Iedereen is anders.

Al kort na mijn diagnose, wist ik dat mijn diabetes heel wispelturig zou zijn. Hoge, korte pieken en evenveel korte dalen. Ik wist niet beter of dit was de diabetes die andere mensen ook hadden. Pas na enkele jaren kwam ik te weten dat er ook heel wat mensen zijn die een veel stabielere diabetes hebben en nauwelijks pieken maken. Mensen, bij wie insuline snel werkt en die zelden boven de 200 mg/dl (11.1 mmol) uitkomen, zelfs niet na een koolhydraatrijke maaltijd. Ik hoor niet bij die mensen. Mijn diabetes is anders. Al van in het begin had ik behoorlijk veel insuline nodig, met een top van 135 eenheden per dag (dat ik nu gereduceerd heb tot ongeveer 50 eenheden per dag). Mijn wenkbrauwen fronsen wanneer ik hoor dat er mensen zijn die voldoende hebben aan 10 eenheden per dag. Hoe kan diabetes zo anders zijn? 

We zijn ondertussen 16 jaar later. Mijn diabetes is nog steeds wispelturig en vaak niet te begrijpen. Je kan er niet echt een patroon in vinden, behalve dan dat ik hoge maaltijdpieken heb, ook al bolus ik ruim op voorhand (vaak tot 45 min op voorhand) en is mijn koolhydraatinname niet overdreven groot. Het koolhydratentellen had ik al een hele tijd opgegeven en afwegen van mijn maaltijden heb ik nooit langer dan een dag volgehouden. Deze week heb ik de MySugr app op mijn smartphone weer eens bovengehaald, met de bedoeling mijn voedingspatroon bij te houden. Dat betekent dat ik mijn voeding afweeg, zo goed mogelijk koolhydraten tel, het bolusadvies volg, correcties incalculeer, foto’s maak van mijn maaltijd, notities maak en zoveel mogelijk info in de app stop. Het verbaast me dat mijn maaltijdbolussen toch een stuk hoger moeten dan ik gewend ben te doen. Dat resulteert in minder hoge maaltijdpieken, maar ook tot hypo’s tot ver na de maaltijd. Mijn tweede aandachtspunt zal dan ook zijn om die hypo’s weg te werken door bijvoorbeeld de Tijdelijke Snelheid op mijn pomp te gebruiken en de insulinetoevoer te verminderen of zelfs stop te zetten gedurende enkele uurtjes. 

Mijn diabetes is anders dan jouw diabetes. Ik heb geen moeite met vers gemaakte pasta of pizza, integendeel. Dit soort maaltijden geeft me flatlines (zie hieronder mijn grafiek na het eten van pizza), die ik anders alleen maar ’s nachts in mijn curves tegenkom. Van brood stijgen mijn waarden echt heel snel, maar ze dalen even snel. Het gebeurt me zelden dat mijn waarden blijven hangen in de hogere regionen. Als dat wel zo is, dan is de oorzaak eerder pompgerelateerd. 

Het is nog altijd mijn doel, om mijn diabetes stabieler te krijgen en alle tips zijn welkom. Sinds ik niet meer drink bij of tot een half uur na de maaltijd, heb ik ook al minder maaltijdpieken. Nu ben ik uiteraard benieuwd naar jouw tips. Wat helpt jou om je diabetes zo min mogelijk schommelingen te laten doormaken?

Iedereen is anders. We hebben allemaal diabetes, maar de behandeling is bij elk van ons heel persoonlijk en verre van standaard. Laten we dat vooral niet vergeten. En laat ons vriendelijk zijn voor elkaar en voor de manier waarop elk van ons kiest zijn diabetes te behandelen. Tenslotte moeten we het allemaal zelf doen en moeten we een manier vinden die bij ons en onze levensstijl past en die we kunnen volhouden. Een leven lang.

Zoete groet,

Cathy

Praat met ons mee en reageer op deze blog via de Facebookpagina van
Aan Tafel met Type 1 diabetes.

5 gedachtes over “Iedereen is anders.

  1. Dag Sarah

   ik drink niets meer tijdens of tot een half uur na de maaltijd. Dat voorkomt dat je eten te snel “doorspoelt” en te snel wordt opgenomen. Op die manier kan de insuline beter zijn werk doen. Ik mag alleen niet vergeten van geen glas meer op tafel te zetten.

   Zoete groet,

   Cathy

   Like

   1. Dankjewel voor de uitleg! Ik zal dit ook eens toepassen, vooral bij het ontbijt! Ik zal mijn uitgestelde koffie op het werk moeten drinken 😊!
    Dankjewel voor je bruikbare tips, ik kijk elke maandag uit naar je nieuwe blog! 👍

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.