Prikken? Wel of toch maar niet?

Voor mij al ruim 3 jaar een vaste waarde in mijn leven met T1 diabetes: CGM (Continue Glucose Meting). Niet meer weg te denken uit deze tijd, ook al is het voor velen onder ons nog nieuw en onbekend. We moeten vooruit, mee met de tijd. Er wordt gezocht naar betere manieren, andere manieren om onze bloedsuikerwaarde te kennen. Er wordt geluisterd naar de gebruikers, naar het waarom mensen van het prikken af willen. Zijn we van het prikken af? Kunnen we in alle eerlijkheid onze prikker en teststrips al aan de kant schuiven?

Mijn prikker zit standaard in mijn metertasje, net als mijn meter en dat tasje gaat nog altijd en overal met me mee. Ook al heb ik CGM. Ook al wordt er wel eens gezegd dat je met CGM niet meer hoeft te prikken. Elf jaar lang heb ik mezelf geprikt, meerdere keren per dag en zeker voor elke maaltijd, omdat mijn pomp nu eenmaal bolusadvies geeft op basis van de gemeten waarde. Is dat voorbij, eenmaal je CGM (of nu ook de Libre glucosemeter = FGM) gebruikt? Is het waar, dat je niet langer hoeft te prikken? Vastleggen in volledig scherm 19-10-2015 073642.bmp

Elke morgen, voor het opstaan, prik ik nog altijd mijn ochtendwaarde. Deze nuchtere waarde gebruik ik om mijn Dexcom te kalibreren, om hem te vertellen wat mijn actuele bloedsuikerwaarde is. Soms is één vingerprik niet voldoende en zie ik teveel verschil tussen mijn gemeten waarde en mijn Dexcom waarde. Dan probeer ik te achterhalen waarom die waarden verschil vertonen. Dat kan meerdere oorzaken hebben (snel dalen/stijgen, vuile vinger, vuil naaldje, slecht gekalibreerde Dexcom, gebruik van paracetamol,..). Een tweede vingerprik kan verduidelijking brengen. Ook ’s avonds herhaalt zich dat ritueel van vingerprikken. Ik geef toe, dat ik niet meer voor elke maaltijd prik en vooral niet wanneer mijn Dexcom goed gekalibreerd is en mijn waarden binnen de marges vallen. Maar wat als dat niet zo is? Wat als mijn waarden te hoog of te laag zijn? Dan prik ik alsnog, zodat ik weet wat mijn bolusadvies voorstelt als correctie. Ik hou vast aan mijn kalibraties, ik hou vast aan mijn meter om te dubbelchecken voor ik mijn insuline toedien. Je wilt namelijk niet foutief te werk gaan en jezelf meer/minder insuline toedienen dan je nodig hebt.

Als T1 op een insulinepomp, val je in België binnen de categorie van 5 stripjes per dag. Of dat voldoende is, valt nog maar te bezien. Je hebt sowieso 3 teststrips per dag nodig voor je maaltijden. Tussendoor moet je nog checken voor je in de auto stapt, test je nog even bij een hypo gevoel en bij ziekte moet je sowieso al wat vaker testen. Dat kom je al snel aan meer dan 5 stripjes per dag. Ik hoor wel eens waaien dat je met CGM of met FGM (=de Libre) niet meer hoeft te prikken en kan me voorstellen dat voor sommige mensen die vlieger ook opgaat. Bijvoorbeeld bij mensen die geen schommelingen doormaken en altijd netjes binnen de marges blijven. Of bij mensen die geen insuline spuiten en geen suikerverlagende medicatie gebruiken. Dan kan ik me voorstellen dat je het prikken wel eens overslaat.
Of ik nu minder prik dan vroeger? Sorry dat ik je moet ontgoochelen: nee, ik prik niet minder. De CGM en FGM maakt het makkelijker om je bloedsuikers op te volgen, maar de traditionele glucosemeter heeft zeker nog zijn nut.

Zoete groet,

Cathy

2 gedachtes over “Prikken? Wel of toch maar niet?

 1. Interessant en open geschreven.
  Toch heb ik nog steeds het idee dat ik minder zou meten met een CGM.
  Maar het grote voordeel lijkt me dat ik er wat meer rust van zou krijgen, omdat ik best wel veel bezig ben met die glucosewaardes. In verband met dat maximum van 5 stripjes per dag prik ik vaak niet, terwijl ik dat wel zou willen, en met een CGM is het toch net even wat makkelijker om te controleren of het allemaal nog een beetje oké is.
  Op nooit meer prikken heb ik voorlopig zeker geen hoop, maar ik denk wel dat een CGM voor minder prikken kan zorgen.

  Maar, vraagje: ik heb ook een meter met bolusadvies (aviva expert), en dan moet je dus, ondanks je CGM, nog prikken voor iedere maaltijd, neem ik aan? Zijn er geen meters waar je met behulp van de CGM zelf je bloedglucose kan invoeren, of nog beter: glucosemeters die automatisch de waarde van je CGM doorgestuurd krijgen? Dan hoef je niet meer voor iedere maaltijd te prikken, of zou zo’n systeem niet betrouwbaar genoeg zijn?

  Like

  1. Dag Anne,
   bedankt voor je waardevolle reactie.
   CGM is een fantastische technologie. Het brengt mij ook meer rust, omwille van de trend die je te zien krijgt en de alarmen die je waarschuwen voor aankomende hypers/hypo’s. Je zal sneller je waarde eens checken dan je zou doen wanneer je enkel stripjes hebt.
   Op je vraag ivm bolusadvies: volgens de bijsluiter van de insulines die we gebruiken voor onze maaltijden staat, dat je enkel insuline mag toedienen op basis van een bloedsuikerwaarde. Dat betekent dat je dus moet prikken vooraleer je bolusadvies kan krijgen. CGM (Continue Glucose Monitoring zoals de Dexcom en Medtronic CGM) en FGM (Flash Glucose Monitoring zoals de Libre) meten een waarde uit interstitieel vocht. Eigenlijk mag je dus geen insuline toedienen op basis van een sensorwaarde. Daarom vind ik het ook heel vreemd, dat ze nu in België met de goedkeuring tot terugbetaling voor de Libre, het aantal strips terugschroeven van 4 strips per dag voor mensen op pennen/5 strips per dag voor mensen op een pomp naar 22.5 strips per maand (!), dan lijkt me dat geen goeie zaak. Op de website van Abbott kan je trouwens ook lezen, dat je toch moet prikken in bepaalde gevallen: http://www.diabetesforum.be/showthread.php?16124-Advies-van-Abbott-omtrent-het-gebruik-van-de-Freestyle-Libre

   Zoete groet,
   Cathy

   Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.