Een nieuw begin.

Heel af en toe hebben we allemaal een nieuw begin nodig. Een duwtje in de rug. Aanmoediging. Een schouderklopje voor het werk dat je elke dag in je diabetes steekt. Een dokter die weet waar je het over hebt en die met jou in discussie gaat over de vragen die je stelt. Een team waar je op kan rekenen en dat met je mee denkt. Ik had ook zo’n nieuwe start nodig. Ik heb er goed over nagedacht, verschillende opties overwogen. Prioriteiten gesteld: wat is voor mij belangrijk? Afstand naar het ziekenhuis? Een vaste endocrinoloog? Een educator waarmee je op eenzelfde lijn zit? Beschikbaarheid van de hulpmiddelen die je wilt gaan gebruiken? Ik noem het “endoshoppen”, dat op zoek gaan naar een nieuwe diabetesconventie.

accu-chek insight doosMijn keuze is gevallen op het OLV-ziekenhuis in Aalst, met een vaste endocrinoloog en een vaste diabeteseducator, die zich voornamelijk toespitst op Roche-pompen en Dexcom CGM. Lijkt me de ideale combinatie voor mij. Ik mag er meteen bij de overstap ook een nieuwe pomp halen en mijn keuze is gevallen op de Accu-Chek Insight. Heel blij dat ik hem na mijn proefperiode nu ook echt mag gaan gebruiken voor de komende jaren. Daar ik al jaren vertrouwd ben met Roche, is de overstap absoluut niet moeilijk. Ik krijg meteen ook het mailadres van de diabeteseducatoren mee en weet dat ik er terecht kan met eventuele vragen. We spreken af dat ik via mail of telefoon met hen in contact blijf en dat ik in oktober terug op consultatie kom bij de endocrinoloog. Dat lijkt me een heel goed idee.

piekenIk heb er zin in. Mijn HbA1c is goed, daar gaat het niet om. Kunnen er zaken beter? Ja, ik ben nog altijd op zoek naar de beste manier om hoge pieken na de maaltijd te vermijden. Dat lukt me redelijk goed als ik 45 min op voorhand kan bolussen (wat helaas niet altijd haalbaar is). Het zou fijn zijn mocht ik een dokter hebben die kan mee denken en tips kan geven om die hoge pieken zo veel mogelijk te verminderen.

Na 15 jaar T1 diabetes, lijkt het me niet verkeerd om eens een diabetesvoetkliniek te bezoeken. In de folder die ik krijg van de diabeteseducator, zie ik dat er naast de diabetesvoetkliniek, ook een psychologe geraadpleegd kan worden. Het hebben van een chronische ziekte kan heel overweldigend zijn en daarover kunnen praten met een therapeut, kan deugd doen en rust brengen. Niet iedereen heeft mensen om mee te praten als het over diabetes gaat. Je kan er je partner niet altijd mee belasten en soms wil je ook gewoon eens je hart luchten over diabetes zonder corrigerende vingertjes te zien. Is dat bij een psycholoog in de conventie, bij een diabetescoach of bij een collega die ook T1 heeft: praat erover. Het lucht op.

Mijn eerste mail met vragen is verstuurd en er is vlot op geantwoord. Ik heb weer een vangnet.

Zoete groet,

Cathy

 

 

 

4 gedachtes over “Een nieuw begin.

 1. Amai Cathy, dat klinkt als een superteam, of ben jij een superpatiënt?
  Wat deed je beslissen om te veranderen?
  Ik ben redelijk tevreden van mijn endocrinologe, heel tevreden van mijn dietiste, maar absoluut niet van mijn DM-verpleegkundigen. Misschien stel ik te hoge verwachtingen en ben ik daardoor steeds ontgoocheld.. Maar we mogen toch nog wel kritisch blijven en streven naar het beste.
  Bij mijn voorlaatste bezoek moest ik mijn verpleegkundige uitleggen hoe mijn pomp werkte en dat ik ook wel eens iets eet na 19u, waar ik dan natuurlijk wel voor bolus.
  Concreet zie ik hen nu elke 4 maanden. Mails tussendoor stuur ik niet meer, omdat de vragen ofwel niet goed begrepen worden ofwel onbeantwoord blijven.
  Optimaal is deze begeleiding niet. Maar wisselen van centrum lijkt me dan weer een grote stap. Met dan de vraag of het ergens anders wel naar mijn verwachtingen zal zijn. Misschien mijn verwachtingen bijstellen…

  Groeten,
  Katrijn

  Like

  1. Dag Katrijn

   ik ben zeker geen superpatiënt en ook geen voorbeeldpatiënt. Ik wil wel vooruit in mijn diabetesbehandeling. Te vaak nieuwe endocrinologen en te veel assistenten waar ik nu kwam. Geen tijd om mijn vragen te stellen en als ik ze kon stellen, kreeg ik geen bevredigende antwoorden. Van conventie veranderen is niet zo’n grote stap. Soms is het nodig, voor jezelf, om weer vooruit te komen. Ik ben een paar keer op prospectie geweest en had voor mezelf uitgemaakt wat voor mij belangrijk was. In deze conventie heb ik een vaste endocrinoloog, met wie het klikt en met wie ik kan converseren. Ik kan er mijn vragen stellen, ook over nieuwe technologieën en voor mij is dat belangrijk. Het is iets verder rijden, maar wat maken 15 min uit als je er met een beter gevoel buiten komt?
   Ik snap je onvrede over mails die niet beantwoord worden of onbegrepen bleven. Dat was bij mij ook een reden waarom ik niet langer mailde.
   We moeten opkomen voor onszelf. Het is onze diabetes en we moeten zoeken naar een manier om dat zo leefbaar mogelijk te maken met de middelen die er zijn. Verwachtingen moet je altijd bijstellen en toegevingen komen van twee kanten. En dan moet je voor jezelf uitmaken wat jou het meest vooruit brengt.

   Zoete groet,

   Cathy

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.