Hoe voelt een hypo?

Tijdens het bloggersevent van Medtronic in Barcelona, kregen we allemaal de kans om een professionele video op te nemen met ons verhaal over hypo’s. Hoe voelt een hypo, hoe ga je er mee om op het werk, thuis, .. Superleuk om te doen. Wij zijn de personen die de hypo’s ondergaan, maar hoe voelt het voor omstaanders, je familie of je werkgever? Weten zij wat hypo’s zijn en wat jij doormaakt op dat moment of praat je daar liever niet over?

In dit filmpje vertel ik hoe hypo’s aanvoelen en hoe ik ze beleef. De ene hypo is de andere niet. Soms loop je nog vrolijk rond met 23 mg/dl (1.3 mmol) terwijl je op een ander moment niet meer uit je woorden geraakt aan 65 mg/dl (3.6 mmol). De overlevingsmodus die ingeschakeld wordt wanneer je heel laag staat, voelt zo primitief aan, maar is een uitstekend mechanisme dat ons behoedt voor verder kwaad.

2017-01-08

Hypo’s kunnen heel eng aanvoelen, omdat je er ook onmiddellijk het effect van ervaart. Hypers daarentegen, richten best veel schade aan op lange termijn, zeker als je lange periodes na elkaar heel hoog ingesteld staat. Die effecten voel je niet meteen. Soms heb je zo’n slechte hypo-ervaring gehad, dat je het niet meer aandurft om onder de 100 mg/dl (5.5 mmol) te komen. Of die angst nu reëel is of niet (je hebt vast meer goede waardes dan enge hypo’s, dat moet je voor ogen houden), de ervaring leert jou dat je dat niet meer wilt meemaken. Je bent daar heus niet de enige in. Praat erover met je arts of je dvk. Hypo’s mogen geen taboe zijn. Ze maken een deel uit van ons leven met Type 1 diabetes en we herkennen het allemaal.
Zorg goed voor jezelf!

Zoete groet,

Cathy

Volg Aan tafel met Type 1 diabetes ook op Facebook!

Een gedachte over “Hoe voelt een hypo?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.