Wat zit er in?

Naar jaarlijkse gewoonte, geef ik diabetesvoordrachten voor de richting verzorging van een school hier in de buurt. Op uitnodiging van de leerkracht, vertel ik mijn verhaal over Leven met T1 diabetes. Ik vind het altijd boeiend om te doen en krijg elk jaar nieuwe vragen. Wij staan er niet altijd meer bij stil, dat het niet zo evident is om te weten wat het eigenlijk inhoudt om diabetes te hebben. Ik probeer de voordracht altijd zo interactief en visueel mogelijk te maken. Vaak doe ik dat dan door producten mee te brengen en daar samen met de leerlingen de koolhydraatwaarde van te berekenen. Ik heb ook altijd pomp- en metermateriaal mee, zodat ze kunnen zien wat een vingerprik inhoudt en hoe een pompkatheter gezet wordt. Uiteraard zit er altijd wel een stoere leerling bij, die vraagt om eens zijn bloedsuiker te bepalen, maar zoiets kan echt niet. Ik heb geen enkele medische opleiding genoten en moet de leerlingen dan ook teleurstellen.

wat zit er inDeze keer heb ik een werkstukje voorzien, om de leerlingen duidelijk te maken hoeveel verborgen suikers in onze voeding zitten. Je houdt het soms niet voor mogelijk wat reclame te weeg kan brengen en hoe verslavend suikers werken. Uiteraard krijg je geen diabetes door een overmatig suikergebruik – dat geldt zowel voor Type 1 als voor Type 2 – maar we moeten ons wel bewust zijn van wat we elke dag binnen krijgen. Overmatige suikerinname kan leiden tot overgewicht en overgewicht kan dan weer een trigger zijn voor wie gevoelig is voor Type 2 diabetes. Erfelijke factoren, te weinig beweging, metabool syndroom, … zijn zaken die rechtstreeks verband kunnen houden met het ontwikkelen van Type 2 diabetes.

bord suiker voordracht

Ik heb dus een bord gemaakt, met daarop 6 zakjes met een vooraf afgewogen hoeveelheid suiker. Ik breng dan ook enkele producten mee. Een paar vrijwilligers mogen naar voor komen en proberen om het juiste product bij de juiste hoeveelheid suiker te plaatsen. Niet zo’n makkelijke opdracht, voor wie zich niet hoeft bezig te houden met voeding. Bij deze opdracht hebben we het dan nog alleen maar over het suikergehalte en niet over het totaal van de koolhydraten, waar iemand met diabetes dat wel moet doen. De resultaten zijn altijd verrassend en tonen nog maar eens aan, hoe weinig bewust we zijn van wat we opeten/drinken. Wil je graag ook eens de test doen? Dit zijn de producten die moeten geplaatst worden bij 0 gr, 6 gr, 14 gr, 20 gr, 33 gr en 53 gr suiker. Ik ben benieuwd wat jij er van gemaakt hebt! Reageer gerust op deze blog met jouw oplossing.

Zoete groet,

Cathy

2 gedachtes over “Wat zit er in?

  1. Kijk, een beetje een gok, ik denk zo’n flesje gewone cola het meeste suiker, dan de suikerwafel, het fruitsap, de groene cola, de ketchup en als minste de cola zero.
    Ik ben dan van hoog naar laag gegaan.
    Als ik de reactie plaats kan ik het artikel niet meer zien maar zo is mijn gedachte! 😄

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.