Wereld Diabetes Dag 2017: Vrouwen en Diabetes.

Elk jaar wordt er voor Wereld Diabetes Dag een nieuw werkpunt gekozen. Dit jaar is dat Vrouwen en Diabetes. Eén op tien vrouwen heeft namelijk diabetes. Das even schrikken, niet? Het valt me ook altijd meteen op, als ik praat over diabetes, hoeveel mensen iemand kennen die hier ook mee te maken heeft. Diabetes is een flink gezondheidsrisico en zeker bij vrouwen. Wie tijdens de zwangerschap zwangerschapsdiabetes krijgt, loopt extra risico op het ontwikkelen van T2 diabetes in de komende jaren. Maar ook T1 na zwangerschapsdiabetes is geen uitzondering.

collage-2017-11-09

Diabetes is hard werken. In deze tijd, waar ook vrouwen hun steentje bijdragen in de maatschappij en naast hun werk thuis ook buitenshuis werken, zullen zeker beamen dat een goede diabetesregeling cruciaal is. Voldoende slaap (ik vergelijk het wel eens met het slaaptekort wanneer je een pasgeborene in huis hebt, maar dan voor altijd), voldoende beweging maar ook voldoende rust, gezonde voeding, zo weinig mogelijk stress, op tijd en stond op dokterscontrole, berekenen van insulinedoseringen en oplossen van hypers en hypo’s. Diabetes is soms zo onzichtbaar voor mensen die het niet kennen, maar het is er, geloof me. Voor de buitenwereld niet altijd te zien, maar de handelingen zijn voor ons inmiddels zo vertrouwd, dat we tussen het snijden van verse groenten, snel onze bloedsuiker testen en aan het rode licht een glimp werpen op onze handtas om te zien of we voldoende snelle suikers mee hebben om de werkdag door te komen. Vergaderingen die uitlopen, waardoor je maaltijd uitgesteld wordt en je cola moet drinken tot die maaltijd er wel komt. Het vraagt allemaal extra organisatie. Vrouwen zijn meestal goed in organiseren en plannen en duizend-en-één-dingen tegelijk te doen. Diabetes is zeker een uitdaging op dat vlak en door goed te plannen en vooruit te denken, heb je al tijdswinst gemaakt.

Als diabetesblogger werd ik gecontacteerd door Ascensia Diabetes Care, met de vraag of ik het boegbeeld wou zijn voor België op Wereld Diabetes Dag 2017. Ik ben blij dat ik mijn steentje mag bijdragen aan bewustwording rond diabetes en dat er vooruitgang geboekt wordt door te bloggen over diabetes. Als blogster bereik je een groot aantal mensen en als vrouw weet je ook wat het is om zorg te dragen voor. De rol van de vrouw in de diabetesbehandeling mag niet geminimaliseerd te worden. Mama’s zijn nog vaak de spilfiguur in het gezin wanneer diabetes zijn intrede doet bij een van de kinderen. Vrouwen waarvan de partner diabetes heeft, nemen vaak de taak op zich om gezond te koken, hun partner bij te staan, samen de diabetes te beleven. Vrouwen die zelf diabetes hebben zijn sterk en ook als ze het even niet meer weten, blijven ze sterk. Het zijn SHEroes. Ik denk vandaag aan jullie allemaal – mijn vrouwelijke volgers met diabetes – die elke dag bergen beklimmen en uit dalen geraken. We hebben rechten, het recht om mee te denken over diabetes en diabetesbehandelingen, het recht om te kiezen voor een carrière buitenshuis of een leven met het gezin thuis. Het recht om je eigen weg te gaan en keuzes te maken. Het recht om graag te zien en graag gezien te worden, om te zorgen en zorg te ontvangen. Diabetes is geen keuze. Vrouw zijn is geen keuze. Vrouwen en diabetes: een zeer mooie keuze voor Wereld Diabetes Dag 2017.

Via deze link zie je de bijdragen over Vrouwen en Diabetes aan WDD 2017, met dank aan Ascensia.

Zoete groet,

Cathy

 

Een gedachte over “Wereld Diabetes Dag 2017: Vrouwen en Diabetes.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.