Hapslikspeelmaarbinnenbeest.

Ik heb ze niet meer zo vaak, die vreetbuien tijdens een hypo. Wat in de beginjaren vooral ’s nachts voorkwam, is niet langer. Mijn nachtkastje heeft 4 laden. Ik zou er zakdoekjes, een goed boek, hoestpastilles of wat mensen nog meer in hun nachtkastje bewaren, kunnen in verstoppen. Mijn laden waren echter voorraadkastjes propvol koeken, snoep, mini blikjes frisdrank en chocoladerepen. Ik vond ze doodeng destijds, die nachtelijke hypo’s. Zo bang was ik, om ’s morgens niet meer wakker te worden. Je wist nooit in welke richting die 42 mg/dl verder zou evolueren. Zou je nog verder doorzakken? Waren die 15 gr koolhydraten wel voldoende? Je wist het gewoon niet. Je wist alleen: als ik nu mijn ogen weer sluit..

“Mama, stond je te laag vannacht?”.. de bewijzen liggen op de trap. Ettelijke wikkels van koeken, lege blikjes cola naast bevlekte teststrips. De kastdeur staat nog open, het deksel van de koekenvoorraad ligt op de grond. Mijn dochters weten genoeg: het is een verschrikkelijke nacht geweest. Ik voel me rot. Beschaamd. Dik. Ik heb me laten gaan, nog maar eens. Mijn mond plakt dicht en mijn tong voelt dik van die veel te hoge ochtendwaarde: 328 mg/dl. F%£k it. Dit is rot. Echt rot. Ik wil dit helemaal niet. Ik wil heus stoppen na 15 gr kh. Meestal lukt dit ook wel. De ene hypo is echter de andere niet. Soms voel je gewoon, dat je veel meer nodig zult hebben. Je probeert het tegen te houden, maar je lichaam is sterker. Je snakt naar suiker, je overleeft.

Het hapslikspeelmaarbinnenbeest is er niet meer zo vaak. Ook niet meer ’s nachts. Ik heb zoveel bijgeleerd door het gebruik van de Dexcom. Ik weet nu hoe lang het duurt eer ik uit een hypo ben. De grafieken tonen me dat ik niet hoef te schransen om die lage waarde te verjagen. Ik ben veel rustiger nu, omdat ik gewoon kan zien wat er gebeurt.

Het monster zit vast. Maar soms, heel soms, breekt het de boeien open en komt het me halen in het midden van de nacht. Ik heb er vrede mee. Het is mijn D-monster. Heel misschien heb ik dat D-monster nodig, om me te behoeden voor ergere zaken.

Zoete groet,

Cathy

Volg me ook op Facebook voor interactieve berichten: https://www.facebook.com/aantafelmettype1diabetes/

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.