Insuline of water?

Ik weet niet meer wanneer ik juist begonnen ben met het toedienen van Apidra. Daarvoor had ik alle andere snelwerkende en ultrasnelwerkende insulines al geprobeerd. Na een tijdje krijg je wel eens de indruk dat de insuline niet zoveel meer doet. Op sommige dagen krijg je zelfs het gevoel dat je water inspuit in plaats van insuline, ook al weet je heel goed wat er in dat flesje zit.

Herken je dat? Dagen waarop je waarden maar niet omlaag te krijgen zijn? Stabiele waarden op je basaal patroon, maar van zodra je koolhydraten gaat eten en je daarvoor een maaltijdbolus toedient, gaan je waarden alleen maar de hoogte in. Hoger en hoger, tot je er gek van wordt. Wat je ook doet, hoeveel je ook bijbolust: de waarden blijven koppig stijgen.

Wat de verklaring daarvoor is? Geen idee. Uiteraard check je eerst je katheter, of die wel goed zit en of hij nog niet aan vervanging toe is (ik ben daar zelf wel redelijk strikt in, door de katheter om de 3 dagen te vervangen). Ik controleer ook de aansluiting van de lijn naar de pomp, want ik heb al eens voorgehad dat die niet goed vastgedraaid was (een ezel stoot zich..) en van elke ervaring leer je bij. Nada, nul. Alles ok daar. Luchtbellen. Tja… ik heb meestal wel een luchtbel in mijn pomp zitten. Ok, ik hoor je! Die mogen daar helemaal niet zitten (wanneer komt de Insight naar België??? Ik kijk zo uit naar die voorgevulde, luchtbelvrije patronen), ik ben schuldig! Het lukt me nog steeds niet om de pomppatronen luchtbelvrij te houden. Als ik veel geluk heb, kan ik het patroon vullen zonder luchtbellen maar na een tijdje zie ik toch kleine belletjes verschijnen en nee, ik heb niet altijd zin om de hele lijn door te “spoelen” omwille van die luchtbelletjes. Dan hang ik mijn pomp wel ondersteboven aan mijn kledij vast, zodat de luchtbel boven de insuline komt te zitten in plaats van in mijn lijn. Niet ideaal, maar beter daar dan in de lijn.

Andere oorzaken? Ziekte? Geloof ik niet in. Ik ben “nooit” ziek en als het wel eens gebeurt, dan merk ik niet echt verhoogde waarden op. Bij mij is het water/insulinesyndroom er enkel bij maaltijdbolussen. Als ik het probleem echt niet vind, dan zet ik toch een nieuwe katheter. Het silicone naaldje kan onder de huid namelijk wel geknakt zijn (als ik dat voor heb, dan merk ik dat wel betrekkelijk snel op, binnen enkele uren na de plaatsing). Na het plaatsen van een nieuwe katheter, geef ik een correctie en via mijn Dexcom kan ik dan al snel zien of dat inderdaad het probleem was. Ik zie niet altijd een geknakt naaldje, maar toch is het probleem vaak opgelost door het plaatsen van een nieuwe katheter.

Er zijn soms van die dagen, die niet snel genoeg voorbij kunnen gaan. Je verlangt naar de volgende dag. Je verlangt naar genezing en je hoopt dat ultraultraultrasnelwerkende insuline niet veraf meer is. De Insight van Accu-Chek, daar kijk ik reikhalzend naar uit. Weg met de luchtbellen. Weg met hoge waarden door die vervelende spelbrekers.

Zoete groet,

Cathy

 

2 gedachtes over “Insuline of water?

  1. Is er eigenlijk al nieuws wanneer die Insight zou komen? Ik ben al lang over de vervaldatum van mijn pomp heen, dus als die toch eens de geest geeft, hoop ik dat deze nieuwe optie er al zal zijn … want ook mij lukt het nog steeds niet om die rotluchtbellen te vermijden!

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.