Accu-Chek Insight insulinepomp.

Ondertussen heb ik al bijna 7 jaar mijn Accu-Chek Aviva pomp, mijn kameraadje, mijn eigen pancreas. Vreemd voor een buitenstaander, zo’n pancreas aan de buitenkant van je lichaam, maar voor iemand met diabetes, niet zo’n rariteit.

Toen ik hoorde dat Roche met een nieuwe insulinepomp kwam, zat ik uiteraard op hete kolen. Wat zou het worden? Welke verbeteringen/nieuwigheden zouden er zijn? Ik kan het jullie vertellen: ik gebruik de nieuwe Insight insulinepomp nu bijna 2 weken en heb de mogelijkheid gehad om vanalles uit te testen. Daar ik al bijna 11 jaar vertrouwd ben met insulinepomptherapie, is het voor mij vooral belangrijk om te zien wat nieuw is bij deze pomp.

4 voorgevulde patronen
voorgevuld insulinepatroon met adapter

 

De absolute uitblinker en uniek op de markt: voorgevulde insulinepatronen, vergelijkbaar met de penfills die nu in insulinepennen zitten. Voor mij absoluut de nummer 1 aan deze pomp. Ik haat luchtbellen en de daarbij horende hypers. De NovoRapid PumpCart is op voorschrift verkrijgbaar bij de apotheek en kan enkel in deze pomp gebruikt worden. Geen insuline meer hoeven op te trekken, wil ook zeggen dat je geen patronen meer in huis hoeft te hebben en dat het hervullen van de pomp sneller gaat. Bij iedere nieuwe katheter komt een nieuwe adapter die op de ampul (voorgevuld insulinepatroon) klikt en meteen ook de beschermkap voor de batterij is.

5 insuline vervangen
Onder de adapter zit het insulinepatroon en de pompbatterij.

Niet nieuw, maar voor mij nog altijd even belangrijk: een discrete pomp, die onder de kledij gedragen wordt. Doordat je meter ook je afstandsbediening mèt bolusadvies is, hoef je de pomp niet tevoorschijn te halen. Ik zie de pomp alleen wanneer ik afkoppel om te douchen of om de insuline of batterij te wisselen. Wat wel nieuw is aan de pomp: de rondere vorm, geen uitsteeksels meer, wat het draagcomfort alleen nog maar vergroot. De pomp is trouwens niet groter dan mijn bankkaart en anderhalve vinger dik.

Wat nieuw is: de Uitgestelde bolus (naast de Standaardbolus, Vertraagde bolus en Multiwave bolus). Ideaal voor personen die gewend zijn om na de maaltijd te bolussen (bv bij gastroparese), maar dat wel eens durven vergeten. Je kan de bolus al instellen na de vingerprik en met het bolusadvies, om hem dan op een later tijdstip te laten afgeven (bv na 15, 30, .. minuten). Zo ben je zeker dat je je bolus met het correcte bolusadvies krijgt. Ik gebruik deze Uitgestelde bolus bijvoorbeeld ook als ik een uur voor de maaltijd geprikt heb, en op basis van die waarde nog mijn bolusadvies voor de maaltijd wil gebruiken. Dan stel ik de bolus al in en laat hem later afgeven.
Ook nieuw bij de Insight insulinepomp, is de Snelle bolus. Op de pomp zitten bovenaan twee knoppen, waarbij je snel en discreet een bolus kan toedienen. Ik gebruik deze functie wel vaker wanneer ik op mijn CGM stijgende pijlen zie.

17 statusscherm
De Diabetesmanager is tevens je afstandsbediening, zodat je pomp onder je kledij kan blijven zitten.

Nieuw: de meter heeft een kleurentouchscreen. De snelheid van de meter moet beter, daar bestaat geen twijfel over en daar wordt ook aan gewerkt. Los daarvan, ben ik blij met de menu’s die heel duidelijk opgesteld zijn (oa met pictogrammen). Op het Statusscherm vind je alle info die je nodig hebt (ik zou er ook wel graag het actuele totaal aan koolhydraten kunnen zien, Roche?), zodat je makkelijk weet wat er gebeurt: Tijdelijke Basale Doseringen (TBD) kan je opvolgen, je ziet de status van zowel je pomp- als meterbatterij, de resterende hoeveelheid insuline, je laatst gemeten BG, je actieve basaal patroon (je kan jouw basale patronen zelf een naam geven, bv weekend of werkdag of sportdag of lente of..)

Nieuw: hypo-advies. Dat je bij een te lage waarde geen insuline kan toedienen, was ook bij de Combo aanwezig. Bij de Insight krijg je bij een te lage waarde meteen ook advies over hoeveel gram koolhydraten je nodig hebt om weer binnen je marges te zitten. Cool!

Ik weet niet hoe het bij jou gaat, maar ik ben niet goed met diabetesdagboekjes. Ik vul ze niet in, hou niets bij, omdat ik het teveel gedoe vind om alles altijd en overal bij te hebben. De Insight meter (diabetesmanager) heeft zijn eigen toetsenbordje, waar je zelf gegevens kan noteren (tot 60 tekens per bericht).

hypo vreetbui
Toetsenbord waarmee je zelf notities kan maken.

