Wie zijn teen stoot…

je hebt gelijk, je hebt zelfs 200% gelijk: ik moet gewoon geen hoge hakken meer dragen. Mijn man is niet zo blij met mijn verkleurde en dode teennagel. Bij een avondje uit, had ik besloten om toch nog maar eens hakken te dragen. Niet eens zo’n heel hoge, maar hakken die ik een tijd terug toch had opgeborgen onder de noemer: zitschoenen. Wil het nu net zijn, dat we toch nog eventjes moesten wandelen voor we bij het restaurant kwamen. De hoge hakken zorgden ervoor, dat mijn gewicht op mijn tenen terecht kwam. Met name mijn linker grote teen was daar niet zo blij mee….

Twee dagen later voelt de teen pijnlijk aan. De teennagel ziet blauw en mijn nagelriem is ontstoken en gezwollen. Geen goede zaak, tijd om de huisarts in te schakelen. Ze neemt het meteen serieus (diabetes, remember?) en raadt me aan om een podoloog op te zoeken. Dit is niet meer voor een pedicure maar vraagt een meer gespecialiseerde aanpak. Ik krijg een voorschrift voor antibiotica (kuur van 4 dagen) om de ontsteking weg te krijgen. Op zoek naar een podoloog dus!

Bedankt Marleen De Pover, voor het doorverwijzen! Al snel kan ik terecht bij Podokinea in Aalter, een centrum waar 4 podologen samen huizen en jou de gepaste aanpak kunnen bieden. Ik word meteen gerustgesteld. De ontsteking is nagenoeg weg, maar helaas is de teennagel dood. Die zal dus mettertijd uitvallen en vervangen worden door een nieuwe. Er zit wat bloed onder de nagel (vandaar de blauwe verkleuring) en dat moet er uit.

De podologe maakt een gaatje in het midden van de teennagel met een fijn boortje en duwt het onderliggend vocht naar boven. Ik voel meteen de druk minder worden en de blauwe schijn op de nagel ebt behoorlijk snel weg.

Iso-betadine wordt in het pas geboorde gaatje gedruppeld, zodat alles daaronder mooi kan opdrogen en niet langer de kans krijgt te ontsteken. Phoe, wat een opluchting weer. Het zal wel een tijdje duren eer deze nagel uitgegroeid is en vervangen is door een nieuwe en dat is goed: traag is beter. Het is belangrijk om de nagel zo lang mogelijk te behouden. Wanneer hij los komt, doe ik best een pleister om de teen, zodat ik niet blijf haperen bij het aantrekken van sokken.

Ik maak meteen een afspraak voor een volledige screening, iets wat we best toch om de 6 maanden laten doen. Het lijkt me helemaal niet verkeerd om een beetje preventief te werken en niet te wachten tot de problemen zich aandienen. Op die manier kan je podoloog je voeten goed opvolgen en zien wat de evolutie brengt en of er veranderingen zijn die moeten bekeken worden.

Met een opgelucht gevoel en het goede voornemen om die hoge hakken toch te laten voor wat ze zijn: mooi om naar te kijken.

Zoete groet,

Cathy

Advertentie

4 gedachtes over “Wie zijn teen stoot…

 1. Cathy, breng die schoen misschien vandaag nog naar de kringwinkel? Deverleiding blijft anders groot, ja jij bent graag koket maar gelukkig bestaan er tegenwoordig ook mooie, leuke aangepaste schoenen.

  Like

 2. Cathy, ik geloof zeker en vast dat dit een les geweest is voor jou en gelukkig dat het allemaal positief mocht verlopen. Hoe men zich kan laten verleiden door een schoen met hoge hak. Ik zelf zal dit niet tegen komen, want ik heb nooit schoenen gehad met hoge hak.Vol goede moed en de teen komt dan toch helemaal in orde en wel gelukkig voor jou als diabetes.
  Ik moet binnen kort op controle voor mijn suiker en hoop dat het doorgaat, want ik zal anders zonder sensors zitten en dit kan nu eenmaal niet. Ik kom nu al 1 tekort, maar kan altijd een lenen bij een collega op de parochie zelf. Volgende week moet ik naar de specialist voor mijn ademhaling en als dat doorgaat stuur ik een mail naar de conventie om een doos klaar te zetten en haal die dan gewoon af. En ook mijn materiaal moet aangevuld worden en hoor wel wat het wordt. Cathy als diabeet zonder gerief kunnen ze ons toch niet zetten he?
  Nog geen zorgen maken en hoor het wel allemaal.
  Cathy, ik wens jou het allerbeste en wees wijs en voorzichtig en nu zonder schoenen met hoge hak.
  Vele zoete groeten en toe wederhoren

  Like

  1. Dag lieve Nicole

   soms moeten we het voelen voor we het willen horen. Uiteindelijk leren we elke dag bij en leren we van elkaar.

   De diabetesteams zullen nu allemaal aan het overleggen zijn hoe ze de Corona crisis kunnen opvangen binnen het groep mensen die diabetesmateriaal moeten kunnen verkrijgen om verder te kunnen werken zoals gewend. Ze zullen je vast en zeker verder helpen. Alleszins op tijd en stond materiaal aanvragen, zodat je niet zonder komt te zitten.

   Zoete groet,

   Cathy

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.