EASD 2018.

Het is een jaarlijkse gewoonte geworden, die uitnodiging van Roche Diabetes Care om als diabetesblogger naar EASD te trekken. Dit jaar was dat samen met Kevin Keyken van Diablog en de bestemming was Berlijn. Samen met een hele groep Europese en internationale bloggers, mochten we enkele dagen samen doorbrengen en van gedachten wisselen. Bloggersevents zijn boeiend en de hashtag #notaboutuswithoutus (niet over ons zonder ons) krijgt meer en meer betekenis. Er is zoveel gaande in de wereld over diabetes en vaak zijn wij als “eindgebruiker” de laatste om er over te horen. Ik ben dus meer dan blij dat ik als diabetesblogger voor België aanwezig mag zijn op deze events.

EASD (European Association for the Study of Diabetes) is een groot congres waar immens veel professionals op het vlak van diabetes samenkomen. Er zijn heel wat voordrachten en je vindt er ook alle medische firma’s die producten voorstellen waar mensen met diabetes beter van worden. Omdat het congres zo groot is, hebben wij ons beperkt tot het bezoeken van de stands die zich toespitsen op T1 diabetes en dan met name nog meer beperkt tot de producten die ook in België verkrijgbaar zullen zijn.

novonordiskNovo Nordisk kennen we voornamelijk van de insuline, maar wist je dat de sporters onder ons hun hartje kunnen ophalen bij Team Novo Nordisk? Laat diabetes jou niet in de weg staan om je dromen na te jagen! Dat is vooral wat de Amerikaanse Mandy Marquardt, Thomas Raeymaekers (België) en Kevin de Mesmaeker (België) ons wilden duidelijk maken.
Er waren op het congres heel wat standhouders die virtual reality toestellen bovenhaalden om ons zaken duidelijk te maken. Ik vond het wel fijn om met zo’n virtual reality bril te ervaren hoe een hypo aanvoelt. Lijkt me ook interessant om dit soort tools te gebruiken als voorbeeld voor vrienden en familie.
Er is ook een (voor België) nieuwe ultrasnelwerkende insuline op de markt: Fiasp! Vraag ernaar in je diabetesteam als jij ook problemen hebt met hoge pieken na de maaltijd. In andere landen is Fiasp al langer beschikbaar, maar nu dus ook bij ons.

medtronicMedtronic is zover! De 670G insulinepomp (opvolger van de 640G met de automatische pompstop bij hypo’s) is klaar om gebruikt te worden. Deze versie heeft niet enkel de automatische pompstop zoals zijn kleine broertje, maar verhoogt ook het basaal patroon bij aankomende hypers. In combinatie met de (verbeterde) CGM, is dit een insulinepomp waar we zeker niet naast kunnen kijken en een verademing voor mensen die keihard uitkijken naar een closed loop systeem. Kevin zal volgende week uit eerste hand vernemen hoe en wanneer dit systeem in België verkrijgbaar zal zijn, tijdens het bloggerevent in Lausanne. Heb je vragen voor Medtronic: 0800-90805.

eversense inbrengenRoche is volop bezig met het verder verdelen van de implanteerbare CGM Eversense XL en het merendeel van de gebruikers is enthousiast. In België zijn al een aantal centra opgestart met de Eversense. Je kon er al meer over lezen in een vorige blog. Wil je zien hoe de Eversense ingebracht en verwijderd wordt? Dat kan via dit filmpje.
Roche werkt ook aan een app, in samenwerking met MySugr, waardoor er binnenkort zal kunnen gebolust worden met bolusadvies vanop de smartphone, iets waar ik als Rochegebruiker zeker naar uitkijk. MySugr is een heel gebruiksvriendelijke app en als je dan via diezelfde app ook je pomp vanop afstand kan bedienen? Ik ben fan! Ik duim dat de app snel ons land bereikt. Ondertussen kunnen de Fiasp gebruikers ook hun insuline terugvinden in de MySugr app. Roche staat er voor gekend om hun werk rond open ecosysteem voort te zetten, zodat alle personen met diabetes gebruik kunnen maken van de gangbare tools, onafhankelijk van de toestellen die ze gebruiken. Je hoeft dus geen Roche gebruiker te zijn, om gebruik te maken van de MySugr app bijvoorbeeld.
Voor vragen over de Roche producten, kan je contact opnemen met het gratis nummer 0800-93626.