Heel efficiënt en ik gebruik het nu ook echt bij elke (correctie)bolus. Ik noteer bijvoorbeeld wanneer ik effectief aan mijn maaltijd begin (dat kan van 15 – 45 min na mijn bolus zijn), wat mijn koolhydraten in de maaltijd zijn, of het een correctie- of een maaltijdbolus betreft, hoe ik me voel of waarom ik een extra snack eet (bv dalende pijl op mijn CGM). Handig om alles nadien te bekijken bij de Gegevens of in de software. Je kan ook nadien nog comments toevoegen/aanpassen bij mijn Gegevens.

Met de Configuratiesoftware 360° kan je instellingen raadplegen, aanpassen, wijzigen. Gewoon je meter met het bijgeleverde kabeltje inpluggen in de USB-poort van je laptop en je past makkelijk je instellingen aan.

software
Dit is een fictief voorbeeld. Raadpleeg je diabetesteam om samen te bekijken wat voor jou handig is.

Bij de Gezondheidsgebeurtenissen, heb je naast Sport, Stress, Ziekte,.. ook nog 3 persoonlijke gezondheidsgebeurtenissen, die je ook weer zelf een naam kan geven, bv Sauna, Yoga, .. In het Bolusadvies wordt rekening gehouden met de percentages die gelinkt zijn aan deze Gezondheidsgebeurtenissen. Als je bij ziekte bijvoorbeeld 40% meer insuline nodig hebt, zal je bolusadvies dat automatisch voor je berekenen.

2 Link Assist Plus en Insight Flex
rechte Flex katheter en LinkAssist Plus

Er zijn zowel rechte (soepele canule) als schuine (stalen canule) katheters te verkrijgen. Voor de rechte katheters is er de vernieuwde LinkAssist Plus, die het naaldje na gebruik automatisch wegvouwt om prikaccidenten te voorkomen. De vaste vulhoeveelheid voor de slang en de canule kan je voorprogrammeren, zodat je meteen van start kan gaan.

De Lithium pompbatterij gaat 14 dagen mee en wordt meegeleverd met het servicepack. Maak er een gewoonte van om de batterij standaard om de 14 dagen te wisselen (de batterijen zijn niet leeg en kunnen nog voor andere doeleinden gebruikt worden). Voor de meter hoef je niet langer batterijen te kopen. De meter laad je eenvoudig elke dag op via de meegeleverde kabel (ik laat de meter ’s nachts opladen, op mijn nachtkastje).

Binnenkort laat ik jullie zien op welke manieren je de Accu-Chek Insight pomp kan dragen. Stay tuned!

Zoete groet,

Cathy

Wil je graag meer foto’s en functies van de Insight pomp zien?
Volg Aan Tafel met Type 1 Diabetes dan op Facebook,
waar je ook enkele video’s over het systeem kan bekijken.

 

 

14 gedachtes over “Accu-Chek Insight insulinepomp.

  1. Wauw. Zoveel verbeteringen maken me nog nieuwsgieriger dan ik al was.
    Ik draag mijn tweede pompje van accucheck en ben er ook gelukkig mee.
    Inderdaad lijkt het top om een directe bolus naast de CGM korter bij de hand te kunnen te hebben. Minder hoekige pomp lijkt me zeker aangenamer dragen. Ik kijk uit naar het vervolg. Zonnige (oef) groetjes. 😊

    Like

  2. Dag Cathy

    Sinds maandag ben ik van de combo overgestapt naar de medtronic. Over het algemeen was ik wel tevreden over de combo, maar het probleem van de luchtbellen (waarbij ik vaak veel insuline moest verspillen om ze weg te krijgen) stoorde me meer en meer. Vandaar de overstap dus! Ik ben nog niet zo vertrouwd met de nieuwe pomp en moet er echt aan wennen. En dan lees ik hier nu dat Roche met een nieuwe pomp op de markt gaat komen waarbij dat vervelende probleem met de luchtbellen opgelost is én de pomp nog enkele nieuwe verbeterde functies heeft… die wil ik ook!!!

    Dank voor de zeer duidelijke informatie! Erg zinvol! 😉

    Groetjes
    Wendy

    Like

    1. Dag Wendy

      bedankt voor je fijne berichtje. Er bestaan geen slechte pompen en elke pomp heeft zijn eigen voor- en nadelen. Jammer natuurlijk dat je bent overgestapt naar een andere pomp omwille van de luchtbellen. Met de Insight is dat probleem compleet van de baan door de voorgevulde patronen en kan je de patronen ook helemaal op gebruiken tot op de laatste druppel.
      Succes met je nieuwe pomp en welkom op mijn blog,

      Zoete groet,

      Cathy

      Like

    1. Dag Rita

      wow! wat heb je lang gedaan met je Accu-Chek Combo! Altijd fijn om goed na te denken voor je met een nieuwe pomp opstart en voor jezelf uit te maken wat JIJ belangrijk vindt en wat jouw prioriteiten zijn. Succes!

