Terugblik.

November was een drukke maand, zoals elk jaar. Heel diabetesgerelateerd ook, gezien november elk jaar diabetesmaand is. Je ziet elke dag berichten verschijnen met uitleg over deze aandoening, via verschillende kanalen. Heel wat mensen stoppen behoorlijk wat energie in het zoeken naar weetjes en tips en posten die dagelijks op hun profiel, omdat ze aan bewustwording willen doen rond diabetes, het verschil willen duiden tussen T1 en T2, mensen willen voorlichten.

Ik vraag me af, of er geen overload aan informatie is. Wie leest deze, voor ons toch wel vaak interessante hetzij reeds gekende, weetjes en tips? Wie willen we er mee bereiken? Ik heb het ook een paar jaar gedaan en op de eerste dagen, kwam er wel eens gemeende reactie. Na enkele dagen ebde de interesse van de “buitenwereld” weg en hield je enkel nog reacties over van mensen die zelf weten wat het is om diabetes te hebben of die het van heel dichtbij meemaken. Kan je het mensen kwalijk nemen, dat ze niet verder lezen? Niet echt… er bestaan zoveel ziekten en aandoeningen en het wekt pas echt onze interesse, als we er zelf mee geconfronteerd worden. Voor ik zelf mijn diagnose kreeg, wist ik nagenoeg niets over diabetes. De tijden waren toen wel anders en er was uiteraard nog geen wereldwijde web vol informatie. Maar ik moet eerlijk zijn: het boeide me ook helemaal niet. Ik had wel andere dingen die me bezig hielden en diabetes was daar niet bepaald een van. Het is dan ook al een hele tijd, dat ik mijn sociale mediaprofielen probeer te scheiden: diabetes komt op mijn diabeteskanalen, recepten op mijn kookkanalen en persoonlijke zaken blijven op mijn persoonlijk profiel. Ik vind dat dat goed werkt. Ik praat graag over diabetes, heel graag. Het lijkt me best vervelend voor mensen die absoluut geen voeling hebben met diabetes, om hier constant mee geconfronteerd te worden. Niemand wordt graag geconfronteerd met “ziekte” en mensen hebben er vaak geen boodschap aan dat je bloedsuiker de dieperik in kelderde gedurende de nacht. Het is voor hen een ver-van-mijn-bed-show. De mensen die willen lezen over diabetes, komen hier dan wel terecht, denk ik dan.

Hoe doe jij dat? Trek jij ergens de lijn voor jezelf? Is diabetes een onderwerp dat vaak ter sprake komt bij vrienden en familie? Of praat je liever met mensen die in hetzelfde schuitje zitten?

Zoete groet,

Cathy

4 gedachtes over “Terugblik.

  1. Cathy, kort en bondig na bijna 12 jaar wordt dit een aangekweeke levenswijze die vooral de eerste jaren zoeken is. Als je zoals ik kinderen heb (nou ja nu volwassenen met eigen kinderen) die daar ook rekening mee willen houden, treedt er een vals gevoel van negligance op dat gevaarlijk is. Je prikt niet iedere keer etc.
    Het helpt wel bij de menukeuzeplaner. Dus ja, mss lees je niet iedere keer tot er zich een kleine crisis voordoet. Dus ja, jouw blog is nodig en je inzet loofwaardig. Mss dat een Belg daar niet graag openlijk over communiceert?
    Ik zou zeggen volhouden. Je doet nuttig werk

    Like

  2. Cathy, ik vond het fijn en boeiend van jou verhaal te lezen. Het blijft steeds een gedurige aandacht van elke dag. Ik schaam mij zeker niet om er met buitenstaanders te over spreken en dan wel iever met mensen in dezelfde situatie.Moge er steeds meer begrip komen voor deze aandoening, want het is heel belangrijk en er hangt veel van af? Cathy verder doen met je schrijven want het is voor mij telkens opnieuw uitkijken wat er te lezen valt. We doen samen verder hand in hand en weten ons gedragen door de vele mensen die er begrip voor hebben. Nog een lieve groet en tot wederhoren Nicole

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.