Slechte diabeet..

Ik word een beetje misselijk van deze titel, maar hoor hem toch af en toe passeren. In mijn naaste omgeving (familie, vrienden, buren, ..) zijn best wat mensen met Type 2 diabetes. Welvaartssuiker, ouderdomssuiker, suiker omwille van overgewicht en een slechte levensstijl, wordt het ook genoemd. Wat een negativiteit. Hoe jammer toch. Net als Type 1 diabetes, is Type 2 een chronische aandoening van de pancreas. Daar waar bij Type 1 diabetes de pancreas zelf geen insuline meer aanmaakt doordat het afweermechanisme de cellen van Langerhans kapot gemaakt heeft, maakt de pancreas bij mensen met Type 2 diabetes wel nog insuline aan. Hij maakt soms zelfs teveel insuline aan, maar het lichaam weet niet goed meer wat het met die insuline moet aanvangen. Waar eerst kan gestart worden met extra beweging en gewichtsverlies (bij wie dat nodig is, want niet alle personen met Type 2 diabetes hebben overgewicht), komen er binnen x-aantal jaren ook pilletjes bij.

Ik hoorde ooit een diëtiste in een workshop rond voeding voor mensen met diabetes, zeggen dat wie zijn dieet niet goed opvolgt, uiteindelijk zal moeten overstappen op insuline en dat die persoon daar dan zelf schuld aan heeft. Zo gemeen om iemand de schuld te geven voor het feit dat de pancreas, na jarenlange pogingen om de zaak recht te trekken, het opgeeft. Uiteindelijk zal iedere persoon met Type 2 diabetes die lang genoeg leeft, moeten overstappen op insuline. Het is uiteraard belangrijk om extra te bewegen, het lichaamsgewicht op punt te houden en je medicatie correct in te nemen. Maar dat is geen garantie op een goede diabetesregeling. Soms is het gewoon te moeilijk voor het lichaam om de regeling stabiel te krijgen en moet er insuline ingespoten worden. Dat wil niet zeggen dat je gefaald hebt of dat je je best niet gedaan hebt. Insuline is niet “het laatste redmiddel”, het is een andere manier van behandelen om tot goede resultaten te komen. Bij jongere mensen zal die overstap naar insuline er veel sneller zijn dan bij oudere mensen, die de diagnose pas op latere leeftijd kregen.

Er zijn eigenlijk maar weinig ziekten waar zoveel mensen met de vinger worden gewezen als Type 2 diabetes. “Je eigen schuld”, “Hoe kan het ook anders met zoveel overgewicht”, “Je hebt het zelf veroorzaakt”, “Tja, als je zoveel snoept”.. Ik word er eerlijk gezegd een beetje moe van. Iedereen kan diabetes krijgen, zowel Type 1 als Type 2. Diabetes maakt geen onderscheid en trekt zich niets aan van die vooroordelen en commentaren. Misschien wordt het tijd dat er wat meer begrip komt voor deze chronische ziekte, die steeds meer mensen treft..

Zoete groet,

Cathy

6 gedachtes over “Slechte diabeet..

 1. Er is vooral heel veel onwetendheid en mensen zouden dan beter gewoon zwijgen in plaats van te oordelen….maar soms flap je er al eens iets uit en dan zegt het meer over jou dan over de persoon met diabetes.

  Like

  1. Dag Ann,

   dat klopt inderdaad. We horen elke dag wel iets op TV of we lezen iets in de krant dat te maken heeft met diabetes en toch is er zo weinig kennis rond. Het enige dat blijft hangen, is overgewicht, suikerziekte (= ziek van suiker??), coma, amputaties, insuline,.. Mensen die zelf geen diabetes hebben, hebben vaak wel goede bedoelingen en willen meepraten, maar dat is niet makkelijk. Ik zie het een beetje als onze taak om mensen meer kennis rond diabetes bij te brengen. Iedere persoon met diabetes (bedankt dat je ook deze term gebruikt in plaats van “diabetespatiënt”) is ook anders en wat voor de ene goed is, is dat niet altijd voor de andere. Bedankt voor het meedenken,

   zoete groet,

   Cathy

   Like

 2. Hallo Cathy,

  Persoonlijk heb ik 35 jaar type 1 en mijn kleinkinderen hebben ook type 1, type 2 zit niet in de familie, toch moet ik vertellen dat er veel mensen vanuit gaan dat men diabetes krijgt van teveel suiker te eten. Mijn dochter kreeg zelfs te horen dat het hun eigen fout is, ze hadden maar minder snoep moeten geven. Blijkbaar krijgen meer ouders dit te horen en wordt de schuld bij hun gelegd.
  Er zijn veel mensen die diabetes over één lijn trekken, geen verschil tussen 1 en 2. Ik wil je maar laten weten dat ik al 35 jaar vertel wat diabetes inhoud en hoe het ontstaat, zowel type 1 als type 2 zelfs zwangerschap diabetes.
  Als ik vragen krijg blijf ik steeds vertellen hoe het ontstaat, maar soms kan het vermoeiend zijn.

  Groetjes
  Mia

  Like

  1. Dag Mia

   best heftig, 3 mensen met Type 1 in eenzelfde familie. Heel jammer ook dat er nog altijd zo weinig kennis is rond diabetes of de verschillende types. Het zal wel zijn, dat het vermoeiend is om telkens opnieuw uit te leggen hoe de diabetes ontstaan is. Ik vertel dat niet altijd even uitgebreid, maar kijk even de kat uit de boom om te zien of de vraag er uit interesse gekomen is of niet. Ik denk dat mensen met Type 2 het toch ook niet makkelijk hebben, omdat ze steeds met de vinger gewezen worden. Bij Type 1 wordt nog aanvaard dat we er niets kunnen aan doen dat we diabetes gekregen hebben. Bij Type 2 krijg je enkel de verwijzende vinger en helemaal geen begrip. Terwijl niemand er vrij van is, niet van Type 1 maar ook niet van Type 2. Het zou mooi zijn mochten we elkaar allemaal een beetje meer steunen hè.

   Zoete groet en een warme knuffel voor de kleinkinderen, een extra knuffel voor dat kleine sterretje ook,

   Cathy

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.