Liiiiiiiiiibelle!

De reclame van Libelle blijft lang nazinderen. Wij zingen het vaak mee: Liiiiiiiibelle! (ok, enkel ik dus, de kinderen worden er helemaal gek van). Wat Libelle met diabetes te maken heeft?

De zus van een dia-collega liet me weten dat Libelle op zoek was naar een persoon met diabetes die wat meer kon vertellen over hoe die diabetes een struikelblok kon zijn tijdens de feestdagen. Ik zag het meteen groots en wou liefst van al met al mijn dia-collegaatjes op de foto en in het interview. Vonden ze bij Libelle ook wel een tof idee, maar het scenario voor dit interview met fotoshoot, lag al vast. Wat wou zeggen, dat ik ook niet mijn schoonzusje mee mocht brengen. Omdat we samen T1 diabetes hebben en dat toch wel bijzonder is, had ik dat graag in een artikel gezien. Andere keer! Dus schoonzusje: ik hoop begin volgend jaar jouw versie van Mijn Verhaal te lezen in Libelle?

Het was best spannend om uitgenodigd te worden bij Sanoma magazines. Waarom ik ingegaan ben op de uitnodiging? Er moet hard gewerkt worden aan de bewustwording rond T1 diabetes. Nog te weinig mensen weten wat het inhoudt en  het kan iedereen treffen. Een niet tijdig vastgestelde T1 diabetes kan erge gevolgen hebben en leidt jammer genoeg soms tot de dood. Hoe vaker T1 in de media komt, hoe meer mensen het zullen horen. Als daarmee kinderen/volwassenen kunnen gered worden, zoveel te beter. Vroeger was Type 1 diabetes voornamelijk te vinden bij jonge kinderen. Nu hoor je ook meer jongvolwassenen en volwassenen die de aandoening krijgen. Vandaar dat de termen “jeugddiabetes” en “ouderdomssuiker” niet meer van toepassing zijn. Je ziet ondertussen ook Type 2 bij kinderen, wat vroeger eigenlijk eerder een aandoening was die bij volwassenen en ouderen voorkwam.

De fotoshoot was superleuk om te doen. Een goed draaiend team (sorry fotograaf, maar mijn naam is echt niet Sandra) vol energie en ideeën. Dat het lachen was, zal je op de foto’s wel te zien krijgen. Het was zalig om onder handen genomen te worden door Ad, de visagiste. Het gesprek kwam vlot op gang en net als zo vaak gebeurt: ook Ad kende iemand in haar nabije kring met Type 1 diabetes. Vroeger hoorde je eerder dat mensen iemand met Type 2 diabetes kenden in hun omgeving, maar Type 1 is aan een opmars bezig. De reden daarvoor is niet gekend. José stelde mijn outfit samen en was meer dan geduldig tijdens het passen en tijdens de fotoshoot kwam hij uit het niets om plooitjes glad te strijken en tailles te creëren. Het interview met Sanne verliep gemoedelijk en eigentijds. Een heel fijne ervaring!

Vandaag komt het artikel en de fotoshoot in Libelle. Gaaf toch? Ik ben er best trots op en ik hoop dat mensen zich bewuster worden van wat diabetes inhoudt en dat het helemaal geen lachertje is. Ook al kunnen wij stralen op een foto, het verdriet en de pijn die de aandoening met zich mee brengt, zie je niet. Die zit binnenin, net als de extra verantwoordelijkheden, de bezorgdheid, de discipline om het goed te doen en de kracht om door telogo gaan.

Heb je zelf ook diabetes en kan je wel wat steun gebruiken? Zoek je contact met lotgenoten of wil je gewoon meelezen zonder actief te posten? Ook dat kan op het diabetesforum. Van harte welkom! Prik ze! Enne, vergeet niet om de Libelle te halen!

img006.jpg

Zoete groet,

Cathy

6 gedachtes over “Liiiiiiiiiibelle!

 1. Wat zou het fijn zijn mocht er in België eens een landelijke actie komen om diabetes type 1 in de kijker te zetten en om centjes in te zamelen! Onze dochter heeft sinds 1,5 jaar diabetes type 1 en al is ons leven helemaal overhoop gegooid, we gaan er elke dag voor! Amélie gaat er gelukkig zelf heel goed mee om 🙂 en idd, die feestdagen (reken Sinterklaas er ook maar bij ;-)) worden weer een uitdaging!

  Like

  1. Dag Katrien
   Het spijt me heel erg te moeten horen dat jullie dochter ook Type 1 diabetes gekregen heeft. Kan me goed voorstellen hoe jullie leven op zijn kop is gezet hierdoor. Niets zal nog hetzelfde zijn. Dikke duim voor Amélie, dat ze er zo goed mee om gaat. Kinderen zijn veerkrachtiger dan we denken. We hebben een genezing nodig!
   Warme knuffel, Cathy

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.