Keep it cool!

We zijn er klaar voor! Extra insuline in huis gehaald voor onvoorziene omstandigheden en een post-it klaar gelegd: INSULINE!!!! zodat we de deur niet achter ons dichtslaan en bij aankomst in Florida merken dat de insuline nog netjes thuis in de koelkast ligt.

Ik heb mijn nieuwe Frio pack tijdig in koud water laten weken, zodat de kristalletjes de tijd krijgen om het water op te zuigen. Er moeten 10 gekoelde verpakte penfills in, dus ik laat de Frio niet helemaal opzwellen. Klaar voor vertrek en ik moet me geen zorgen maken dat mijn insuline te warm wordt tijdens het reizen. Bij aankomst in het hotel in Amsterdam, merk ik op dat er geen koelkast op de kamer is. Goed dat mijn Frio’s op tijd zijn aangekomen, denk ik dan meteen. Het was heel lang geleden dat ik nog een tasje in huis had (mijn laatste had ik niet zo goed verzorgd, waardoor het helemaal beschimmeld en onbruikbaar geworden was), maar ik heb me voorgenomen om er deze keer beter zorg voor te dragen. Dit nieuwe roze Lifestyle Frio tasje kon me helemaal bekoren en leek me ideaal om mijn penfills in te vervoeren.

Florida is het land van de zon, de zee, het lekker weer en… teveel koolhydraatrijk eten… Het is dan ook belangrijk als persoon met diabetes, dat mijn insuline optimaal zijn werk kan doen. Bij aankomst op ons vakantieadres, zie ik dat de Frio pack nog steeds goed fris is (wist jij dat er op het vliegtuig geen koelkasten zijn? Hoe hou jij je insuline koel?) en ik leg de penfills (zonder de Frio pack, want die mag niet in de koelkast!) netjes in de koelkast.

Het is warm, gemiddeld 30°C. Even afkoelen in het zwembad. Ik koppel mijn insulinepomp af en stop de pomp in een klein nylon zakje (voor elk Frio tasje kan je ook zo’n nylon beschermingstasje bestellen, zodat bv je pomp niet nat wordt) dat in mijn kleinere Frio pack past, zodat die tijdens mijn zwembaddipje lekker koel blijft. In het zakje zit ook een reserve penfill, want ik moet zo meteen mijn pomp van verse insuline voorzien. Penfills zijn klein en warmen heel snel op. Het is dan ook belangrijk dat je je insuline niet blootstelt aan hoge temperaturen, om een goede werking te garanderen. Insuline is pokkeduur en we moeten er zo goed mogelijk mee omgaan om verspilling te voorkomen. Het weggooien van insuline na een reis, is echt not done. Beter voorkomen dan genezen!

Heb jij al eens gehad, dat je glucosemeter het niet deed, omdat het te warm was? Of je smartphone? Hier in Florida is het momenteel gemiddeld 30°C. Mijn smartphone zit in een houder die op de voorruit vast zit en dan krijg ik wel eens melding van oververhitting door de zon. De smartphone kan dan even afkoelen in mijn Frio pack, zodat ik hem snel weer kan gebruiken om mijn glucosewaarden te raadplegen. Datzelfde tasje gebruik ik zelf voor mijn smartphone, maar je kan er ook 4 insulinepennen of 2 pennen en 4 penfills in kwijt.

Volg goed de richtlijnen in het onderhouden van je Frio tasjes, zodat je er heel lang genot van kan hebben. Oja, waar je ze kan bestellen? Uiteraard bij Frio zelf, in de Belgische Frio webshop of de Nederlandse voor onze noorderburen. Voor de leden van de Diabetesliga (Vlaamse of Waalse): je weet ze te vinden! En laat ons de apotheek niet vergeten, die kan ze uiteraard ook bestellen. Voor de Nederlandse vrienden: vind jouw keuze bij de DVN of bij de leveranciers van diabeteshulpmiddelen.

Blij met jouw Frio tasje? Waar gebruik jij het voornamelijk voor? Ik hoor het graag van je! Vertel jouw verhaal op de Facebookpagina van Aan Tafel met Type 1 diabetes.

Zoete groet en keep it cool!

Cathy

Met dank aan Frio voor het ter beschikking stellen van de Frio tasjes voor deze blog.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.