Kan je mij eens prikken?

Hoe vaak heb jij die vraag al gekregen? Heel vreemd vind ik dat, wanneer mensen zonder diabetes mij vragen om hun bloedsuikwaarde eens te meten. Hebben ze ook maar enig idee wat ze met die uitkomst aan moeten? Is het een opluchting om te horen dat zij niet – in tegenstelling tot jij – een chronische aandoening hebben? Wat als de waarden veel hoger blijken te zijn dan de norm? Wat dan? Meestal stellen ze de vraag en dan pas realiseren ze zich dat ze echt een naald in hun vinger geprikt krijgen en dat daar bloed aan te pas komt. Voor sommigen is die gedachte al voldoende om hun vraag weer in te trekken.

even prikkenHet is niet de bedoeling dat wij de plaats van de dokter innemen. Ook al hebben we toegang tot een bloedglucosemeter en strips: het is geen spelletje. Of ik dan nog nooit iemand anders geprikt heb? Jawel. Uiteraard met een nieuwe naald en met voldoende uitleg er bij. En als ik iemands bloedsuiker prik, is daar ook een gegronde reden voor. Neem nu mijn tante. Ze voelde zich al een hele tijd niet lekker in haar vel. Ze had wondjes op haar been die niet beter werden. Ze zweette zich te pletter en dronk liters water. Ik kom uit een familie waar Type 2 diabetes een gekend probleem is. Ik herkende haar plasdrang, haar vermoeidheid en de schimmelinfecties. Ja, ik heb haar bloedsuiker geprikt. Ze stond veel te hoog. Boven de 300 mg/dl (16.6 mmol). Ik herinner me de juiste waarde niet meer, maar dat ze diabetes had, was overduidelijk. Ik prikte zelfs de vinger van mijn oom, om haar aan te tonen dat zijn waarden wel OK waren. Ze was niet klaar om het verdict te horen. Tijd om de huisarts in te schakelen…

In Nederland worden op regelmatige tijdstippen priksessies georganiseerd bij de apotheker. Dan kan iedereen die dat wenst, getest worden met een vingerprik, toegediend door een diabetesverpleegkundige. Een gebeuren dat ik alleen maar kan aanmoedigen. Er zijn zoveel mensen die diabetes hebben maar zich daar niet bewust van zijn. Een eenvoudige vingerprik kan die diabetes aan het licht brengen en zo kunnen verdere stappen ondernomen worden.

Bij T1 diabetes zit er geen erfelijke factor in het spel ook al komt T1 in sommige families vaker voor dan in andere. Bij T2 diabetes zie je vaak wel die erfelijke factor en is het wel handig om risicopersonen af en toe te testen. Heb je al eens een verhoogde, nuchtere ochtendwaarde gehad, dan is het wel aan te raden om via de huisarts af en toe een bloedanalyse te laten uitvoeren. Herken de symptomen van diabetes. Praat er over met je arts en luister naar je lichaam, dat jou uiteindelijk toch signalen geeft zoals dorst, honger, overmatig zweten, overgewicht, afvallen zonder reden, schimmelinfecties, troebel zicht, vermoeidheid, weinig energie, je algemeen niet goed voelen, …

Heb je zelf diabetes? Wees dan alert voor mensen in je buurt, die klagen over bovenstaande symptomen. Verwijs hen door naar de dokter voor verder onderzoek. Diabetes die vroegtijdig vastgesteld wordt, kan veel narigheid voorkomen.

Zoete groet,

Cathy

Praat actief met ons mee en leer andere mensen met diabetes kennen via de Facebookpagina: Aan Tafel met Type 1 diabetes

 

2 gedachtes over “Kan je mij eens prikken?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.