Dag Sinterklaasje.

Hij komt, hij komt. Hij komt, die goede Sint. Kleine kindjes worden groot en de Sinterklaaswoede is bij ons al een tijdje gepasseerd. Maar hoe zit dat nu, als je kinderen in huis hebt en die kinderen hebben Type 1 diabetes? Hoe pak je dat aan? Wat doe je er mee?

De Sint komt maar 1x per jaar en het is een feest waar elk kind naar uitkijkt. De magie en de spanning zijn al genoeg om menig kinderhartjes sneller te laten kloppen. Krijg je daar ineens een domper op, als je kind diabetes krijgt en niets nog evident lijkt. Mag er niet meer gevierd worden? Zijn Sinterklaastraktaties voortaan taboe?

Kinderen met diabetes en een gezond gewicht, kunnen gerust hun hartje ophalen tijdens deze feestperiode. Net zoals alle andere kinderen, is het best om traktaties ook traktaties te houden. Niemand hoeft grenzeloos door het snoep, de letterkoekjes en de chocolade heen te gaan. Dat geldt evenzeer voor kinderen met als zonder diabetes.

Maar wat doe je dan, als ouder? De letterkoekjes, chocolade figuren en mandarijntjes trekken de aandacht en laten de kinderoogjes stralen van plezier. Als je kind oud genoeg is om het te begrijpen, ga er dan mee in gesprek. Spreek op voorhand af wat wel/niet kan. Pas diezelfde regels ook toe voor je kinderen zonder diabetes, zodat het kind met diabetes zich  niet buitengesloten voelt. Ook deze kinderen hebben recht op het sintgebeuren.

Afhankelijk van hoe de diabetesbehandeling verloopt, kan je afspreken om enkel suikervrije traktaties te kiezen of om suikerhoudend snoepgoed in huis te halen. De keuze is er, de behandeling is er ook. Bij Cavalier, een Eekloos bedrijf dat uitsluitend suikervrije chocolade maakt, worden suikervrije chocolade figuren gemaakt in december. De voedingswaarde per 100 gr staat berekend op de website, zodat je vooraf al een beetje kan bepalen hoe je het wilt aanpakken. Hou er rekening mee, dat polyolen in de chocolade of snoepgoed mogen afgetrokken worden van het totale koolhydraatgehalte, omdat ze de suikerspiegel niet beïnvloeden. Als de chocolade 33.7 gr kh per 100 gr bevat en 9.5 gr daarvan zijn polyolen, dan is de koolhydraatwaarde voor 100 gr van die chocolade 24.2 gr kh. De pure chocolade met stevia bevat dan na aftrek van de polyolen nog 10 gr kh per 100 gr.

Kies je toch voor echte chocolade, dan kijk je op de verpakking. Bij echte chocolade worden geen polyolen afgetrokken omdat die er niet zijn. Daar neem je dus het totale koolhydraatgehalte in rekening. Bij Côte d’or melkchocolade bijvoorbeeld, reken je per 100 gr chocolade 54.5 gr kh. Dat is uiteraard een stuk meer dan bij de suikervrije versies. Ook hier kan op ingespeeld worden. Je rekent uit hoeveel je kind van de chocolade mag en hoeveel insuline daarvoor moet gegeven worden.

Wat het andere snoepgoed betreft: de kinderen zullen vanuit allerlei hoeken snoepgoed mee krijgen: grootouders, school, het werk van de ouders… Maak stapeltjes van de lekkernijen en laat je kind mee beslissen over hoe jullie het zullen aanpakken om toch verantwoord te genieten van het lekkers. Eén stapeltje kan dienen als hyposnoep, een ander als traktatie voor het weekend, nog een ander stapeltje kan je houden voor als er kindjes op bezoek komen.

Leg niet al de nadruk van het Sinterklaasgebeuren op de lekkernijen. Doe leuke dingen met je kinderen. Organiseer een schattenzoektocht, knutsel samen leuke werkjes, waarom geen speelgoed inzamelen voor minderbedeelde kinderen? Wie weet vinden de kinderen in de vluchelingenopvang het wel leuk om een deel van het snoepgoed te krijgen? Want ook dat is Sinterklaas: delen met een ander.

Hierbij alvast een tabelletje om het overzicht niet te verliezen.

sinterklaas.bmp

 

 

Zoete groet,

Cathy

NOTA: Voor het opzoeken van koolhydraatwaarden in een product, gebruik ik de Nubeltabel, http://www.voedingswaarde.nl of het label op het product zelf. Kijk goed na bij de producten die jij gebruikt, wat de koolhydraatwaarde van jouw product is. Elk merk gebruikt andere ingrediënten waardoor de koolhydraatwaarde afwijkend kan zijn van wat hier boven vermeld staat.

 

 

2 gedachtes over “Dag Sinterklaasje.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.