De trukendoos.

Sommige beslissingen zijn beter dan andere. Ik kan ervoor kiezen om alle suikers te laten staan. Dat betekent niet alleen kristalsuiker, maar ook zuivel (melksuikers), fruit (vruchtensuikers), brood/pasta/aardappelen/rijst/peulvruchten… (koolhydraten worden in het lichaam omgezet in glucose = suiker). Of ik kan ook leren genieten van al deze producten in kleinere porties. Ik heb al vaker koolhydraatarm geprobeerd en de eerste dagen lukt me dat redelijk goed. Tot ik toch weer begin te verlangen naakoolhydraatarme dag Harriet Verkoelenr zelfgemaakte pasta, naar brood dat vers uit de  oven komt. Ik wil weer genieten van een sappige mango en op zondag een stukje taart kunnen eten. Hoe pak je dat dan aan?

Dit zijn enkele truukjes om toch te genieten van koolhydraten zonder meteen je hele bloedsuikerspiegel te ontregelen.

 • Vervang je confituur door verse aardbeien of abrikozen. Geen extra suiker, meer vezels en veel meer smaak.
 • Weeg thuis de porties af die je wenst te eten. Train je oog zodat je ook op restaurant weet hoeveel koolhydraten je in je bord hebt.
 • Schep je bord uit in de keuken en laat de pannen op het fornuis staan. Pannen die op tafel staan, zetten aan tot meer eten dan gepland.
 • Maak zelf je pizzabodems. Vervang de helft van de bloem door volkoren bloem of maak enkel pizza’s met dunne bodem. Beleg je pizza met extra groenten en proteïnen.
 • Vervang je brood door cracotten, die slechts 5 gr kh per stuk bevatten.
 • Gebruik kleinere borden bij je hoofdmaaltijd. Schep je bord voor de helft vol met warme groenten, 1/4 met proteïnen en 1/4 met koolhydraten. Neem er nog een kommetje rauwkost bij voor de extra vezels.
 • Als je het niet bij één koekje kunt houden, haal ze dan niet in huis.
 • Blijf niet langer dan nodig aan tafel zitten. Doe je dat wel, zorg dan dat er geen eten meer op tafel blijft staan. Drink nog een glas water (met citroen; komkommer of verse munt voor extra smaak).
 • Eet koolhydraatvrije tussendoortjes. Hardgekookte eieren zijn altijd top.
 • Weet wat je eet. Weet waar koolhydraten in zitten en weet wat je bloedsuikerspiegel beïnvloedt. Wist je dat een Latte Macchiato evenveel suiker kan bevatten als een glaasje cola?
 • Haal het kruim uit het stokbrood en vervang het door extra groenten. Je zal het verschil echt niet merken en je bloedsuiker zal minder pieken.
 • Gek op wit brood? Gebruik één sneetje wit en één sneetje bruin brood per boterham.
 • Eet je graag ontbijtgranen? Ze staan ervoor gekend om onze bloedsuiker snel de hoogte in te jagen. Voeg extra vezels en vet (bv volle Griekse yoghurt) toe aan de ontbijtgranen om de opname van de suiker te vertragen. Hou het op een kleine portie van 30 gr cornflakes.
 • Neem eens een goed gevulde salade mee naar het werk in plaats van de gekende boterhammen. Kies voor veel donkere slasoorten (ook spinazie kan je rauw eten), donker gekleurde groenten (paprika’s bevatten veel vitaminen en vezels), proteïnen (hardgekookt ei, kip, ham, vis,..) en werk af met zaden en pitten voor nog meer vezels. Spreek af met je team hoe je hier op in speelt met je insuline.
 • Kies eens voor chiapudding als ontbijt. Door het hoge vezelgehalte in het chiazaad, zijn de koolhydraten haast te verwaarlozen. Chiazaad zwelt in je maag en zorgt voor een verzadigd gevoel en stabielere waarden gedurende de dag.

Wat zit er in jouw trukendoos om je bloedsuikers binnen de marges te houden?

Zoete groet,

Cathy

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.