Gezond ontbijt

image

Een lekkere smoothie als ontbijt, heerlijk is dat. Als je diabetes hebt, kan je niet zomaar je dag beginnen met een snelle hap in de auto op weg naar het werk. Het vraagt iets meer voorbereiding en wat rekenwerk op je nuchtere maag.

Mijn waarden zijn mooi stabiel, na een flatline nachtje. Ik heb zin in fruit, in yoghurt, in havermout en mijn dagelijkse schepje LSA. Het wordt een smoothie vandaag!

Hierbij de berekening voor mijn smoothie:

Vastleggen in volledig scherm 19-10-2015 091545.bmp

De LSA zit boordevol vezels en voor 10 gr reken ik geen kh. Ik maak om de zoveel weken een volledig recept LSA en schep het door yoghurt, smoothies, fruitsalade, in brooddeeg of ik eet het gewoon puur. Goed voor de darmwerking en het is gezond voor je. De LSA bewaar ik in een Tupperware doosje in de koelkast.
De melk heb ik opgeschuimd met mijn Bamix staafmixer, maar je kan de melk ook gewoon mee mixen met de rest. Ik heb de smoothie nog afgewerkt met wat gevriesdroogd fruit. Je ziet dat ook wel eens in ontbijtgranen terug. Ik reken daar niets voor omdat het praktisch niets weegt.

Het voorstel van mijn insulinepompje is 24 gr kh. Uit ervaring weet ik dat het voorstel voor een maaltijdbolus van 6.1 eenheden Apidra teveel zal zijn. Moest ik 24 gr kh aan brood eten, dan zou ik die 6.1 eenheden zeker nodig hebben. Een smoothie is gemixt en wordt sneller verteerd dan boterhammen. In principe kan ik het bolusadvies negeren en zelf kiezen voor een kleinere maaltijdbolus. Vandaag heb ik het anders geprobeerd. Ik heb de volledige dosis gegeven zoals voorgesteld en heb daarna mijn Tijdelijk Basaal voor 2u op 0% gezet. Mijn basaal staat in de ochtend op 1.50 eenheden per uur. Dat basaal zal ik 2u niet krijgen. Benieuwd wat het resultaat daarvan zal zijn…

Zoete groet,

Cathy

2 gedachtes over “Gezond ontbijt

 1. Dag Cathy,

  Ik lees havermout, wat ik ook terugvind in de voedselzandloper en bij diabetes type 2 Piet Huysentruyt.

  In hoeverre merk jij verschil tussen brood en haverproducten?

  Dank en prettige dag gewenst,

  Stef

  Like

  1. Dag Stef
   havermout is een goede manier om de dag te starten. Voor mezelf vind ik brood best moeilijk. Het laat mijn bloedsuiker snel pieken. Ik heb al ervaren dat ik dat vooral heb met broodsoorten die gist bevatten. Laat dat nu net het soort brood zijn dat we in België het vaakst eten. Alhoewel havermout meer koolhydraten bevat per 100 gr dan bruin brood (62 gr in vergelijking tot 45 gr), merk ik toch dat de pieken minder hoog zijn. Je kan nog extra vezels (bvb LSA) toevoegen aan de havermout en op voorhand je insuline toedienen, zodat de opname van koolhydraten nog trager verloopt.
   Door het gebruik van de Dexcom, kan je goed volgen wat bepaalde producten met je lichaam doen. Waar altijd gepredikt wordt dat brood net goed voor ons is, merk ik toch (niet alleen bij mezelf, maar zeker ook bij andere dia-collegaatjes) dat brood een probleem blijft.

   Fijne dag!

   Cathy

   Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.