Een beetje van dit, een beetje van dat.

Ik ben nooit een pillenslikker geweest. Het is niet aan mij besteed. Het doet eigenlijk ook helemaal niets met me, die pillen. Of ik ze nu neem of niet, ik merk geen verschil. Dus ik neem ze niet. En ik had ze ook nooit echt nodig.

Enkele maanden terug veranderde mijn dagelijkse routine. Voortaan zou ik ook aan de pillen moeten. Ik was altijd trots als een dokter me vroeg wat voor medicatie ik allemaal gebruikte en ik kon zeggen: enkel ultrasnelwerkende insuline. Mijn nieuwe routine: wekelijks 1 spuit Neurobion (B12) om tekorten aan te vullen en een reserve aan te leggen. Daarnaast Befact Forte (nog meer B12), 1x per dag en elke dag 1 tabletje Pure B (B12-B8-B6). De eerste weken beginnen met 1x per dag 75 mg Lyrica, voor de last in mijn voeten en die werd al redelijk snel opgedreven naar 3x per dag. Daarnaast elke dag 2 kauwtabletten CalxPlus (voor het behoud van gezonde botten) en 1 multivitamine Forticine extra: versterkt het evenwicht van lichaam en geest.

Drie maanden later. Ondanks de aankoop van een heel functionele pillendoos, die me er aan herinnert om mijn medicatie stipt in te nemen, staat de pillendoos doegipslloos op het aanrecht. Waar ik normaal op zondag mijn pillendoos netjes aanvul, heb ik 10 min extra tijd om iets anders te doen. De pijnlijke Neurobion spuiten zijn achter de rug en de B12 reserve is aangevuld. De Lyrica doet niets voor me: de last is niet veranderd en het enige wat ik er voor teruggekregen heb, is 2 kg extra gewicht. Ik kan me voorstellen dat de multivitamine wel handig is, maar ook die zit nog in mijn pillendoos, onaangeraakt. En dan de kauwtabletten, voor het behoud van gezonde botten: ik had er meer van verwacht en zeker niet dit… Een gebroken enkel en 6 weken gips.

Ik ben een trouwe gebruiker van insuline, elke dag. Basale insuline in mijn pomp en maaltijdinsuline waar nodig. Ik corrigeer te hoge waarden en pas aan waar nodig. Ik ben terug naar af. Mijn pillen blijven onaangeroerd liggen. Elke avond neem ik een dosis Contramal druppels, om de pijn in mijn enkel, het gezeur in mijn onderrug en de last in mijn schouder te lijf te gaan. Overdag wordt de Contramal ook steeds vaker genomen, waardoor de last iets of wat afneemt, maar ook nog heel erg aanwezig is. Een hele nacht doorslapen zit er allang niet meer in.
Misschien moet ik de multivitamine maar weer innemen en de Befact Forte en misschien ook de Pure B. Misschien ook niet. Het advies omtrent medicatie en voedingssupplementen bij personen met diabetes is triest. Er is geen lijn in te trekken. De dokters weten het niet goed. Ik weet het ook niet goed. Baat het niet, dan schaadt het niet – daar ben ik niet zo voor te vinden. Elke dag kook ik vers en gebruik zoveel mogelijk groenten en natuurlijke voeding, waar afwisseling een groot punt is. Ik hoop op die manier zoveel mogelijk nodige vitamientjes binnen te krijgen.

Ik ben op zoek naar duidelijkheid, naar zaken die aantonen dat ze iets met me doen. Wat is jouw ervaring? Een beetje van dit en een beetje van dat?

Zoete groet,

Cathy

Volg Aan Tafel met Type 1 diabetes ook op Facebook en leer andere mensen kennen die net als jij ook Type 1 diabetes hebben.

4 gedachtes over “Een beetje van dit, een beetje van dat.

 1. Hey Cathy,
  zoals je weet heb ik geen diabetes type 1 maar ik was ook altijd zo trots dat ik kon zeggen dat ik geen medicatie nam, dus ik begrijp je volkomen maar nu ben ik ook overgeleverd aan het dagelijks nemen van vele verschillende pillen en net als jij vraag ik me af of ze eigenlijk wel helpen…Lyrica heeft voor me ook helemaal niks gedaan, heb de hele doos braafjes ingenomen en dan gezegd dat ik het niet meer wou nemen omdat ik toch geen verschil voel. B12 is blijkbaar iets wat meer en meer mensen een tekort van hebben, terwijl ik de laatste tijd echt mijn best doe om meer vlees te eten, het helpt helemaal niet, ik denk dat er iets fout gaat met de opname van deze vitamine. Ik heb ook iedere dag pijn en ze hebben nog niks voorgeschreven wat me helpt, dus ik ben echt wel wat gefrustreerd, zeker nu het al van augustus is dat ik dagelijks afzie van de pijn en ik ’s nachts niet kan slapen met het gevolg dat ik alleen maar meer vermoeid ben. Ik voel me soms een proefkonijn en ik denk dat ik bijlange niet de enige ben…de dokters weten het ook niet meer volgens mij…
  Ik wens je ook veel courage en een oplossing, Cathy! ❤

  Like

  1. Dag lieve Sylvie

   het is een heel zwaar jaar voor je geweest en je hebt al heel wat overwonnen. Dat de medicatie niet aanslaat, moet enorm frustrerend zijn want tenslotte neem je ze niet voor de lol. Voortdurend pijn hebben is moordend en je slaapt er ook niet van. Dan is de uitputting nabij. Ik hoop dat je toch ergens een dokter vindt die voor jou iets kan betekenen. Je bent vaak in mijn gedachten ❤

   Zoete groet,
   Cathy

   Like

 2. Dag Cathy,

  Ik heb een groep op Facebook over HPU, burnout en bijnieruitputting, maar ook veel informatie over diabetes 1 en 2. Both Type 1 and Type 2 Diabetes negatively affect zinc homeostasis.

  Groeten,
  Ingrid

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.