Zonder zorgen genieten.

Nu al enkele jaren, zet Dr Christina Pelckmans zich in voor het ZUCSU project. ZUCSU is een platform voor horeca, mensen met diabetes en al wie gezond wenst te eten. Ik hoor zo vaak mensen zeggen: er zouden restaurants moeten komen voor mensen met diabetes. Maar dat hoeft helemaal niet! De restaurants die je terugvindt via dit platform, worden evengoed bezocht door mensen zonder diabetes. Als extraatje kan je er echter ook een menukaart krijgen (restaurant met 2 of 3 suikerklontjes) waarop de koolhydraten per gerecht zijn berekend. Op die manier kan jij zelf de keuze maken, zonder zorgen voor te hoge suikerwaarden omdat je de koolhydraten in het gerecht niet goed kon inschatten. Het is namelijk realiteit, dat het vaak fout gaat, wanneer mensen met diabetes hun koolhydraten niet goed kunnen inschatten.

Zucsu restaurants krijgen een vermelding met daarbij het aantal “suikerklontjes”, dat weergeeft in hoeverre de restaurateur bereid is om aanpassingen te doen voor mensen met diabetes. Dat kan gaan van 1 tot 3 suikerklontjes.

Als verrassing mag ik samen met mijn man, een ZUCSU restaurant gaan bezoeken: De Kleine Zavel in Antwerpen. We houden allebei van een verfijnde keuken, met meerdere kleine gerechten en een nieuwe insteek. Verse producten en creativiteit in de keuken vind ik heel belangrijk bij de keuze van een restaurant.

Na wat aarzeling, breng ik de kelner op de hoogte van het feit dat ik diabetes heb (ik ben niet gewend om aan te geven in een restaurant dat ik diabetes heb en dat voelt wel even vreemd, maar tenslotte wil ik wel zonder zorgen genieten). Met de glimlach krijg ik een menukaart met de koolhydraatwaarden per gerecht. Heel fijn is dat, zodat je meteen kan zien hoe je jouw maaltijd wilt samenstellen. Of je nu gewend bent aan een vast koolhydratenschema of als je graag koolhydraatarm wilt eten of je wilt gewoon weten voor hoeveel koolhydraten je insuline moet toedienen: alles werd voor jou berekend door ZUCSU. Enkel de drank en het brood bij de maaltijd bereken je zelf.

We genieten van ons aperitief met een hummus-hapje, gevolgd door een

tartaar

handgesneden rundstartaar, gepocheerd kwarteleitje, truffelmayonaise, gedroogd eigeel en paarse chips (5 gr kh). Een glaasje wijn of (bruisend) water? Ik kies voor beide.

carpaccio

Het bordje carpaccio van dagverse zalm en coquille, roze peperdressing, miso radijsjes en venkel chips (2 gr kh) valt bijzonder in de smaak. Ik neem hier ook een stukje versgebakken brood en een glaasje witte wijn bij. Heerlijk!

vol au vent

Als hoofdgerecht hebben we een eigentijdse versie van vol-au-vent van traag gegaarde filet van kip, gehaktballetje, krokant gebakken zwezerik, duxelle van champignons, schuim van gevogelte velouté en dit voor amper 6 gr kh! Op die manier mag er best nog een dessert bij.

dessert

De Chaud-froid staat standaard op de kaart: ijs van gezouten caramel, warme chocolademousse, crumble van Belgische chocolade. Dat het dessert het grootste aantal koolhydraten (27 gr kh) bevatte, verbaast me ook absoluut niet. Het is dan ook een copieus dessert. De keuze aan desserts varieert van 24 tot 50 gr kh. In principe kan je ook een extra tussengerechtje vragen als je liever geen dessert neemt.

Ik weet niet of je gevolgd hebt, maar dit hele menu bevat slechts 40 gr kh. Dat is wat ik thuis ongeveer ook eet als maaltijd. Ik heb mijn insuline toegediend na het aperitief, van zodra ik wist wat het koolhydraatgehalte van de complete maaltijd zou zijn. Het brood aan tafel wordt voldoende aangevuld en ik kan op mijn Dexcom CGM volgen wat er gebeurt en ik mag zeggen: ik ben tevreden! (incluis aperitief en 2 glazen witte wijn). Nog een afsluiter van verse thee en cappucino voor de Hubby en we zijn opgewarmd voor de feestdagen.

bloedsuiker

 

Het Zucsu platform geeft je de kans om kennis te maken met diabetesvriendelijke restaurants in je eigen regio of daarbuiten. Er komen nog steeds nieuwe restaurants bij en een professionele opvolging door de organisatie is verzekerd. Dr Christina Pelckmans heeft als endocrinologe meer dan voldoende ervaring en krijgt maar al te vaak vragen van mensen met diabetes over hoe je zonder zorgen uit eten kan gaan.

Geef jij jezelf of je geliefde een lidmaatschap op ZUCSU cadeau? Voor een luttele 18 euro per jaar heb je toegang tot dit platform, waarbij je niet enkel de ZUCSU restaurants kan zien, maar ook kennis op kan doen rond producten en zelfs recepten kan terugvinden. Via de app vind je dan de restaurants terug, restaurants waar ook mensen met diabetes met de glimlach verwelkomd worden. Ik ben benieuwd welk restaurant jij eerst gaat bezoeken. Laat je het me weten?

Zoete groet,

Cathy

Praat met ons mee op de Facebookpagina van Aan Tafel met Type 1 Diabetes.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.