Mijn bedenking.

De koolhydraatratio laat weten hoeveel koolhydraten jij kan eten per eenheid insuline. Naargelang je insulinegevoeligheid, het tijdstip van de dag, sport/geen sport, .. zal deze factor voor iedere persoon met diabetes anders zijn. Wie heel gevoelig is voor insuline, kan met 1 eenheid insuline misschien 15 gr koolhydraten verwerken. Ben je eerder resistent, dan kan het heel goed mogelijk zijn dat je met diezelfde eenheid insuline amper 3 gr koolhydraten aankan.

Deze instellingen zitten in mijn pomp. Er wordt rekening mee gehouden bij het bolusadvies, zodat ik weet hoeveel eenheden insuline ik nodig heb voor de koolhydraten die ik binnenspeel.

Voor het eerst koolhydraten tellen: je denkt dat het je nooit zal lukken. Al die cijfers, al die producten, die weegschaal die er aan te pas komt, rekenen, berekenen, aftrekken, corrigeren en extra insuline als je meer eet dan voorzien. Je bent er helemaal klaar voor, voedingstabel bij de hand, pen en papier op tafel. En je schrijft op:

maaltijd:
150 gr witte rijst, gekookt = 30 gr kh
120 gr linzen, gekookt = 18 gr kh
15 gr rozijnen = 10 gr kh
15 gr pijnboompitjes = 2 gr kh
125 gr kip, gebakken = 0 gr kh
180 gr tomaat, rauw, met olie en azijn = 5 gr kh
dessert:
125 gr volle yoghurt = 6 gr kh
140 gr mango = 18 gr kh
drank:
200 ml cola light = 0 gr kh

TOTAAL: 87 gr kh = 14.5 eenheden insuline volgens mijn bolusadvies. Mijn ervaring leert me echter:

*witte rijst doet mijn bloedsuiker heel snel stijgen
*linzen (peulvruchten) zorgen voor een eerder trage stijging
*1 eetlepel rozijnen (gedroogd fruit) doet niet zoveel aan mijn suikerspiegel
* ik reken geen koolhydraten voor pijnboompitjes
*voor kip (vlees, gevogelte, vis) hebben we geen insuline nodig, toch niet in combinatie met producten die wel koolhydraten bevatten. Als ik enkel kip (proteïnen) eet met rauwkost, heb ik wel insuline nodig voor de kip
*tomaat (rauwkost): de ene persoon zegt dat je voor groenten niet hoeft te bolussen, bij de andere moet je voor alle groenten bolussen. Ik bolus niet voor groenten, om hypo’s te vermijden (ook niet voor erwtjes, pompoen, rode biet zolang ik daar geen grote massa’s van eet)
*ik stijg niet van 125 gr volle yoghurt zonder insuline. Ik stijg wel van 250 gr yoghurt zonder insuline
*voor mango (fruit) moet ik wel bolussen, maar als ik bolus voor 18 gr kh, heb ik nadien gegarandeerd een hypo

In bovenstaande maaltijd zit geen brood. Stel dat ik een broodmaaltijd zou eten. Ik bak mijn brood altijd zelf en snij mijn brood op de dikte die ik zelf verkies. Voor bruin brood rekenen we gemiddeld 45 gr kh per 100 gr. Voor 60 gr koolhydraten heb ik in principe ’s avonds 10 eenheden insuline nodig. Ik weet dat die hoeveelheid zal zorgen voor een superhoge piek richting 300 – 400 mg/dl binnen heel korte tijd, ook met bruin brood, als ik niet ruim op voorhand bolus (lees: 45 min). De vezels zouden er nochtans moeten voor zorgen dat de glucose trager wordt opgenomen en minder pieken veroorzaakt. Dat is bij mij niet het geval. Voor brood moet ik altijd veel meer bolussen dan voor bijvoorbeeld evenveel koolhydraten aan fruit. Koolhydraten kunnen heel erg onvoorspelbaar reageren. Koolhydraten uit brood reageren helemaal anders dan koolhydraten uit pasta of zuivel. Zelfgemaakte pasta zorgt bij mij voor minder pieken dan gedroogde pasta uit de winkel. Deze info vind je niet terug in voedingstabellen. Daar vind je enkel: pasta, bereid, 17 gr kh per 100 gr. Er wordt geen rekening gehouden met de gaartijd (hoe gaarder de pasta, hoe sneller hij opgenomen wordt in het bloed en hoe hoger je bloedsuiker stijgt), droge of verse pasta, dunne cappellini of dikke macaroni.

Het zou fijn zijn, moest je bij de pompinstellingen kunnen ingeven of de koolhydraten afkomstig zijn van brood, fruit, pasta, rijst, aardappelen, .. Dan wordt ook daar rekening mee gehouden in het bolusadvies. Je zou die instellingen heel persoonlijk kunnen maken, want jouw vertering is niet mijn vertering. Jouw manier van reageren op koolhydraten is niet dezelfde als de mijne, omdat we nu eenmaal niet hetzelfde lichaam hebben. De ene persoon kan koolhydraten goed verwerken en bij de andere persoon veroorzaken ze helse schommelingen. Mijn verbranding verloopt anders dan de jouwe en koolhydraten worden bij mij heel snel opgenomen, waardoor ik genoodzaakt ben om heel ruim op voorhand al te bolussen.

Diabetes is geen exacte wetenschap. Diabetes is bij iedereen anders. Koolhydraten reageren bij iedereen anders. Diabetes is f-ing moeilijk. Diabetes is niet “gewoon je koolhydraten tellen en je bolusadvies volgen”.

Zoete groet,

Cathy

 

 

 

 

2 gedachtes over “Mijn bedenking.

  1. Dat klopt inderdaad, net als je denkt dat je het weet verandert er weer wat in je lichaam. Het is nooit, nooit het zelfde, afgelopen week ben ik dan begonnen met koolhydraatarm / beperkt eten (geen brood, aardappelen, rijst en pasta) en ook daarbij moet je blijven nadenken. Sinds dat ik begonnen ben heb ik geen enkele keer insuline moeten bij bolussen (spuiten) maar de insulinepomp (basaalstand) alleen maar lager moeten zetten. Maar wel zijn de bloedglucosewaardes stabieler, dat geluk heb ik dan wel. Maar zo zie je maar het is niet allemaal zo makkelijk… maar dat lijkt voor de buitenwereld wel zo!

    Like

  2. Wat lijkt het allemaal makkelijk voor wie het zelf heeft hè Martin. Wij begrijpen elkaar allemaal zo goed en we staan voor dezelfde problematiek. Theorie en praktijk zijn niet zo gelijk, dat merken we elke dag. Bedankt voor je reactie.
    Zoete groet,
    Cathy

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.