Waarom ik en niet een ander?

Een vraag waar ik nooit een antwoord op zal krijgen, eenvoudig weg omdat er geen antwoord is. De reden voor het ontstaan van Type 1 diabetes is anno 2018 nog steeds niet gekend. Ook al is de wetenschap al een heel stuk vooruitgegaan op diabetesvlak en komen er steeds nieuwe producten op de markt: genezing is er nog niet.

Waarom ik en niet een ander? Moest ik gelovig zijn, dan zou ik kunnen antwoorden: God geeft alleen wat je kan dragen. Maar gelovig ben ik niet, dus moet ik met iets anders op de proppen komen. Eerlijk? Ik heb het mezelf nog nooit afgevraagd: waarom ik en niet een ander? Waarom ik niet en wel een ander? Diabetes kent geen restricties of grenzen. Man of vrouw, kind of ouder, blank of zwart of welk kleurtje dan ook: diabetes slaat toe zonder dat je je daar ook maar enigszins bewust van bent. Er is ook helemaal geen manier om Type 1 diabetes te voorkomen. Het komt zoals het komt en eens je het krijgt, is het er voor altijd.

Het went wel, hoor ik mensen vaak zeggen tegen iemand die net de diagnose gekregen heeft. Elke dag komen er nieuwe mensen bij in onze club van diabetesvrienden. Mensen, die vroeger niet eens wisten wat diabetes inhield. Mensen die werken, een gezin hebben. Kinderen, wiens leventje nog moet beginnen en al zo op zijn kop gezet wordt. Diabetes overvalt je als een dief in de nacht. Je kan er nooit op voorbereid zijn en je weet niet wat je te wachten staat eens het zwaard gevallen is. Na die eerste inspuiting denk je dat je het ergste wel gehad hebt. Niemand kan je voorbereiden op wat het is, om een chronische aandoening te hebben. Niemand kan het eens van je overnemen als het niet meer gaat. Niemand kan je garanderen dat er ooit genezing komt..

Waarom ik en niet een ander? Als ik kijk binnen mijn gezin, ben ik misschien wel de beste persoon om diabetes te hebben. Mijn man zou elke dag 4x een verpleegster laten komen om zijn spuitjes te zetten. Mijn kinderen… veel te jong en nog zoveel dromen. Dat zou pas echt mijn hart breken, moesten zij deze aandoening ook krijgen. Ook al weet ik dat het niet het einde van de wereld is en dat ik meer lach dan ween. Dit wens je niemand toe.

Waarom ik en niet een ander? Ik weiger zo te denken. Het glas kan halfvol maar ook halfleeg zijn. Als je optimistisch in het leven staat, komen er positieve dingen op je weg. Daar kan ik achter staan. Daar kan ik iets mee.

Zoete groet,

Cathy

Een gedachte over “Waarom ik en niet een ander?

  1. ook ik heb eveneens gezegd, waarom ik en niet een ander, maar door de jaren heen en een bredere kijk gekregen te hebben sta ik er anders tegenover, ook al is men er continu mee bezig en vraag tijd. Doorheen de vele nieuwe dingen die op de markt gekomen zijn, is er immers al een grotere verbetering van hoe en wat we kunnen doen. Het is wel immers zo dat het voor ons hele leven is, maar zijn er geen ergere dingen dan een diabeet zijn.
    Vele zoete groeten van Nicole

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.