Pasta

Zelf pasta maken is stukken goedkoper dan een sessie bij een therapeut en voor mij brengt het rust en een gevoel van voldaanheid. Eens je zelfgemaakte pasta geproefd hebt, zal gedroogde pasta nooit meer hetzelfde zijn. Ik merk zelf dat gedroogde pasta een ander effect op mijn bloedsuiker heeft dan zelfgemaakte, verse pasta. Bij de zelfgemaakte versie heb ik minder insuline nodig en mijn bloedsuiker stijgt niet zo hoog door. Geen idee waar dat door komt, want uiteindelijk zijn de ingrediënten nagenoeg gelijk.

Pasta maken is echt niet moeilijk. Een kleine pastamachine in huis halen is aan te raden, maar niet hoogst noodzakelijk. Met een goeie deegrol kan je ook al een mooi resultaat bekomen. Daar ik wel vaak pasta maak, heb ik een pastamaker op mijn Kenwood, die de vellen heel dun voor me uitrolt. Daarna kan ik er alle kanten mee op: spaghetti, tagliatelli, ravioli, lasagne, cannelloni,.. Probeer het gewoon eens zelf en je zal verbaasd zijn over het effect op je bloedsuiker en je humeur!

Pasta heeft niet veel ingrediënten nodig. Wat dacht je van bloem, eieren, olie, zout en water? Het basisrecept voor pasta vind je hier. Voor het gemak ga ik nu uit van 1 portie pasta (= pasta voor 1 persoon) en gaan we daar de koolhydraatwaarde van berekenen.

Nodig voor 1 portie:

  • 100 gr Di Cecco pastabloem (semola)
  • 1 ei
  • enkele druppels olie
  • snuifje zout
  • enkele druppels lauw water

Volg gewoon het recept zoals het beschreven staat op mijn kookblog.

Om de koolhydraatwaarde van de pasta uit te rekenen, hoeven we enkel rekening te houden met de bloem. Laten we even samen het etiket van Di Cecco pastabloem bekijken. Op de verpakking hoort de voedingswaarde beschreven te staan per 100 gr product. Deze bloem bevat 70 gr koolhydraten per 100 gr bloem. Voor 1 portie gebruiken we 100 gr bloem. Wat betekent dat jouw portie 70 gr koolhydraten zal bevatten. Afhankelijk van de saus die je erbij zal eten, zullen daar al dan niet nog koolhydraten bij komen. Je kan extra vezels toevoegen aan je gerecht, door heel veel groentjes te gebruiken. Ik denk nu maar aan een tomatensaus met selder, wortel, aubergine, ui, tomaat uiteraard en courgette. Of waarom eens geen pasta met kort gestoomde broccoli? Broccoli bevat heel veel vezels en zal de suikerpiek dempen. Ook spinazie doet het goed in pasta en helpt om het vezelgehalte te verhogen.

Je kan ook kiezen om bijvoorbeeld maar een halve portie (= 35 gr koolhydraten) te eten en de pasta te mengen met noodles die je maakt van courgette. Scheelt een heel stuk in koolhydraten en je bent toch lekker gevuld. Ik gebruik hiervoor de GeFu spiraalsnijder en kook de noodles kort in ruim, gezouten water.

Zoete groet,

Cathy

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.