      Zoete groet,

      Cathy

      Like

  3. Ik zit nu al met m’n bankpasjes achter m’n laptop om het formaat te bekijken. Ik denk wel dat ze t.o.v. de Combo echt een boel verbeterd hebben. De Combo zou ik op de een of andere manier nooit overwegen (dat is gewoon een gevoel) maar deze vind ik wel heel interessant!

    Klinkt allemaal wel goed met die voorgevulde ampullen. Handig! Nog een vraagje over het beeldscherm, ik kan me voorstellen dat je dit nog niet weet naar 2 weken, maar ik vraag me wel af hoe je erover denkt: de meter heeft een soort telefoonscherm met touch screen. Nu staan dit soort schermen er meestal om bekend dat ze kapot gaan als je ze een keer flink laat vallen. Denk jij dat de meter snel stuk gaat?

    Liefs!

    Like

    1. Hey Anne

      De voorgevulde ampullen zijn echt de max: minder werk, geen luchtbellen meer, geen verstoppingen meer én je moet gewoon op tijd je insuline/katheter vervangen omdat er minder in zit. Dat lijkt me toch ook wel goed, zodat je altijd “verse” insuline in je pomp hebt.
      Hmhmhm laten vallen van je meter is uiteraard nooit goed. Heb het eigenlijk op al die jaren T1, nog nooit meegemaakt. De meter ligt goed in de hand. Uiteraard moet je er wel zorg voor dragen. Ik heb de indruk dat hij nogal stevig is, maar het blijft inderdaad wel een scherm. Ziet er alleszins niet zo kwetsbaar uit als een smartphone scherm.

      Zoete groet,
      Cathy

      Like

  4. Hallo Cathy
    fijn te zien dat je tevreden bent met de insight, ik krijg hem ook zeer binnen kort na een hoop gesteggel met het diabetes team in het ADRZ zieken huis in Goes.
    ze vonden de pomp te moeilijk om de gegevens uit te lezen en vonden dat ze te weinig patienten hadden met een Roche pomp om hun kennis bij te houden.
    Het resultaat is dat ik nu naar een ziekenhuis moet 40 km verder bij het Bravis ziekenhuis in Bergen op Zoom om toch een Roche pomp te kunnen gebruiken. Daar zijn de diabetes verpl.k wel goed met hun vak bezig
    Ze wilden in Goes perse dat ik overstapte op de Medtronic maar ik ben het gemak gewend van de Roche pomp die gewoon onder je kleren kan blijven zitten en dat je alles kan doen draadloos met je meter/bedien unit

    Like

    1. Dag Gert

      wat jammer dat je van ziekenhuis moest veranderen om de pomp te kunnen gebruiken die jij graag wilt gebruiken. Ik snap het helemaal. Ik ben ook mijn Roche pomp gewend en zou niet anders willen dan bolussen op de AB. Ik wens je alvast veel succes in je nieuwe ziekenhuis en met je nieuwe Insight!

      Bedankt voor je reactie,

      Zoete groet,
      Cathy

      Like

  5. Dag Cathy, Vraag mij af hoe je ervaringen zijn nu na bijna 2 jaar. Ik sta voor de keuze nu. Medtronic 640 G (best vaak geduvel gehad met verstoppingen en pomp kapot) of Insight. Voor Medtronic had ik Accu chek Aviva. Door de vele storingen overgestapt. Het kleinere model van Roche en de afstandsbediening spreekt me zeker aan. Vond dat een ellende bij Medtronic. Maar ik las elders over de heel trage reactietijd en ook storingen. Ik ben niet zo geduldig. Kun je daar wat van zeggen, hoelang duurt een trage reactie bijvoorbeeld, en heb je (veel) storingen gehad? Alvast dank voor je antwoord, Leo.

    Like

    1. Dag Leo

      bedankt voor je berichtje en wat fijn dat je een keuze hebt in het uitzoeken van een nieuwe pomp. De beste pomp is de pomp die best bij jou past. Voor mij was dat de Insight van Roche, omdat Roche gekend staat voor pompen met afstandsbediening, waar ook het bolusadvies opzit. Ik heb eigenlijk ook nooit problemen gehad met verstoppingen of storingen. Wat wel heel jammer is bij deze pomp, is de traagheid van de meter. Je mag hem niet vergelijken met de snelheid van een smartphone, want dan zal je teleurgesteld zijn. Je moet veel bevestigen en wachten maar uiteindelijk doet hij wel wat hij moet doen. Er komt ook een oplossing voor, want Roche werkt aan een app, waarbij je dan een andere meter zal krijgen om je BG te bepalen en die waarde (of een sensorwaarde als je een sensor gebruikt) kan ingeven in de app. Via de smartphone kan je dan alle verrichtingen doen om je pomp te bedienen. Je krijgt het bolusadvies via de app en de bolus gaat door via bluetooth van de app naar je smartphone. Je hoeft dan nog steeds je pomp niet boven te halen. We hopen dat de app er dit jaar nog doorkomt. Helaas kan ik je geen datum geven.

      Succes alvast bij het uitzoeken van je nieuwe pomp!

      Zoete groet,

      Cathy

      Like

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.