Nieuwe levensstijl.

Nee hoor, niet panikeren of juichen: ik ben niet beginnen sporten. Daaag, ben nog altijd niet te porren om te gaan spinnen of aan krachttraining te doen. Vanwaar dan deze titel?

Tijdens onze vakantie in Florida, heb ik meerdere kookboeken gekocht (mijn pleziertje op reis). Eén daarvan is Cooking Light. Ik hou heel erg van koken en bakken (en ook van lekker eten), maar weet net zo zeer als jij, dat gewicht en diabetes heel erg samenhangen. Bijkomen is minder moeilijk dan afvallen. Het is dan ook een eeuwig gevecht. Ik ben al gewend om koolhydraten te tellen, maar daar gaat dit boek niet over. Dit boek bevat complete en haalbare weekmenu’s voor wie een 1200-1500 kcal eetplan wil volgen. Dat lijkt me eens een totaal nieuwe insteek voor mij, vooral omdat de maaltijden er heel aantrekkelijk uit zien en ik niet het gevoel heb dat ik moet inboeten of zaken moet laten.

cooking light

Ik blader het boek door en ben meteen verkocht! Nog geen moment spijt van gehad. De maaltijden zijn zo lekker en kleurrijk, dat ik absoluut niet het gevoel heb een “dieet” te volgen. Wat me echter nog meer opvalt: ik heb nauwelijks nog waarden boven de 200. Veel minder schommelingen, waardoor ik ook minder honger heb. Wist je dat hoge waarden zorgen voor een hongergevoel? Eten met hoge waarden laat je waarden echter nog meer stijgen en dan ga je corrigeren, zak je in een hypo, moet je weer eten, stijg je te hard door na overeten en en dan wordt het een vicieuze cirkel waar je nog moeilijk uit kan.

99Mijn basaal is ondertussen al verlaagd van 28 eh naar 25 eh naar 23 eh naar 21 eh. Waar ik eerst 1 eh insuline nodig had voor 4 gr kh, gebruik ik nu 1 eh insuline voor 6 gr kh en ik heb het gevoel dat daar binnenkort nog een aanpassing mag gebeuren. Wat een verschil. Ik voel me zo goed in mijn vel. De weegschaal toont het nog niet helemaal, maar ik voel me alvast gezonder en best of all: ik heb absoluut geen honger en meestal kan ik mijn maaltijd zelfs niet op.

bulgurWat ik nu eet? Heel veel groenten (verschillende groenten per maaltijd), veel volwaardige granen (ook als ontbijt) zoals quinoa, bruine rijst, bulgur en ’s middags/’s avonds zoete aardappelen, volkoren pasta en voldoende proteïnen zodat ik geen honger heb (mager varkensvlees, rundvlees, vis, kip, eieren, ..).
Wat ik ook heel fijn vind aan deze nieuwe levensstijl, is dat ik niet langer verschillende maaltijden moet klaarmaken. Ook Hubby vindt deze maaltijden lekker. We eten nog zelden brood (door mijn schouderoperatie kan ik sowieso geen brood bakken, dus het komt net op het juiste moment), maar wel meer maaltijdsalades, soep, pastagerechten, .. Als ontbijt eet ik bv quinoa met fruit en volle Griekse yoghurt of een zelfgebakken bosbessenmuffin twv 35 gr kh.havermout bosbessen muffin

Het middagmaal kan bv een pastasalade met groenten zijn en als avondeten nemen we dan bv vis met twee soorten groenten en volwaardige granen er bij. Het is zo leuk om op de Dexcom mijn waarden te volgen. Kleine bergjes ipv stijgingen die pijlrecht omhoog gaan om daarna even snel weer te dalen. Ik ben superblij en heb meteen nog een paar extra boeken van Cooking Light besteld.

Oja, wil jij die recepten wel eens zien? Ik bewerk de recepten naar eigen smaak en schrijf ze neer op mijn kookblog. Ik ben al volop het weekmenu voor de komende weken aan het uitschrijven en de boodschappen aan het noteren, zodat ik alles voor een hele week in huis heb.

Deze slideshow vereist JavaScript.

flatlineOok ’s nachts werpt deze nieuwe levensstijl zijn vruchten af. Ik heb al meerdere nachten flatlines gehad en het is heerlijk wakker worden zo. Geen gedoe meer met nachtelijke hypo’s of hoge ochtendwaarden, maar opstaan met een stabiele en nette waarde, gelijkwaardig aan die van de avond ervoor. Dat motiveert mij om hier mee verder te gaan.

Zoete groet,

Cathy

 

Volg Aan Tafel met Type 1 diabetes op Facebook en doe mee aan de interactieve gesprekken. Stel er jouw vragen (openbaar of in privé bericht) en leer ander mensen kennen die weten wat het is om T1 diabetes te hebben.

3 gedachtes over “Nieuwe levensstijl.

 1. Ik heb recent type 2. In het begin was ik de pedalen volkomen kwijt, ik durfde nauwelijks te eten en het koken was me precies verleerd.een gepast kookboek was hier ook moeilijk te vinden. Nu, 6 maanden later en 15kg minder raken mijn glycaemiewaarden stilaan binnen de normale zones.En ik weet dat dit vooral komt door goede voedingsgewoonte, gezond verstand, meer bewegen en gewicht verliezen. Maar ook de steun en professonele begeleiding van het diabetesteam zijn voor mij zeer waardevol.
  Ik wens je veel kookplezier en vooral stabiele waarden.En je kookblog volg ik zeker!

  Like

  1. Dag Lieve

   bedankt voor je reactie. Jammer dat je eerst Type 2 diabetes moest krijgen, om op deze blog terecht te komen. Super goed van je, dat je niet bij de pakken blijft zitten, maar dat je meteen de koe bij de horens gevat hebt. Die 15 kg verliezen op 6 maanden tijd is een zeer mooie prestatie en het zal je behandeling zeker ten goede komen. Ik ben blij dat je je gesteund voelt door je diabetesteam en dat ze veel voor je kunnen betekenen om je weg te vinden in deze chronische aandoening.

   Zoete groet,
   Cathy

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.