Benieuwd.

Het staat in mijn agenda ingepland en ik krijg een melding op mijn glucosemeter: bloedafname 9/10/2017. Vrijdag ga ik namelijk op consultatie in mijn nieuwe diabetesconventie. Ik check mijn documenten en zie dat mijn laatste bloedafname dateert van 5/12/2016. Das best al een tijdje geleden. De gebroken enkel en de twee schouderoperaties die ik in de eerste helft van dit jaar had, hebben me lichtjes uit mijn routine gebracht.

formulier bloedafnameIk leg het formulier voor de bloedafname alvast klaar en besluit om er als eerste te zijn. Een nuchtere bloedafname hoeft niet. Ik ben alvast blij dat een bloedafname me niet afschrikt en ik er ook geen last van heb. Naast het HbA1c (hemoglobine A1c) wordt er ook gecheckt of ik al dan niet vitamine tekort heb, hoe het zit met cholesterol en triglyceriden en of de schildklier nog steeds goed werkt. Bij een oudere bloedafname zag ik dat de C-peptide 0.01% is, wat betekent dat mijn pancreas helemaal geen zin meer heeft om ook nog maar een druppeltje insuline zelf te produceren. Dat hoeft dus niet opnieuw gecheckt te worden.

bloed prikkenBloed prikken is bij mij een uitdaging: iets met dunne en wegspringende adertjes. Het gebeurt dan wel vaker, dat ze beide armen nodig hebben.

Er moeten enkele buisjes bloed afgetapt worden. Het wil niet echt vlotten aan de linkerkant. Het bloed stroomt niet snel genoeg en er wordt besloten om rechts te proberen. Gelukkig zijn dit ervaren mensen en voel je er nauwelijks wat van. “Pas op, een klein prikje”, doet me altijd glimlachen. We zijn wel wat prikken gewend..

De rechterarm lukt beter (leve de vlindernaaldjes) en het zit er al weer op voor deze keer. Ik krijg een pleistertje op beide armen en mag weer naar huis. De resultaten worden doorgemaild naar de endocrinoloog en naar vlindernaaldmezelf, zodat ik thuis ook de resultaten kan zien, vergelijken met vorige afnames en bijhouden. Had ik al eens gezegd dat personen met diabetes wel eens dwangmatig kunnen zijn en alle touwtjes in handen willen houden?

We weten ondertussen allemaal wel, dat er gehamerd wordt op een goed HbA1c. De normen worden steeds aangepast en wat vroeger als een goed HbA1c gezien werd voor een persoon met diabetes, is nu te hoog. Er wordt gestreefd naar een A1c dat lager is dan 7% (52 mmol). Nog maar eens een getal waar rekening mee moet gehouden worden. Voor heel wat mensen is die bloedafname dan ook stressen. Ben ik gestegen? Gedaald? Heb ik niet mijn best gedaan? Waarom zakt mijn HbA1c niet terwijl ik echt heel goeie waarden zie op mijn glucosemeter?

HbA1c

Ik hou mijn A1c waarden nauwkeurig bij. De laatste 4 jaren val ik binnen de norm, doordat mijn A1c < 7% (52 mmol) blijft. Maar zegt dat alles? Heb ik dan altijd stabiele waarden? Absoluut niet, integendeel zelfs, ik heb veel schommelingen. Soms is het beter van een iets hoger HbA1c te hebben met minder schommelingen, dan een lager HbA1c met veel hypo’s en hypers. Ik ben benieuwd wat het deze keer wordt.

In februari 2013 ben ik begonnen met CGM en dat is voor mij een heel grote hulp gebleken. De Dexcom zorgt ervoor dat ik sneller ingrijp bij hoge waarden en me niet overeet bij het behandelen van een hypo. Mijn HbA1c is dan ook niet meer boven de 7% uitgekomen en daar ben ik deze technologie heel dankbaar voor. Dankzij de Dexcom krijg ik ook ’s nachts alarmen voor te hoge of te lage waarden, waardoor ik meteen kan ingrijpen en niet door een hypo heen slaap of wakker word met veel te hoge waarden na een hypernacht. Ook dat leidt tot een beter HbA1c. Door mijn grafieken te bekijken, heb ik mijn basaal patroon kunnen aanpassen en zijn mijn nachten nu meestal flatlines, net onder de 100 mg/dl (5.5 mmol), net zoals ik het graag heb. Een goeie ochtendwaarde is een goed begin van de dag en brengt meteen een glimlach op mijn gezicht.

Duimen jullie mee voor een aanvaardbaar HbA1c?

Zoete groet,

Cathy

Praat mee met Aan Tafel met Type 1 diabetes op Facebook. Ik zie je daar!

 

 

2 gedachtes over “Benieuwd.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.