ATTD 2018.

Voor het eerst naar ATTD: Advanced Technologies & Treatments for Diabetes. Dit jaar in Wenen en samen met Kevin van Diablog. Op uitnodiging van de firma Roche, worden we verwacht in Oostenrijk, om verslaggeving te doen over wat er leeft op het vlak van technologie en vooruitgang.

Drie dagen, 2 nachten. Ruim de tijd om de beurs te ontdekken dus. De groep diabetesbloggers wordt groter en het is sowieso fijn om elkaar terug te zien en nieuwe bloggers te leren kennen. Het wordt bijna een vaste waarde.
evolutie bloedglucosemonitoringEerste afspraak is het bloggersevent van Roche zelf, waar we uit eerste hand info krijgen over waar Roche Diabetescare mee bezig is. De tijden veranderen en als we zien op hoe korte tijd we overgegaan zijn van urinestrips om de glucose te meten naar bloedglucosemeting met een glucosemeter, om nu de stap te maken naar CGM (continue glucose monitoring) en FGM (flash glucose monitoring) en de allereerste implanteerbare eversensesensor die maar liefst 90 of zelfs 180 dagen onder de huid blijft zitten. Meer over deze nieuwe Eversense XL sensor komt in een volgende blog. Stay tuned!
Roche werkt ook aan een nieuwe app, waarbij het mogelijk zal worden om rechtstreeks vanop je smartphone je bolussen te kunnen toedienen. Nog volop in ontwikkeling en fijn om te weten dat we als persoon met diabetes hieraan kunnen meewerken door tips en feedback te geven over wat wij zelf als noodzakelijk ervaren. Dat de persoon met diabetes centraal gesteld wordt, zie ik persoonlijk als een enorme vooruitgang. Tenslotte moeten wij elke dag onze diabetes zelf in handen nemen en dan gaat dat het best als we dat kunnen op de manier die het dichtst bij ons aansluit.

Op ATTD hebben we contact met de voor ons meest vertrouwde firma’s Roche, Medtronic en Dexcom, die allemaal open staan om vragen te beantwoorden en ons meer uitleg te geven over waar ze mee bezig zijn. Medtronic laat de i-Port zien, een kleine injectiepoort voor mensen die geen pomp gebruiken, maar meerdere injecties per dag toedienen.

 

 

De i-Port zorgt er voor dat je je inspuitingen rechtstreeks door dit poortje kan toedienen, zonder dat je telkens door de huid moet prikken, waardoor je minder littekentjes hebt en dat gedurende 3 dagen lang. Ideaal voor mensen met prikangst, maar vergeet ook de kinderen niet of mensen die fysiek problemen ondervinden om te spuiten. Ik krijg meteen de kans om ter plaatse de i-Port zelf te plaatsen. Het aanbrengen gaat uiterst eenvoudig en ik voel de i-Port niet zitten. Cool!
Momenteel wordt de Medtronic 640G Smartguard al goed gebruikt in België en wordt er uitgekeken naar de opvolger, de 670G die verkrijgbaar zou moeten zijn tegen eind 2018. mioDeze nieuwe pomp stopt niet enkel het basaal bij een aankomende hypo, maar verhoogt ook het basaal bij de voorspelling van een hyper. Een beetje zoals een echte pancreas dus!

 

Medtronic laat ook de MiniMed Mio Advance zien, een toestelletje dat je katheter op een heel makkelijke manier inbrengt, door een eenvoudige druk op de knop. De serter voor de pompkatheters verandert voorlopig niet.

 

We springen even binnen op de booth van Ypsomed, die ons de Ypsopump laat zien. Net als de Insight van Roche, heeft deze pomp de voorgevulde NovoRapid Pumpcart ypsopomppatronen, zodat luchtbellen verleden tijd zijn en het vullen van je pomp veel sneller verloopt.  Je hebt echter ook de mogelijkheid om toch zelf je insuline op te trekken en het merk insuline te gebruiken dat je gewend bent.
De Ypsopump is een kleine, lichte pomp die makkelijk in de hand ligt en vlot bediend wordt. Opmerkelijk bij deze pomp, is de katheter die 360° kan draaien, zodat het niet uit maakt aan welke kant je (blauwe) lijn zit.

omnipodInsulet is nieuw voor ons. Vanaf juli worden zij verdeler van de Omnipod patchpomp in Europa. Deze pomp wordt al een hele tijd in Nederland gebruikt, maar ook België is klaar om een draadloze pomp in het gamma op te nemen. De Omnipod wordt op de huid vastgemaakt en blijft er 3 dagen zitten. De pomp (Omnipod) vul je met insuline, waarbij de pomp dan rechtstreeks op je huid vast zit en er geen lijntje nodig is om de insuline toe te dienen. Via een afstandsbediening (de handheld), doe je dan alle handelingen zoals bolussen en corrigeren. Vanaf 22 februari kan je terecht op hun website in je eigen taal, voor vragen en antwoorden, filmpjes en uitleg over deze patchpomp en kan je de ontwikkelingen volgen over het hoe en wanneer deze pomp in België zou beschikbaar zijn.

