12 stappen.

Het jaar zit er bijna op. Het is een bewogen jaar geweest, met een enkelbreuk en twee schouderoperaties, een nieuwe insulinepomp en een andere diabetesconventie. We hebben een van onze lieve whippets moeten afstaan en er is een nieuwe hond bij gekomen. De oudste dochter is aan het werk en de jongste doet het heel goed op school. Mijn HbA1c blijft stabiel, ook al heb ik minder hypo’s en minder hypers. Mijn vertrouwde Dexcom helpt me nog steeds om het bloedsuikergevecht minder een gevecht te maken en mijn nachten zijn minder onderbroken door plaspauzes of eetmomenten. Kortom: het leven met T1 diabetes kent uitdagingen en dalmomenten, hoogtepunten en boe-geroep.

Het nieuwe jaar is daar. Ik ben niet de persoon van de goede voornemens. Er kruipt zoveel tijd in het bedenken van die goede voornemens en na twee dagen ben ik ze alweer vergeten. Maar wat ik wel belangrijk vind, is even stilstaan bij wat goed gaat en wat beter kan. Gewoon, voor jezelf, zodat je vooruit kan en sterk in je schoenen staat. Hier komen ze:

 1. Als het niet goed voelt, doe het dan niet. Wees je eigen barometer en vraag je eens vaker af, of dit wel is wat JIJ wilt. Jouw lichaam, jouw keuzes.
 2. Zeg precies wat je bedoelt. Als je hulp nodig hebt bij een hypo, laat dat dan merken en wees duidelijk. We weten allemaal hoe vervelend we tijdens hypo’s kunnen zijn en dan wil je niet dat de persoon die je wil helpen uitgekafferd wordt omdat hij jou de vertrouwde cola brengt en jij snoep wou.
 3. Je hoeft geen iedereens-vriend te zijn. Het is best OK als je niet met iedereen bevriend bent.
 4. Vertrouw op je eigen gevoel. Jij weet wat goed voor je is en wat jij nodig hebt. Meestal zit dat gevoel wel goed.
 5. Trek jezelf niet naar beneden. Jij bent verantwoordelijk voor jezelf. Je hebt er geen baat bij om jezelf te bekritiseren. Je wilt anderen niet de kans geven om jou te bevestigen in negativiteit.
 6. Ga je dromen achterna. Durf te dromen! Schrijf ze op, neem actie, zoek concreet dingen uit die je helpen om je dromen te laten uitkomen.
 7. Wees niet bang om NEEN te zeggen. Helemaal niets mis mee.
 8. Wees niet bang om JA te zeggen. Evenzeer hier: helemaal niets mis mee.
 9. Wees lief voor jezelf. Geef jezelf gerust wat vaker een schouderklopje. Verwen jezelf met een warm bubbelbad, wentel je in een dikke kamerjas en hou een Netflix marathon. Laat de pedicure je voeten verwennen, smeer je benen in met je favoriete bodylotion en koop nu eindelijk die knalrode trui die je al zolang wil.
 10. Laat los waar je geen vat op hebt. Laat jezelf niet gek maken door de waarden die je elke dag te zien krijgt. Een chronische ziekte is niet makkelijk. Je doet je best. Ook als het niet goed gaat: je doet nog steeds je best. Laat los wat je niet kan veranderen.
 11. Blijf weg van drama en negativiteit. Loop niet in de val. Omring je met mensen die je een goed gevoel geven en die je omhoog tillen. Breek de negatieve ketting en doe er niet aan mee: je helpt jezelf niet vooruit door je in negativiteit te wentelen.
 12. Liefde. Altijd liefde. Liefde voor jezelf en de mensen rondom jou.

Ik wens jullie een fijn eindejaar!

Zoete groet,

Cathy

2 gedachtes over “12 stappen.

 1. Dag Cathy,
  Jij vindt altijd een verfrissende, opbeurende invalshoek! En altijd zo fijn om te lezen.
  Ik wens jou en je geliefden alle goeds, mogen al je wensen bewaarheid worden en ook: blijven schrijven!
  Hartelijk,
  Lieve

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.