Impact.

CGM is nu al enkele jaren op de markt en we leren steeds meer bij over wat diabetes is en hoe het ons dagelijks leven beïnvloedt. Nu de goedkeuring voor de Libre er is in België (juli 2016), zullen steeds meer mensen gebruik gaan maken van FGM (Flash Glucose Monitoring Freestyle Libre) en hopelijk laat de goedkeuring voor CGM (Continue Glucose Monitoring zoals Medtronic, Dexcom, Eversense, ..) niet lang meer op zich wachten.

Een nieuwe manier van werken vraagt een nieuwe aanpak. Door de vergoeding die er nu gekomen is sedert juli 2016, krijgen de ziekenhuizen meer en meer aanvragen van personen met diabetes die van deze nieuwe technologie gebruik willen gaan maken. De dokters en educatoren zijn zelf nog volop bezig om deze nieuwe info te verwerken, terwijl er al volop mensen aan het uittesten zijn.

flatline tweeWie vroeger 4, 5 of 10x per dag testte, kreeg evenveel waarden te zien. Vaak waren dat dan waarden voor de maaltijd of voor het slapengaan. Maar wat gebeurt er met je bloedsuiker tijdens de maaltijd, na de maaltijd, tussen twee maaltijden in, tijdens en na sport, op je werk, in stressmomenten, bij ziekte, tijdens de nacht, na correcties, .. ? FGM en CGM bekijken diabetes op een andere manier: niet langer statisch, maar dynamisch. Het verbaast me wel eens, hoe vaak mensen nog denken dat een bloedsuikerwaarde een statische waarde is: “hoeveel stond je vandaag?”. Heel vreemd is dat. Diabetes is niet zoals de flatline op bijgevoegde foto. Af en toe kan je wel eens zo’n flatline hebben (bij mij is dat vooral ’s nachts het geval), maar dit is niet hoe mensen met diabetes hun grafieken te zien krijgen.

alarmBloedsuikerwaarden fluctueren constant, ze zijn continue in beweging. Die bewegingen effectief op een scherm zien, kan heel vreemd zijn. Plots vallen de stukjes allemaal op hun plaats. Plots begrijp je waarom je HbA1c stukken hoger is dan de 4 testresultaten per dag op je meter laten zien. Vaak heb je wel een aanvaardbare waarde net voor de maaltijd, maar heb je geen idee van de pieken die er na de maaltijd zijn.

De meningen zijn verdeeld. Waar de ene persoon zweert bij FGM of CGM, heb je ook tig mensen die niet willen weten hoe het met hun waarden zit tussen de prikken door. Te confronterend, te alles omheersend, teveel. Mensen die hun diabetes te overweldigend vinden eenmaal ze sensoren gaan gebruiken. Mensen die niet gewend zijn om geconfronteerd te worden met deze overload aan informatie.

alarm 95 dubbele pijlHet is dan ook belangrijk dat je hierin goed opgevolgd en begeleid wordt. FGM en CGM is niet voor iedereen. Het vergt moed en inzet en volharding. Je moet leren inspelen op wat er gebeurt, op pieken en dalen, op alarmen en signalen. Wat doe je bij een pijl die de hoogte inschiet na een maaltijd? Corrigeer je? Wacht je af? Ga je helemaal in de stress of blijf je er eerder rustig bij?
Wat met een alarm voor een bloedsuiker die heel snel daalt terwijl je achter het stuur zit? Op je glucosemeter zie je enkel de 95 mg/dl (5.3 mmol). Met CGM is dat plots een 95 mg/dl die razendsnel aan het dalen is en die aandacht vraagt.
vingerprikZie jij FGM en CGM als een manier om patronen te herkennen of is sensortechnologie voor jou eerder een vervanging voor de vingerprik? Heb jij FGM of CGM gebruikt, maar vond je het te overweldigend en ben je teruggekeerd naar de bekende vingerprik, waarbij je enkel een waarde te zien krijgt, zonder pijl of trend om te tonen in welke richting je bloedsuiker evolueert?

Ik hoor het graag van jou! Hoe, wat, waarom… laat van je horen en discussieer met ons mee op Facebook.

Zoete groet,

Cathy

 

 

6 gedachtes over “Impact.

 1. Voor je vele artikelen Respect
  Type 1 heeft ons uitgekozen
  Bepaalt wat we eten ,wanneer en hoeveel
  En regelt ons humeur ,zweten , hoe we vliegen en langzaam terug landen op aarde
  ik heb respect voor die voor een pomp gekozen hebben maar ik hoop dat dit nooit een verplichting wordt

  Like

  1. Dag Erwin

   Bedankt voor je lovende woorden en je fijne reactie.
   T1 diabetes wordt nog vaak onderschat. Misschien doordat we al zoveel hulpmiddelen hebben die het behandelen iets makkelijker maken?

   Het zou me ten zeerste verbazen moest een insulinepomp verplicht worden. Het zijn heel dure toestellen en dat zou onbetaalbaar worden voor het RIZIV. Gelukkig hebben we als T1 wel de keuze, tussen spuitjes of een insulinepomp. De beste keuze is de keuze waar jij zelf kan achterstaan.

   Zoete groet,

   Cathy

   Like

 2. Antwoord

  Diabetes type 1; zij krijgen volledige terugbetaling van sensoren en glycemiestrips (140 strips/maand voor wie bij de klassieke vingerprik kiest en 25 strips + 2,2 sensoren/maand voor wie voor een sensor kiest)

  Ik besluit hieruit : Als je meer dan 4.6 strips/dag gebruikt dat ze graag hebben dat je overstapt

  Waarom pomp

  Het dawn- of dageraadfenomeen: bloedsuikers die oplopen tegen 4 à 5 uur ’s ochtends
  U kunt met pompbehandeling van uur tot uur een aangepaste insulinedosis in functie van uw leefpatroon toedienen. Dat heeft als grote voordeel dat u minder kans maakt op latere verwikkelingen

  Waarom niet

  Bergen heb ik verzet voor terug mijn zelfstandigheid te herwinnen .Een groot wonder.
  Maar terug dit wonder in handen geven van toestellen daar heb ik het moeilijk mee.

  Like

  1. Dag Erwin

   ik had begrepen dat je wou zeggen, dat ze iedereen op een pomp zouden willen zetten, maar je bedoelt dat ze iedereen liever op de Libre sensor zouden willen zien?

   Hier ook last van Dawn fenomeen, wat nu compleet verholpen is door de pomp. Met spuitjes kreeg ik dat niet geregeld.

   Goed van je, dat je zoveel inzet getoond hebt om weer zelfstandig met je diabetes om te gaan. Niemand kan je verplichten om over te stappen op een insulinepomp of op een sensor. Dat blijft jouw keuze.
   Persoonlijk vind ik dat nu – sinds de pomp maar zeker sinds de Dexcom CGM – veel meer zelfstandigheid verworven heb en veel meer controle over hoe ik met mijn diabetes om ga.

   Alvast bedankt voor je reactie Erwin en een dikke pluim voor hoe je voor jezelf zorgt.

   Zoete groet,

   Cathy

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.