gebruiken van de Dexcom werd zoveel duidelijker. Een mooi gevolg voor me is dat ik de hoogtepieken beter kan vermijden.
  Zelfs de luchtbellen in mijn pomp en een verstopt infuusdraadje heb ik sneller door. 🙂
  Ik blijf echter worstelen met energieverbruik, maaltijden en bolussen.
  Meer en meer onwil om te eten.

  Ik zie wat het zorgteam mij zal toestaan om in de toekomst te mogen
  gebruiken.

  Aline

  Like

  1. Dag Aline

   nachtelijke hypers en hypo’s niet herkennen, is iets wat wel meer mensen ervaren eens ze CGM gebruiken. Plots zien ze dat ze ’s nachts te laag/te hoog staan, wat ze zonder CGM niet zouden geweten hebben. Dat kan een flinke opdoffer zijn, maar ook een eye opener om zaken anders aan te pakken, andere beslissingen te nemen, je schema aan te passen. Soms wil dat zeggen dat je je voeding moet aanpassen of je bewegingsmoment op een ander tijdstip te voorzien of om voor een ander pompsysteem te kiezen. Ik wens je veel sterkte in het zoeken naar de beste oplossing voor jou, zodat er wat rust komt.

   Zoete groet,

   Cathy

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.