Wraps

Eén van de dingen die je wordt aangeleerd na je diagnose, is de betekenis van het woord koolhydraten. Je leert wat ze met je lichaam doen, welke producten koolhydraten bevatten (het zal je al snel opvallen dat het lijstje met producten zonder koolhydraten heel wat korter is) en hoe je er moet op inspelen met de insuline. Er zijn niet echt richtlijnen over hoeveel koolhydraten een PmD (persoon met diabetes) per dag zou moeten eten. Het hangt eigenlijk een beetje af van wat je zelf wilt, hoe het met je gewicht staat, hoe je lichaam reageert op koolhydraten en insuline. Wat bij de ene persoon goed werkt, is niet noodzakelijk hetzelfde voor een andere persoon. Misschien hou jij van vaste porties bij je maaltijd of kies je zelf om een vooraf bepaald aantal grammen koolhydraten te eten? Of ben je iemand die per maaltijd beslist hoeveel grammen koolhydraten je graag zou eten? Insuline kan afgestemd worden op jouw behoefte. Het hoeft niet meer zoals vroeger vooropgesteld werd: vaste porties met vaste hoeveelheden insuline.

Eens je een tijdje in diabetesland woont, zal je merken dat er heel veel verschillende manieren zijn om voeding en diabetes te laten samengaan. Per land merk je sowieso verschillen in de aanpak en elke PmD (persoon met diabetes) is anders en heeft andere behoeften. In het begin van mijn diagnose, werd me gevraagd om te eten op vaste tijdstippen: 8u – 12u – 18u. Liever geen tussendoortjes en graag vastgelegde hoeveelheden koolhydraten. Er werden toen nog geen koolhydraten geteld in het ziekenhuis waar ik gevolgd werd, maar de diëtiste wou wel graag dat ik ’s morgens 2 boterhammetjes met dieetboter en light confituur at en ’s middags 150 gr gekookte aardappelen met een klein stukje vlees en veel groentjes. Dat strookte helemaal niet met mijn manier van eten. Ik eet graag heel gevarieerd en eet liefst elke dag iets anders. Het idee om elke dag op eenzelfde tijdstip te moeten eten en me te moeten houden aan opgelegde hoeveelheden, paste totaal niet bij mij. Nu begrijp ik dat het – zeker in de beginperiode – nodig is om te weten te komen hoe je lichaam reageert op koolhydraten en wat de insuline met je doet.

Al doende leert men, wordt gezegd, en met diabetes is dat niet anders. Ik heb periodes gekend waarin ik veel koolhydraten at, weinig koolhydraten at, LCHF (low carb high fat, daarover later meer) at, of een mengelmoes van de ene dag zo en de andere dag anders. Ondertussen heb ik voor mezelf besloten dat er niet één goede manier bestaat voor mij. Ik blijf zoeken naar manieren om de insuline af te stemmen op wat ik eet en dankzij de hulpmiddelen die we de dag van vandaag kunnen gebruiken, lukt dat steeds beter.

Een favoriete broodvervanger van mij: wraps. Liefst zelfgemaakt. Die passie voor koken en bakken komt goed van pas als je creatief wilt omgaan met voeding en diabetes. Tijdens onze week in Stockholm, had ik een niet zo fijne ervaring met een te lage bloedsuikerwaarde. Het gevoel van warmte, geruststelling, voldaanheid en happiness die ik kreeg toen ik die warme, home made wrap proefde, is me bijgebleven. Wraps zijn hip, lekker en makkelijk om te maken. Een ideale manier om koolhydraten te leren tellen bij een recept dat je zelf klaar maakt. Wraps bevatten geen gist en voor mij lukt dat beter om mijn waarden onder controle te houden. Je kan het deeg op voorhand maken en in een plastic zakje een dag in de koelkast bewaren. Je kan zelfs deeg maken voor 1 wrap, als je dat wilt en je hebt er praktisch geen ingrediënten voor nodig.

Op mijnwrap met rode spitskool kookblog Koken en Hoge Hakken, die ik opstartte in november 2011, vind je elke dag een nieuw recept. Het recept voor de wraps vind je ook daar terug. We gaan vandaag de koolhydraten berekenen die de wraps bevatten. In de vulling kan je zelf variëren, uitgaande van wat je koelkast prijsgeeft of van persoonlijke voorkeuren. Als er in je wrap extra koolhydraten zitten (ik denk aan peulvruchten, rijst, maïs, frietjes, ..), moet je die bij de koolhydraatwaarde van je wrap zelf optellen. Per 100 gr gemengde  rauwkost in je wrap, reken je nog 3 gr koolhydraten extra.

In het recept hebben we bloem, zout, olie en water. Enkel de bloem bevat koolhydraten. De hoeveelheid bloem in dit recept is goed voor 4 wraps. Aan jou de keuze hoeveel wraps je wilt gaan eten.

voedingswaarde bloemOp de verpakking van de bloem, zie je een etiket met de voedingswaarde. Heb je de verpakking niet voorhanden, dan kan je de voedingswaarde van het product opzoeken in de Nubel® tabel of je gebruikt een app op je smartphone, zoals bijvoorbeeld Diafood® van Roche of Helpdiabetes®.
De bloem die ik gebruik, bevat 67.9 gr kh (koolhydraten) per 100 gr. In het recept maken we gebruik van 200 gr bloem. Makkie deze keer! De 135.8 rond je af naar 136. Ik vermoed dat je geen 4 wraps zult eten? Er zijn verschillende manieren om te berekenen hoeveel gr kh jouw wrap bevat, maar dit is hoe ik zelf te werk ga. Ik maak mijn deeg en weeg dat deeg af. Ik ga er 4 wraps van maken, die even groot zijn: ik weeg het deeg af en deel het door 4 gelijke delen. Van de 200 gr bloem in het recept, zal mijn deel 50 gr bloem bevatten. Die 136 gr kh kan ik door 4 delen: 34 gr kh per wrap. Makkelijk toch?

Vul de wrap naar keuze. Ik probeer rauwkost te combineren met eiwitten (kip, vis, vlees, ..) om de suikerpieken laag te houden. En nu ben ik benieuwd naar jouw favoriete wrap!

Zoete groet,

Cathy

Advertentie

Een gedachte over “Wraps

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.