Pomp of geen pomp.

Ik had ongeveer 3 jaar diabetes, toen mijn endocrinoloog mij voorstelde om op een insulinepomp over te stappen. Ik wist helemaal niet waar ze het over had. Doordat ik ook niemand anders kende met Type 1 diabetes, laat staan iemand met een insulinepomp, wist ik niet goed wat ik er van moest denken. Het zou me helpen om mijn diabetes beter te regelen. Ik zou mezelf niet minimaal 5x per dag hoeven in te spuiten met insuline. De langwerkende insuline zou ik niet meer nodig hebben (de pijnlijke, branderige bulten en blauwe plekken op mijn bovenbeen zouden verleden tijd zijn) en ik zou meer controle hebben over de hoeveelheden insuline die ik per dag binnen kreeg. Nog straffer: mijn totale hoeveelheid insuline per dag zou teruggeschroefd kunnen worden door een meer gerichte toediening van de insuline.

Ik moest er toch wel een tijdje over nadenken. Toen het Diabetesforum in de ether ging, werd het voor mij al snel duidelijk dat er nog mensen waren die een insulinepompje gebruikten om hun diabetes te regelen. Ik was niet langer alleen. Ik had andere gebruikers gevonden, die hun ervaringen konden delen. Door mensen te ontmoeten die me iets meer konden vertellen over hoe het voelde om 24/7 een toestel op je lichaam te dragen, had ik er al wat meer vertrouwen in. Ik kon – naast de tips die ik al gekregen had van mijn diabetesteam – hen mijn vragen stellen: waar berg je die pomp op? kan je ze afkoppelen om te douchen? wat als je op reis gaat? ben ik van het Dawn fenomeen af, als ik een pomp gebruik?
Zoveel vragen maar tegelijk ook wat spanning om iets totaal nieuw voor mij, te gaan proberen. De endo verzekerde me, dat ik nog altijd op pennen terug kon als het me niet beviel. Hoe meer ik over de pomp hoorde, hoe meer ik echter gewonnen was voor het idee.

Inmiddels gebruik ik alweer bijna 10 jaar een insulinepompje en ik heb er nog geen moment aan gedacht om ze terug te geven, integendeel. Waar ik eerst dacht dat de pomp me zou belemmeren en beknotten in mijn vrijheid, kreeg ik er juist zoveel vrijheid voor terug. Waar ik dacht dat het feit dat de pomp vastzat aan mijn lichaam met een lijntje, een last zou zijn, werd al snel een voordeel: hoe vaak was het niet voorgevallen dat ik mijn pennen niet mee had en een maaltijd moest overslaan?
Ik was al gewend geraakt aan mijn hoge ochtendwaarden. Dankzij de basale instellingen van mijn pomp, kon ik die tegengaan, door naar de ochtend toe, een hogere toelevering van insuline te voorzien. Wat een verademing, wat een vooruitgang. Mijn pomp is mijn maatje, mijn houvast.

Ik koos voor de Accu-Chek Aviva Combo, toen ik in 2010 overstapte naar de diabetes/pompconventie in Gent. Heel bewust, want ik had de pomp in mijn handen gehad en getest. Ik wist dat dit de pomp was die ik wou. De afstandsbediening van de Combo, maakte het mogelijk om de pomp onder de kleren te dragen. Dankzij het bolusadvies op mijn glucosemeter, kon ik gewoon mijn bolussen toe dienen vanop de meter, zonder mijn pomp daarvoor tevoorschijn te halen. Wat een voordeel! Ik hoefde niet bang te zijn dat mijn hondjes aan de lijn zouden blijven haperen in hun enthousiasme of dat mijn lijntje vast kwam te zitten aan de knoppen van het fornuis of de deur.
Het zetten van de spuitjes vond ik op zich niet zo erg, maar toen ik doorkreeg dat ik dat niet langer zou hoeven te doen, was ik toch heel blij. Om de 3 dagen een nieuwe katheter plaatsen met behulp van de LinkAssist, leek me toch minder invasief dan minimum 15 spuitjes op dezelfde tijd.

Ondertussen heb ik al wat ervaring opgebouwd met de pomp en geef ik af en toe voordrachten over insulinepompjes. Wist je trouwens, dat ook Roche info-momenten rond pomptherapie voorziet? Uitermate boeiend voor wie nog nooit een pompje van dichtbij zag. Met uitleg van deskundigen ter plaatse: endocrinoloog, ervaringsdeskundigen, Roche medewerkers. Mensen die je vragen kunnen beantwoorden die je mogelijks nog mocht hebben. Lijkt jou dat wel iets? Aarzel dan niet om na te vragen wanneer de volgende info-avond in jouw buurt georganiseerd wordt, door je vraag te stellen via het contactformulier.

Is een pompje iets voor jou? Dat kan jouw keuze zijn! Informeer je bij je diabetesteam en bekijk al eens op voorhand waarom jij op een pomp wilt overstappen. Schrijf je motivatie en vragen neer en zorg dat je voorbereid bent. We weten allemaal hoe weinig tijd onze dokters hebben. Een voorbereide PmD verhoogt zijn kansen op succes.

Wil je graag weten hoe die overstap van pen naar pomp in zijn werk is gegaan? Blijf dan zeker volgen. To be continued..

Zoete groet,

Cathy

4 gedachtes over “Pomp of geen pomp.

  1. Dag Tom

   een pomp is geen genezing voor diabetes en je zal nog steeds hard moeten werken om de diabetes de baas te blijven. Een pompje kan echter wel voordelen bieden die met spuitjes niet haalbaar zijn, zoals Tijdelijk Basaal Patroon en het omzeilen van het Dawn Fenomeen. Minder littekentjes, vlotte bediening, eventueel inspelen op aankomende hypo’s/hypers,..
   Alvast succes bij je prospectie. Kijk vooral wat bij jou past en wat voor jou belangrijk is. De rest komt vanzelf.

   Zoete groet,
   Cathy

   Like

 1. ik heb mijn pomp nu precies 1 jaar en ook ik dacht toen ze mij dit voorstelde, ik wil echt niet dag en nacht aan een draadje hangen, maar ik wil echt niet meer terug naar de pennen

  Like

  1. Dag Wil

   klinkt heel erg bekend. Wat een boer niet kent, eet hij niet? Er zijn uiteraard ook mensen bij wie een pompje niet lukt of waar het maar niet went. Je blijft immers nog steeds diabetes hebben en een pompje verandert dat deel niet. Ik heb wel het gevoel, dat als je er zelf achter staat, dat je er dan de eventuele ongemakken wel bijneemt. Bedankt voor je reactie,
   Zoete groet,
   Cathy

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.