wilcoDexcom verrast ons met de komst van alweer een betere versie van deze CGM: de Dexcom G6. De G6 wordt gelanceerd in het najaar van 2018 met tal van verbeteringen: vernieuwde sensor, levensduur verhoogd van 7 dagen naar 10 dagen (maar we weten allemaal dat de Dexcom veel langer meegaat – persoonlijk gebruik ik 1 sensor per maand door hem telkens opnieuw op te starten zonder verlies aan accuraatheid), geen problemen meer bij het gebruik van paracetamol, geen kalibraties meer nodig (voor de controlefreaks onder ons – ik ook dus – kan je wel nog altijd kalibreren), een nieuwe manier van inbrengen met slechts een druk op de knop, een nieuw algoritme voor nog betere opvolging, realtime waarden waardoor je probleemloos kan bolussen op de sensorwaarde (MARD 9%). Er zit ook een voorspellend alarm op, dat je behoedt voor hypo’s < 55 mg/dl (3 mmol) en aparte instelbare alarmen voor dag en nacht. nieuw dexcom
De zender is opnieuw smaller en dunner geworden. Heel wat nieuws dus bij Dexcom! In de US maken ze ook al gebruik van een vernieuwde touchscreen ontvanger. Even afwachten of die bij ons ook komt. Je hebt nog steeds de keuze tussen de ontvanger, je smartphone of beide als je de Dexcom G5 gebruikt. Voor de G4 heb je enkel de ontvanger.
Ik hoop dan ook, dat we heel binnenkort mogen melden dat er terugbetaling komt voor de Dexcom G5.

medangelOok MedAngel is van de partij. Amin blijft doorgaan met de voor hem gekende passie voor zijn product. Niet te verwonderen ook, want meer en meer personen met diabetes én hun behandelaars, zijn overtuigd van het belang van het bewaren van insuline op de juiste temperatuur. Iets om ook voor jezelf bij stil te staan, wanneer je waarden onverklaarbaar hoog zijn en je geen idee hebt wat de oorzaak is. Temperatuur van de insuline is niet iets waar je meteen aan denkt, alhoewel dat een grote rol kan spelen. Check MedAngel uit en contacteer me moest je meer vragen hebben over deze sensor. Geen idee wat MedAngel voor je kan doen? Op deze blog lees je er alles over: MedAngel.

Phoe! Een heel verslag van een intense driedaagse. Bezoeken aan het congres, bijwonen van seminaries – waar Time in Range (de tijd waarbij onze waarden binnen de marges zit) steeds belangrijker wordt dan het HbA1c – afgewisseld met een schitterende fuif in het hoofdkantoor van MySugr (heb jij de app al?) en hilarische gesprekken met de andere bloggers (met dank aan Stichting ééndiabetes voor de jeugdige inbreng en het vrijwilligerswerk voor jongeren met T1). Het is mooi geweest!

Zoete groet,

Cathy

Heb jij vragen over dit congres of over bepaalde onderwerpen?
Volg Aan Tafel met Type 1 diabetes ook op Facebook en praat met ons mee.

Met dank aan de Roche Global voor de uitnodiging en de vrijheid om mensen met diabetes bewust te maken van wat er mogelijk is op het vlak van diabetes.
Deze uitnodiging laat me alsnog vrijblijvend schrijven wat ik wil, zonder enige verplichtingen.

 

 

4 gedachtes over “ATTD 2018.

  1. Ik ben al heel benieuwd wat er allemaal verbeteren kan en sta er wel echt voor open, om zo nog een betere regeling te hebben.Nu wel nog met hoogten en laagten, maar zeker de hypos niet meer omdat de pomp tijdig stopt en een signaal geeft.Ben al verder op de goede weg aan het wandelen en wil nog een betere waarde hebben.Cathy het beste verder en hoor wel wat je mocht beleven met een zoete groet van Nicole

    Like

  2. Dag Cathy,

    Erg interessant om dit allemaal door te nemen en te zien wat er opnieuw is verandert in de geavanceerde diabetestechnologie. Zo wist ik zelfs niet het verschil tussen de 640g en 670g minimedpomp van Medtronic. Doordat ik nu zelf overlaatst met de 640g ben opgestart dacht ik dat ik ook al de automatische corrigerende functie bij hoge waarden had, maar zo niet dus blijkt wat eigenlijk best wel een interessant detail is om te weten thaha. Wellicht doet die geavanceerde diabetestechnologie mij soms een beetje te snel vooruit denken, maarja dat is dan ook het gevaar als die zo geavanceerd in elkaar zit thah. 🙂 Het blijft alvast leuk om dit telkens bij jouw te kunnen opvolgen.

    Veel liefs, Sielke

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.