Ik mag geen suiker.

Ik volg meerdere diabetesgroepen op social media. Dan lees je wel eens wat. Ik lees bijvoorbeeld: Ik mag geen snoep. Ik heb diabetes.

Het gekende dilemma. Hoe doe je dat nu als je Type 1 diabetes hebt? Mag je wel of geen suiker? Wat zegt jouw diabetesteam? Wat zeg jij zelf?
Ondertussen maak ik ruim 14 jaar deel uit van de diabetesfamilie en leerde ik heel wat mensen kennen die in hetzelfde bootje varen. Wat me vooral bijblijft, is dat er zoveel verschillende manieren zijn om diabetes te behandelen. Dan heb ik het niet enkel over pen of pomp, maar evenzeer over wel of geen suiker, koolhydraatrijk of koolhydraatarm, bijspuiten voor een traktatie of geen tussendoortjes. Iedere persoon met diabetes heeft wel zijn eigen manier om zijn aandoening aan te pakken en één regel voor iedereen bestaat al lang niet meer. Ik heb vrienden met diabetes die er voor kiezen om geen suiker meer aan te raken (behalve tijdens hypomomenten), maar ik heb ook vrienden die gewoon eten wat iedere andere persoon zonder diabetes eet en daar insuline voor toedienen. Er zijn ook mensen die hun eigen regeltjes verzinnen, zoals: ik eet nooit suiker! Ik gun mezelf wel iedere avond een biertje en wat chips, maar voor de rest eet ik geen tussendoortjes, behalve in de voormiddag een stuk fruit en in de namiddag een koek, maar dan een droge koek, zonder extraatjes. Begrijp je?

Wat is de juiste manier? Is het OK om suiker te eten als je Type 1 diabetes hebt? Mag je tussendoortjes? Mag je koolhydraatarm eten of zelfs LCHF (low carb high fat)? Spuit je bij voor tussendoortjes of liever niet?

Er is niet één juiste manier om diabetes te behandelen. Iedereen is anders en iedereen ervaart zijn diabetes op zijn eigen manier. Heb ik zelf iets veranderd aan mijn manier van eten sinds ik diabetes heb? Ik drink enkel nog gesuikerde frisdrank bij hypo’s maar zal niet kiezen voor gesuikerde drank waar ik insuline moet voor toedienen (behalve dan voor een lekkere Latte Macchiato). Voor de rest mijd ik geen suiker en bak ik ook gewoon met suiker. Heel vreemd is dat, als ik het hier zo teruglees. Waarom geen frisdrank met suiker maar wel tussendoortjes met suiker? Ik weet het niet. Het voelt gewoon niet juist om gesuikerde cola te drinken en daarvoor bij te bolussen, terwijl ik eigenlijk net hetzelfde doe met tussendoortjes.
wit-spelt-gesnedenBrood, rijst, pasta, aardappelen, frietjes, … ze beïnvloeden allemaal mijn bloedsuiker maar niemand die zegt dat we die moeten laten vallen. Ik probeer zo gezond mogelijk te eten en alles met mate, maar ik eet niet suikervrij. Mijn pieken na het eten van brood zijn zeker zo hoog als na het eten van een dessert, ook al geef ik voor beide ruim voldoende insuline.

Dit is de manier die voor mij goed voelt en die ik kan volhouden. Het is chronisch, remember, en ik wil het nog heel lang volhouden. Dan liefst op een manier die ik voor mezelf haalbaar vind.

Zoete groet,

Cathy

Wil je graag jouw mening kwijt over deze of een andere blog?
Praat dan mee op mijn facebookgroep.

6 gedachtes over “Ik mag geen suiker.

 1. Ik denk dat je inderdaad moet doen wat voor jezelf het beste werkt.
  In mijn hoofd is het zo dat, wanneer ik iets níet mag, ik het juist wil. 😏
  Ik verbied mezelf dus niets maar laat het elke keer een keuze zijn.
  Ik las een stukje in ‘Vrouw’ over bewust eten, dit ging over een challenge, 5 kilo afvallen in 6 weken, niet zomaar eten wat je tegenkomt of wat er op tafel staat, ze moesten bijvoorbeeld elke keer kiezen of het de moeite waard is of bijvoorbeeld óf een glaasje wijn óf een bitterbal en ik dacht, ‘dat doen we met diabetes ook’.
  Zij aten bewust en dus ook bewust niet te veel, wanneer eten echt heel lekker was en het een 8, 9 of zelfs 10 kreeg dan namen ze dat soms en genoten er extra van.
  Ik kon eigenlijk alleen maar denken, ja, zo doen wij dat ook, we meten dan ook nog eens en spuiten misschien extra maar we doen precies hetzelfde, we maken keuze’s.
  Alleen geen 6 weken of zo maar een soort van altijd 😄

  Like

 2. Ik zou nooit zeggen ”Ik mag geen suiker” want dat ís gewoon niet zo. Het is begrijpelijk dat er mensen zijn die ervoor kiezen om het niet te eten, maar dan kun je beter zeggen ”Ik wil dat nu even liever niet” of ”ik probeer niet te veel suiker te eten”, want dan klinkt het meer alsof het je eigen ‘keuze’ is, want dat is het ook.

  Ik drink ook geen frisdrank en andere zoete dranken (behalve melk), maar de taartjes gaan er wel in hoor! En ik vind dat dat ook gewoon moet kunnen. Ik zou het niet aankunnen om mezelf zoveel lekkers te ontzeggen 🙂

  Like

  1. Dag Anne

   ik heb best nog wat diacollegaatjes die al heel lang T1 hebben en die bijvoorbeeld 30 jaar lang gehoord hebben dat ze nooit meer suiker mochten. Dat krijg je er ook niet zomaar meer uit. Deze week hou ik een diabetesvoordracht met iemand die al meer dan 60 jaar T1 heeft. Geen haar op zijn hoofd dat er aan denkt om iets te eten waar suiker in zit. Dat is hem namelijk al die tijd zo aangeleerd en het zou voor hem absoluut niet goed voelen om toch suiker te eten. Hij vindt het ook heel moeilijk dat ik het wel doe, snap je?
   Ik ben “blij” dat ik nu pas T1 gekregen heb, als je begrijpt wat ik bedoel. Ik zou het heel erg moeilijk hebben moest ik niet meer gewoon kunnen genieten van alles wat er aangeboden wordt, dus ik snap je helemaal.

   Zoete groet,
   Cathy

   Geliked door 1 persoon

   1. Ja, dat snap ik ook wel! Ergens voelt dat ook best ‘zielig’ voor die mensen, maar het is heel begrijpelijk. Stel dat wij nu ineens geen suikers meer zouden hoeven meten, dan durf ik te wedden dat dat in het begin ook doodeng is. En geen suiker eten is natuurlijk wel super voor de stabiliteit van je waardes, dus het heeft écht wel iets goeds. Het is inderdaad zo dat ik het me niet kan voorstellen en ik kan me (jong als ik ben) ook niet voorstellen dat ik nooit meer suiker zou eten. Gelukkig hoeft dat ook niet.

    Like

   2. Hier af en toe toch twijfel om eens een tijdje suikervrij te gaan en te zien of dat mijn bloedsuikers echt zoveel ten goede kan komen. Maar tegen de middag is mijn goed voornemen alweer over 🙂

    Zoete groet,

    Cathy

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.