Wat is jouw type?

Als blogger met T1, volg ik behoorlijk wat online diabetesgroepen. Er wordt zo vaak geroepen, dat er niet genoeg aandacht besteed wordt aan T1 diabetes en teveel aan T2. Lijkt me eerlijk gezegd niet zo verwonderlijk, er van uitgaand dat 90% van de personen met diabetes T2 heeft. De overige 10% zou dan T1 hebben. Maar waar zitten dan de subtypes? Wat als jij niet T1 noch T2 hebt, maar een andere soort diabetes?

Als ik nu in mijn eigen kringen kijk, zie ik mensen met T1, T2, maar ook mensen met bijvoorbeeld secundaire diabetes. Mensen die diabetes kregen omwille van een andere oorzaak dan het niet langer aanmaken van insuline of resistent zijn aan insuline. Mensen die hun pancreas moeten inleveren aan het K-woord. Mensen, die naast hun diabetes, ook andere (auto-immune) aandoeningen hebben. Ik denk aan mensen met schildklierproblemen, coeliakie, cystic fibrosis, chronische pancreatitis, auto-immune gastritis, MS, de ziekte van Addison, lupus, vitiligo, auto-immune arthritis,..

Wat denk je van mensen met zwangerschapsdiabetes (wist je dat 1 op 10 zwangere vrouwen te maken krijgt met deze vorm van diabetes?), LADA (Late Auto-immune Diabetes in Adults – meer dan 50% van de personen met T2 die geen overgewicht hebben, zouden eigenlijk LADA kunnen hebben), mono-genetische diabetes waaronder (Transiënt) Neonatale diabetes (heb je het verhaal van Judith gevolgd?) en MODY (Maturity Diabetes of the Young) en hun verschillende subtypes.

Ik hoor wel eens van mensen die de titel Brittle diabetes (3 op 1000 personen met T1 diabetes) krijgen omdat ze moeilijk te regelen zijn: vaak zijn er ziekenhuisopnames omwille van veel te hoge of veel te lage bloedsuikers. De bloedsuikers zijn heel onvoorspelbaar, alsook de reactie op insuline.

Een aantal jaren terug, ontmoette ik een zoon en zijn moeder, die allebei een nog andere vorm van diabetes hadden: MIDD (Maternally Inherited Diabetes and Deafness), een erfelijke vorm van diabetes in combinatie met doofheid, die vaak ook gepaard gaat met nierproblemen, afwijkingen aan het netvlies van de ogen en spierzwakte of -kramp.

Voor al deze mensen, die niet tot de hoofdgroepen T1 en T2 diabetes horen: welkom. We weten dat jullie er ook zijn en dat jullie zich vaak nog minder begrepen voelen.

Zoete groet,

Cathy

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.