Er valt goed mee te leven.

Ik snap niet goed waarom jij nu alweer een hypo hebt. Ik moet zelfs nog geen pilletje nemen en al zeker niet elke dag in mijn vingers prikken. Eigenlijk valt diabetes toch wel goed mee? Het is niet echt een ziekte hè, je kan er goed mee leven.

Deze week is er nog maar eens een leven verloren gegaan. Aan T1 diabetes. Straf hè. Aan die het-is-niet-echt-een-ziekte en je-kan-er-goed-mee-leven-aandoening. Een nachtelijke hypo, waarbij een 10-jarig meisje het leven liet, tijdens een logeerpartijtje. Logeerpartijtjes zijn superleuk en elk kind kijkt daar heel hard naar uit. Jonge meisjes hebben geen reden nodig om onbedaarlijk te giechelen, gooien met kussens naar elkaar, snoepen onder de lakens en hebben rode wangetjes van de verhalen die ze elkaar toevertrouwen. Voor kinderen met T1 diabetes zijn die logeerpartijtjes niet zo evident. Er gaat voorbereiding aan vooraf, ook al heeft dit kleine meisje praktisch geen leven zonder diabetes gekend.  Afspraken worden gemaakt, telefoonnummers worden uitgewisseld en als ouder blijf je paraat om te hulp te schieten wanneer nodig. Het gastgezin heeft zelf ook een dochtertje met T1 diabetes en er is een diabetesmeldhond in huis. Maar dan gaat het mis. Grondig mis. De ouders van Sophia krijgen in de vroege ochtend een melding binnen op hun telefoon, dat haar bloedsuiker gevaarlijk laag komt. Het gastgezin wordt verwittigd, maar het is veel te snel gegaan. Sophia wordt bewusteloos aangetroffen. Ze ademt niet meer. Reanimatie wordt onmiddellijk opgestart. Een veel te snel zakkende bloedsuiker heeft haar keihard geraakt. Zo hard, dat haar hersentjes gezwollen zijn en ze meteen overgevlogen wordt naar een gespecialiseerd kinderziekenhuis. De hersenstam blijkt aangetast te zijn en het gaat verkeerd. Sophia heeft het niet gehaald…

SophiaEen niet tijdig vastgestelde T1 diabetes kan leiden tot diabetische ketoacidose (DKA) met veel te hoge bloedsuikers en ketonen en mogelijks de dood tot gevolg.

Sophia had echter al jaren T1 diabetes en zowel haar ouders als de familie die haar opving tijdens het logeerpartijtje, hadden voldoende kennis over de ziekte. Een teveel aan insuline is Sophia fataal geworden. Het lot heeft er anders over beslist. Een kind is weer veel te vroeg van ons weggehaald. Sophia heeft met haar organen andere kinderen kunnen redden. Insuline is geen genezing. Rust zacht, lief meisje.

 

Deze keer geen zoete, maar een bedroefde groet,

Cathy

10 gedachtes over “Er valt goed mee te leven.

 1. het ontroerd mij als ik dit las en treft mij diep, zo iets gebeuren, daar wordt ik stil van.
  Kunnen de suikerwaarden zo snel dalen met sterven voor gevolg? Dan mag ik al van veel geluk spreken, dat er zovele jaren terug telkens iemand tijdig mij nabij was om te helpen.
  Moge de familie van het kind het leed en de pijn proberen dragen en tevens mijn christelijke deelneming met mijn gebed waar men op rekenen kan Nicole

  Like

 2. Verstomming, verstilling, machteloosheid, kleinheid… ach, hier zijn geen woorden voor.
  Sterkte en steun aan allen die haar lief hadden.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.