De 4 seizoenen.

De tijd waarin je bloedsuiker enkel beïnvloed werd door het eten van suiker, is achterhaald. We zijn geëvolueerd en door nieuwe technologieën leren we ook ons lichaam beter kennen. We zijn meer voorbereid op wat onze diabetes kan beïnvloeden en we hebben ook betere manieren om die schommelingen op te vangen.

Enkele weken terug waren mijn bloedsuikers helemaal van de kaart. De ene dag veel te hoog, de andere dag haalde de ene hypo de andere in. Vooral hoge waarden kleurden mijn grafieken en die kleur stond mij niet aan. Ik lachte en noemde het: hypers door het vallen van het blad. Toen ik jullie hierover aansprak, merkte ik dat ik niet alleen was en dat heel wat mensen met diabetes hetzelfde probleem hadden. Regenachtige, koude dagen wisselen elkaar af met zonnige temperaturen die zelfs de 20°C overschrijden. Ons lichaam is in de war door deze seizoenswissel en weet nog niet goed wat het hier mee moet aanvangen. Ons ritme is verstoord.

Het is zomer en ik heb mezelf een Fitbit watch aangeschaft, met als plan elke dag 10.000 stappen te zetten. Het gaat goed en het doet me deugd. De honden zijn me dankbaar en mijn bloedsuikerwaarden varen er wel bij. De jas mag in de kast blijven hangen (ik hou van jassen in alle modellen en kleuren, alleen draag ik ze niet graag als ik ga wandelen) en met enkel een broek en T-shirt, kan ik de baan op. Dit is leuk en ik zie er niet tegenop.
Maar dan wordt het frisser en de avond valt sneller. Mijn beste wandelmoment is de vooravond, maar nu het sneller donker wordt, heb ik helemaal geen zin meer om de wandelschoenen nog aan te trekken. Mijn Fitbit wordt niet meer zo vaak opgeladen, wat ook wil zeggen dat ik hem niet meer elke dag draag. De 10.000 stappen zijn iets van de zomer en ik moet mezelf aanporren om voldoende stappen te zetten. Het dragen van die Fitbit helpt me echt wel om meer te bewegen en om het uur krijg ik een melding dat ik best nog 250 stappen extra kan zetten en geef toe: 250 stappen? Dat is heel doenbaar. De 10.000 dagelijkse stappen zijn nu geminderd naar een haalbaarder doel van 7000 stappen en alles wat ik daarboven zet, is meegenomen. Maar er zijn ook dagen waar ik nauwelijks boven de 5000 uit kom en dat weerspiegelt zich in mijn grafieken.

pompoentaart

Ik verlang  naar de lente, naar de zon. We moeten het nog even doen met dit prachtige kleurenpalet, dat ik graag aanschouw vanachter glas, zonder jas. Ik geniet van mijn stukje pompoentaart en zoek een minder gebruikte insteekplaats voor mijn katheter, zodat de insuline nog beter zijn werk kan doen en ik niet teveel moet bijbolussen. Mijn insulinebehoefte is een dikke week sterk verhoogd geweest, maar langzaamaan kon ik dat weer terugschroeven naar mijn normale basaal patroon. Ik vind mijn weg weer, ook al staan er soms teveel bomen in het bos. Teveel bomen rooien is ook niet goed. Die enkele obstakels kan ik wel aan.

Zoete groet,

Cathy

Wil je graag met ons meepraten over T1 diabetes? Heb je vragen of wil je mensen ontmoeten die weten wat het is? Volg me op Facebook en op Instagram

7 gedachtes over “De 4 seizoenen.

 1. Diabetes Type 1 heb Ik nog niet lang leren kennen, jammer genoeg via een van onze kleindochters .ik ben vol bewondering voor jullie doorzettingsvermogen. Diabetes brengt heel wat mee, het is niet zo simpel! Jullie schrijven geeft ons beter inzicht. Veel goede moed verder! Mooi dat je uw gedachten, emoties, …wilt meedelen. Zo kan je ook steun vinden en zelf steun geven.

  Geliked door 1 persoon

 2. Ja de natuur straalt in haar mooiste pracht maar de temperatuur gaat stilaan lager. Alleen gaan wandelen wordt een helse opdracht: wie loopt er nu in z’n eentje langs verlaten bospaden, wie loopt er als een verkleumde zielepoot langs wegen waar de auto’s je voorbij vlammen. Mij niet gezien.
  Maar zie: zaterdagavond organiseerde de oudervereniging van de gemeenteschool van Kaprijke een Winterwonderwandeling. Winter was het met die ijskoude wind, Wonder was het door de zo sfeervol verlichte Kaprijkse wegen. Goed voor 6 km of ongeveer 10.000 stappen. Wat een mooi initiatief, kindvriendelijk, op tijd een gevarieerd hapje, een inzet van het oudercomitee om U tegen te zeggen.
  Enkel tevreden mensen tegengekomen.
  Ik wil maar zeggen, we hoeven niet alles alleen te doen.
  Lieve

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.