De voordelen aan het hebben van Type 1 diabetes

Bestaat dat echt? Voordelen aan het hebben van Type 1 diabetes? Of is dit een slechte grap?

De lijst met nadelen is groot. Ik som nu gewoon maar even op, wat spontaan in me opkomt:

 • bezorgdheid
 • hypo’s
 • hypers
 • complicaties
 • spontaniteit valt weg
 • grotere handtas
 • meer verantwoordelijkheid
 • altijd aanwezig, 24/7
 • chronisch
 • ongeneeslijk
 • dodelijk vermoeiend
 • onbegrip van de buitenwereld
 • speldenkussen
 • doktersbezoeken
 • medische toestellen
 • geen verlof
 • ..

Ok, ik stop met die nadelen, anders moet ik er ook nog depressie aan toevoegen. Niemand heeft ooit gezegd dat het makkelijk zou zijn. Wel dat het makkelijker zou worden. Is dat ook zo? Kan ik na bijna 14 jaar in the field, zeggen dat het gemakkelijker geworden is? Het prikken is er nog steeds, ook het insuline toedienen moet nog elke dag meermaals gebeuren en de nachtelijke hypo’s zijn nog steeds bwurk en %ugh#@.

De voordelen. Daar zouden we het vandaag over hebben. Eén groot voordeel: vriendschap! Zonder de diabetes had ik jullie nooit leren kennen. Jullie, die zo verschillend zijn. Jonge meisjes van 14, mannen op pensioenleeftijd, werkende dames met beloftevolle carrières en vriendinnen die zo creatief zijn dat ze een pluim verdienen. Mensen, met wie ik anders nooit een gesprek zou aangeknoopt hebben omdat de kansen zich niet voordeden. Wat had ik graag een andere gemene deler met jullie gehad, dan deze rottige aandoening. En toch weet ik dat we elkaar nodig hebben en dat het belangrijk is dat we er voor elkaar zijn. Die band die we onderling hebben, is sterk en we springen voor elkaar in de bres.
Verantwoordelijkheid. Dat is er nog eentje. Zo’n voordeel, bedoel ik. Toen ik op zoek was naar werk, moest ik ook op mijn CV noteren wat  mijn sterke punten zijn. Wees maar gerust dat je leert wat verantwoordelijkheid is, als je diabetes krijgt. Je bent niet alleen verantwoordelijk voor jezelf, maar ook voor je medemens. Je doet er alles aan om jezelf maar ook de mensen rondom je, niet in gevaar te brengen door hypo’s en hypers.
Zelfvertrouwen. Diabetes heeft me meer zelfvertrouwen gegeven. Niet meteen, echt niet. In het begin was mijn zelfvertrouwen helemaal onder mij weggeslaan. Ik verloor alle controle over mijn lichaam en moest mijn perfectionisme laten varen. Helemaal niet makkelijk, maar dat perfectionisme heeft plaats gemaakt voor zelfvertrouwen en daar kan ik beter mee om.
Stiptheid. Staat mooi toch, op een CV? Stiptheid in het meten en toedienen van insuline. Stiptheid in het opvolgen van de diabetes en de doktersbezoeken. Dat is ook stiptheid in mijn werk.
Empathie. Heel belangrijk, dit voordeel. Empathie hebben voor de mensen rondom je. Weten wat het is om te leven met een chronische aandoening. Mensen niet veroordelen voor wie ze zijn, maar zoeken naar wat er achter zit. Een knuffel kunnen geven aan wie het moeilijk heeft en positieve feedback geven aan wie het nodig heeft.
Reizen. Diabetes brengt me op plaatsen waar ik anders niet kwam. Ik leer mensen kennen van over de hele wereld, omwille van die ene gemeenschappelijke factor: diabetes.
Bloggen. Zonder de diabetes was ik allicht nooit beginnen bloggen. Het doet deugd, om de zaken van je af te schrijven en anderen te helpen in het aanvaardingsproces.

Het lijstje met voordelen is nog altijd kleiner dan dat van de nadelen en moest ik morgen de boodschap krijgen dat er genezing is, dan ben ik de eerste om een gat in de lucht te springen. Met veel plezier laat ik alle toestellen, waar ik anders zo vol lof over ben, op de tafel liggen. Ik kieper met een brede glimlach mijn metertasje met al mijn gebruikte teststrips in de vuilnisbak, zodat ik ze nooit meer hoef te zien. Ik denk dat ik de tranen vrij over mijn wangen laat rollen, moest ik horen dat het gedaan is, dat de diabetes weg is en nooit meer terug komt.

En toch… hoe vreemd zou het aanvoelen als ik nooit meer koolhydraten moest inschatten op mijn bord? Als ik nooit meer het biepje zou horen van de maaltijdbolus die zijn weg zoekt door zijn lijn? Als mijn handtas niet meer zo zwaar zou wegen door de blikjes cola en de doosjes met koek? Ik zou niet meer op zoek moeten gaan naar manieren om mijn pomp en CGM op te bergen. Ik zou veel meer vrije tijd hebben en minder onderbroken nachten. Ik zou …

Zoete groet,

Cathy

8 gedachtes over “De voordelen aan het hebben van Type 1 diabetes

 1. Cathy, ik ben zo ontzettend blij met je blog! Ik dacht dat jij het al zoveel makkelijker had en pas op, dat zou ik je ook toewensen, maar ik ben blij dat…. ik niet de enige ben. x

  Like

  1. Lieve Lies

   een chronische aandoening hebben is een pain in the butt. Ik kan er meestal wel mee om en benader de diabetes zo positief mogelijk, maar dat neemt de moeilijkheidsgraad niet weg. Er is gewoon zoveel dat de diabetes beïnvloedt. Je bent niet alleen. Echt niet.
   Zoete groet,
   Cathy

   Like

 2. Dag Blomme

  Wat een mooie tekst.Zou het mogelijk zijn om deze tekst te laten publiceren in ons ledenblaadje het Suikerklontje? Ik vraag eerst uw toestemming voor ik dit doe.

  Natuurlijk onder uw naam en met vermelding van uw blog. Zonder uw toestemming doe ik dit niet.

  Verder alles ok

  Vele groeten Mariette

  Like

 3. Sterke invalshoek Cathy! Je ervaringsdeskundigheid is vast een steun voor velen.
  En zoals altijd: zo eerlijk, krachtig, mooi geschreven.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.