dexcom applicatorTerwijl ik deze blog schrijf, ben ik me ook aan het voorbereiden op het Dexcom bloggerevent in Londen, dat dit weekend doorgaat. CGM is bijna niet meer weg te denken, ook al wordt het nog steeds niet voor elke persoon met diabetes vergoed. De Dexcom G5 zit ondertussen wel al in de terugbetaling in België (zelfde voorwaarden als bij de Freestyle Libre dus in principe beschikbaar voor alle mensen met T1 vanaf de leeftijd van 2 jaar – eventueel in combinatie met een Roche Instant glucosemeter en bijhorende strips) en dat kunnen we alleen maar toejuichen. Als jouw conventie de Freestyle Libre verdeelt, dan kan je nu in principe ook kiezen voor de Dexcom G5. Vraag ernaar bij je team. Via deze link kan je checken welke toestellen compatibel zijn met de G5.
Bij de G5 mag je insuline doseren voortgaand op de sensorwaarde, waardoor het aantal vingerprikken zich beperkt tot 2x per dag voor de kalibraties. Ook de opvolger G6 komt eraan en voor veel mensen zal dit nog een verbetering zijn: geen kalibraties meer nodig, langere levensduur (10 dagen ipv 7), nog grotere accuraatheid, nieuwe manier van inbrengen, voorspellende hypo/hyperalarmen naast de gekende gewone dexcom G6hypo/hyperalarmen, dunnere zender, de mogelijkheid om je data continue te delen met je partner/familie/zorgverlener via Share en de Clarity app waardoor je je CGM niet meer hoeft uit te lezen (je diabetesteam kan vanuit het ziekenhuis jouw Dexcom data uitlezen).
Heb jij vragen rond Dexcom? Je kan nu via het gratis nummer 0800-29672 de Belgische klantendienst bereiken.

België heeft nu naast de gekende Roche en Medtronic insulinepompen, ook de eenvoudige YpsoPump in zijn gamma. Er zijn al enkele ziekenhuizen opgestart met deze pomp. Het is altijd fijn om meerdere pompen te leren kennen, elk met zijn eigen specificaties. Zo is er voor iedereen wat. MyLife: 0800-29415.

libre 2Abbott (te bereiken op het gratis nummer 0800-16772) kondigde de tweede generatie van de FreeStyle Libre aan. Aan de buitenkant ziet hij er uit als de eerste versie (witte schijf) maar voortaan krijg je de optie tussen wel of geen alarmen. Daar er op de Libre geen zender zit, moet er nog altijd gescand worden om te zien wat de alarmen willen zeggen (de scanner laat weten dat er een alarm is). Duitsland zal als eerste land opstarten met deze nieuwe generatie. Deze productielijn zal naast de productielijn van de gewone Libre opgestart worden. Nog niet voor meteen bij ons.

Zoete groet,

Cathy

* het vervoer, de accomodatie en de toegang tot EASD werden gefinancierd door Roche Diabetes Care Global. Deze uitnodiging verplicht me niet om op welke manier dan ook te bloggen over het gebeuren en wat ik blog is volledig mijn keuze.

4 gedachtes over “EASD 2018.

 1. Wat een professionele uitleg en wat een educatie! Ik hoop dat je nog veel congressen kan /mag bijwonen om je kennis en ervaring met zovelen te delen.
  Jij maakt van diabetes geen ziekte maar een missie Cathy!
  Zo knap!

  Like

  1. Dag Lieve

   ik vind het eigenlijk wel een eer om daar aanwezig te mogen zijn. Al die jaren waren personen met diabetes uitgesloten van dit soort congressen, tenzij ze ook professioneel bezig waren met diabetes. Er werd dus over ons gesproken, zonder dat we daar bij betrokken werden. Daar komt nu verandering in en dat kunnen we alleen maar toejuichen.

   Bedankt!

   Zoete groet,

   Cathy

   Like

  1. Dag Leen

   dat snap ik heel goed. Toen ik net mijn diagnose gekregen had en leerde over hypo’s en hypers, wou ik ook ter plaatse in het ziekenhuis een hypo ervaren voor ik naar huis ging. Het is een beetje zoals paardrijden en niet weten hoe het voelt om van je paard gegooid te worden. Dan krijg je een soort van angst voor het onbekende.
   Het scenario dat we te zien kregen door deze virtuele bril, was een dame met T1 achter het stuur van haar wagen. Plots zag je haar zicht troebel worden, haar handen begonnen superhard te trillen. Je voelde haar hartslag hoger gaan en je kon haar paniek voelen. Ze moest aan de kant gaan staan, kreeg het rietje niet in haar brikje fruitsap. Je herkent zo hard die paniek van een hypo…

   Zoete groet,

   Cathy

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.