Eversense: de eerste implanteerbare sensor.

wereldJe hebt er allicht al over gehoord of misschien ken je zelfs al iemand die in het proefproject van de Eversense sensor zit. De Eversense sensor is de eerste implanteerbare CGM (Continue Glucose Monitoring), die niet wekelijks hoeft vervangen te worden. De eerste versie van de Eversense, blijft 90 dagen onder de huid zitten. De nieuwere Eversense XL, heeft maar liefst 180 dagen levensduur! De Eversense sensoren zijn niet groter dan een teststripje en worden ingebracht in de bovenarm. Een tweede plaats die getest werd, is de buik, maar de proefpersonen gaven toch voorkeur aan de arm.

Op ATTD krijgen we de kans om te zien, hoe de Eversense sensor ingebracht wordt. De procedure van het inbrengen duurt amper 5 minuten. De endocrinoloog wordt hiervoor opgeleid en de patiënt krijgt een plaatselijke verdoving in de bovenarm, waar de sensor zal worden ingebracht. sensor eversenseMits een kleine incisie, wordt onderhuids een pocket aangemaakt, waar de sensor dan ingebracht wordt. Het sneetje wordt dicht gemaakt met steristripjes en daarna voor één week afgeplakt met Tegaderm zodat het wondje mooi kan helen. In het pakket zit een zender, die mooi de vorm van je arm volgt en die bovenop de sensor wordt geplakt met een silicone pleister. Deze pleister veroorzaakt geen irritatie op de huid en kan moeiteloos verwijderd en opnieuw aangebracht worden. Er zijn geen problemen gekend met ontsteking van het wondje, waardoor je met een gerust gemoed je periode van 3 of 6 maanden kan starten.

appDe sensorwaarden worden draadloos doorgestuurd naar de zender en je smartphone. Op je smartphone krijg je alle info die je nodig hebt om je bloedsuikerwaarden op te volgen: trendpijlen, alarmen voor te hoge en te lage waarden en een voorspellend alarm voor te hoge en te lage waarden. Ook als je smartphone niet in de buurt is, hoef je je te hoge en te lage alarmen niet te missen, want op de zender zit een trilfunctie die je hiervoor verwittigt. Ideaal voor mensen die liever ’s nachts geen smartphone in de slaapkamer hebben. De trillingen op je zender verwittigen je voor te lage en te hoge waarden, ook tijdens de slaap, zodat je rustig kan doorslapen zonder je zorgen te maken over onopgemerkte hypo’s. Je wordt enkel wakker gemaakt wanneer dat nodig is, met alarmen die je naar je eigen voorkeur instelt.

transmitterDe zender wordt elke dag 10 min opgeladen. Ideaal tijdens het douchen: je verwijdert de zender en de pleister en je laadt de zender op tijdens het douchen. Na het douchen breng je een nieuwe (meegeleverde) pleister aan en plak je de zender er weer op vast. Daar de zender zo makkelijk te verwijderen is – terwijl de sensor gewoon onder de huid blijft zitten – kan je zonder problemen eens een moment zendervrij inplannen (voorbeeld: tijdens een avondje uit, in de slaapkamer, naar de sauna,..). Zonder zender wil wel zeggen: geen metingen en daar moet je je dan ook bewust van zijn.

 

De Eversense heeft een MARD van 8.8%, wat wil zeggen dat dit een uiterst accurate sensor is. Om die accuraatheid zo goed te houden, wordt er 2x per dag gekalibreerd. Dat doe je best ’s morgens bij het opstaan en ’s avonds bij het slapengaan.

Na je 3 of 6 maanden op deze CGM, wordt de sensor verwijderd en een nieuwe wordt ingebracht. Er zijn mensen die ervoor kiezen om de nieuwe sensor op dezelfde plaats te zetten (dan wordt er gewoon een nieuwe pocket onderhuids gemaakt) of op de andere arm.

sensor op handDe Eversense sensor is niet voor iedereen, net zoals dat ook is voor de andere merken CGM. Slechts een selecte groep mensen kan hier gebruik van maken en vaak zijn dat de mensen die nu al aanspraak maken op terugbetaling voor CGM. CGM is onze toekomst en er wordt ook serieus in geïnvesteerd. Het zorgt voor beter inzicht, betere waarden, meer Time in Range (tijd binnen de vooropgestelde marges) en minder hypo’s/hypers omdat je korter op de bal kan spelen. Je rijdt met een wagen met een heldere voorruit en spiegels zodat je zo goed mogelijk kan anticiperen op wat er gebeurt of staat te gebeuren. Niemand rijdt met de auto met een voorruit waar je niet door kan zien of zonder spiegels. Zo zou het ook met onze gezondheid moeten kunnen.

Zoete groet,

Cathy

Wil je graag zien hoe de sensor ingebracht wordt? Check de video op mijn Facebookpagina.

3 gedachtes over “Eversense: de eerste implanteerbare sensor.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.