Vriend of vijand?

Lut en Jan hebben wel een paar zaken gemeen: ze hebben allebei T1 diabetes, gebruiken al jaren een insulinepomp en tegenwoordig kan je ze ook allebei spotten met de nieuwste CGM op hun arm: de Eversense van Roche. Ik heb jullie al eerder verteld over deze sensor die ingebracht wordt in de arm en daar 180 dagen blijft zitten. Maar wat vinden de mensen die hem effectief al gebruiken, er ook echt van? Ik vroeg het aan Lut en Jan:

Hoe lang hebben jullie al diabetes?

Jan: ik kreeg mijn diagnose 8 jaar geleden
Lut: bijna 30 jaar ondertussen

Welke hulpmiddelen gebruiken jullie om jullie diabetes te baas te blijven?

Jan: de Paradigm Veo 754 van Medtronic met daarbij de Contour Next Link glucosemeter, de Eversense CGM en als back up Novorapid flexpennen.
Lut: de Insight insulinepomp met bijhorende diabetesmanager, metformax en de Eversense CGM.

Hebben jullie eerder al CGM gebruikt?

Jan: ik ben begonnen met de Enlite sensoren van Medtronic, waarna ik overgeschakeld ben op de Dexcom G4 en daarna de Dexcom G5, voor ik begon met de Eversense.
Lut: de Enlite sensoren van Medtronic waren mijn eerste CGM sensoren, voor ik overstapte op de Dexcom G4 en nu sinds kort voor het eerst op de Eversense.

sensor op handWaarom zijn jullie overgeschakeld naar deze nieuwe vorm van Continue Glucose Monitoring?

Jan: de vrijheid van de Eversense (ik kan de zender verwijderen wanneer ik dat wil en dan gewoon een nieuwe pleister aanbrengen als ik hem weer aanbreng). Ook het voorspellend alarm sprak me aan en uiteraard ook de kans die het ziekenhuis me bood om nieuwe technologie uit te proberen.
Lut: ik ben wel blij met de kleefkracht van de Eversense, de compatibiliteit met bepaalde GSM-toestellen en de nauwkeurigheid van de gemeten waarden.

Hoe verliep het inbrengen van de Eversense?

Lut: het was voor het eerst dat de endocrinoloog een Eversense sensor inbracht, maar dat is vlot verlopen.
Jan: niet altijd vlekkeloos. Het verwijderen van de oude sensor is bij mij lastiger dan bij andere patiënten. Inmiddels is de behandelende arts erin geslaagd dit vlotter te laten verlopen (de sensor minder diep inbrengen).  Het probleem was enkel dat de ingreep 30 min duurde, verder had ik er geen last van. Nu gaat de plaatsing vlotter.

Wat is het grootste gemak aan deze sensor? Wat is voor jou de grootste verbetering tegenover de voorgaande generatie sensoren?

Jan:  de vrijheid die hij biedt, je kan makkelijk in bad, een douche nemen, gaan zwemmen… zonder dat er iets aan je lijf hangt. Tov mijn Dexcom 4 is hij een stuk sneller in het aangeven van stijgingen/dalingen, hij reageert dus sneller. Bovendien geeft het voorspellend alarm nog eens een extra optie om hypo’s te voorkomen.
Lut: de sensor zelf blijft ongeveer zes maanden zitten. De zender kan dagelijks herplaatst worden met een nieuwe pleister, wat voor mij een hele verbetering is. Tijdens het sporten zweet ik enorm en nu heb ik geen problemen meer met loskomende  pleisters en hoef ik niet meer extra bij te kleven. Het oogt ook ‘properder’.

Is het moeilijk om de werking van de Eversense te begrijpen?

Jan: neen, het is redelijk rechtdoorzee. De regels voor kalibratie waren even wennen toen ze werden aangeleerd. Maar in de praktijk valt dat goed mee: je doet gewoon wat de app vraagt, er is steeds een ruime periode voorzien om een kalibratie  uit te voeren..
Lut: neen.

Wat valt er tegen, wat kan beter?

Lut: In het begin nogal wat problemen gehad met de verbinding tussen zender en iPhone. Nu valt dat heel goed mee. De eerste 2 opladers gaven problemen. Vaak geen goed contact waardoor de zender niet goed opgeladen was? Nu heb ik een nieuw type lader toegestuurd gekregen en is dat probleem van de baan.
Jan: Ik vind de vorm van de zender niet goed. De onderzijde is plat en je kleeft die op je arm die toch een ronde vorm heeft. Daardoor komen de zijkanten van de zender sneller los van de plakker. De zender zou beter een kleine kromming hebben in plaats van een recht vlak waar je hem vastkleeft op je arm.

Wie zou gebaat kunnen zijn bij Eversense CGM technologie?

Lut:
Iedereen die bewust bezig is met ‘zijn diabetes’.
Tijdens het sporten heel handig! Maar ook voor niet-sporters in vele situaties, denk maar aan autorijden, …
Mensen die hun hypo’s niet goed voelen.
Jan:
Volgens mij iedereen met type 1 diabetes. Dit is de beste technologie die ik ken om hypo’s te voorspellen. De extra vrijheid is natuurlijk meegenomen. Je moet zelf nooit nog een sensor plaatsen maar je moet wel elke 5 maanden een kleine ingreep ondergaan.

Wil je nog iets kwijt over de Eversense?

Lut: De mensen aan de 0800-lijn doen enorm hun best, maar het is nog nieuwe materie, waardoor er niet altijd een pasklare oplossing is. Zelf vind ik dit niet echt een probleem. Ik test graag nieuwe dingen uit in het kader van diabetes. Alles heeft een leerproces nodig. Ik ben blij dat ik de kans kreeg om de Eversense  te gebruiken.
Jan: De beste sensor die ik al gehad heb!

Bedankt Jan en Lut, voor jullie inbreng en jullie eerlijke antwoorden. Ervaring van gebruikers is altijd meegenomen, voor wie erover denkt om zelf ook de stap te wagen.

Wil je meer info over de Eversense CGM? Vraag ernaar in je ziekenhuis of bij je arts. Of check de Nederlandse website om meer te weten te komen over deze vorm van CGM. 

Wil je met ons meepraten of mensen leren kennen die net als jij T1 diabetes hebben? Surf dan naar de facebookpagina van Aan Tafel met Type 1 diabetes.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.