Kiezen.

Het is zover, we moeten allemaal naar de stembus, om keuzes te maken voor de komende jaren. Op TV wordt er extra tijd vrij gemaakt voor de verkiezingen en plots spreekt iedereen iedereen aan op straat. De mensen voelen zich een beetje uitgelaten en kiezen of ze zich naar stembus zullen begeven voor of na het ophalen van hun broodjes bij de warme bakker. Kiezen, een vrijheid die we hebben in ons land.

De ober brengt twee borden lekkers naar onze ontbijttafel: een Farmacy breakfast met zuurdesemtoast, portobello champignons, aardappelrösti met truffelroom, gebakken kerstomaatjes en huisbereide witte bonen in tomatensaus en daarnaast een bord met een stapel Housemade boekweitpannenkoekjes met esdoornsiroop, rood fruit, gecaramelliseerde pecannoten en kokosyoghurt. Over dit vegan ontbijt, praten mijn jongste dochter en ik over ons weekendje hier in Londen. In mijn ooghoek, zie ik hoe de man naast mij een hoekje van zijn T-shirt oplicht en een naald vlotjes zijn buik doorprikt. Ik kijk hem aan met een knikje en zeg dat we diabuddies zijn. Zijn gezicht vertoont een brede smile, dat van zijn vrouw ook. Ze vraagt of ik ook spuit of dat ik een pompje heb. Ik laat mijn pompje zien en mevrouw wijst erop, dat haar man een pompje totaal niet ziet zitten en dat het nochtans de beste manier van behandelen is. Ik zie dat hij geen fan is. We praten over keuzes, over wat voor iemand de beste manier van behandelen is. De beste manier is nog altijd de manier waar jij zelf 100% kan achter staan. Tenslotte ben jij de persoon die zijn diabetes zelf moet managen en dan is het fijn als het geen gedwongen keuze is. De man ziet er opgelucht uit en is blij met de babbel.

Daags voorzien zit ik aan tafel met een groep gelijkgestemden: ouders met kinderen met T1, een actrice, een BBC journaliste, een jong karatetalent, een marathonloper (elke dag een marathon gedurende 1 maand), een kledingdesigner, een leerkracht muziek, .. mensen met een eigen verhaal. Mensen met T1, die ervoor gekozen hebben om hun leven een positieve wending te geven. Mensen die een boodschap uitdragen, die anderen inspireren, die mensen met T1 een hart onder de riem steken. We praten over hoe Dexcom ons leven veranderde en hoe we nu in België de keuze hebben om als persoon met T1 terugbetaling te krijgen voor het bepalen van onze glucosewaarden door CGM (continue glucose monitoring). Voor veel mensen zal er een wereld aan informatie opengaan. Nu is er niet enkel meer terugbetaling voor FGM (flash glucose monitoring – Libre) maar dus ook voor CGM (Medtronic Guardian Connect en Dexcom G5) onder dezelfde voorwaarden en dit voor alle mensen met T1 diabetes*. Voortaan heb je dus de keuze of je je glucosewaarden wilt meten met een glucosemeter, scannen met FGM of realtime waarden zien met CGM. We foeteren vaak op ons kleine landje, maar als het op diabetes aankomt, hebben we het hier helemaal niet slecht getroffen.

Bekijk wat jij belangrijk vindt, waar jij kan achter staan en informeer je over de verschillende manieren van behandelen. Op zo’n manier kan jij, samen met je team, een gerichte keuze maken waar je zelf ook kan achterstaan.

Zoete groet,

Cathy

*vraag aan je diabetesteam over de verschillende mogelijkheden en vraag naar de voorwaarden

Met dank aan Dexcom UK, Belgium en Ierland, voor het bekostigen van mijn vervoer en verblijf voor het bijwonen van deze Dexcom Ambassadeursmeeting.

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.