Jij bent jij en ik ben ik.

Diabetes is zo’n aandoening waar geen standaardbehandeling voor is. Het is geen ziekte waarbij je kan zeggen: neem die pil en dan is het onder controle. Ik ben ervan overtuigd dat je de diabetes nooit echt helemaal onder controle kan hebben omdat er zoveel factoren zijn die de diabetes beïnvloeden. Vandaag is niet gisteren en is zeker ook niet morgen. Elke dag is anders. Elke PmD (Persoon met Diabetes) is anders. Elke behandeling voor diabetes is anders.. Je zou kunnen stellen dat we allemaal gelijk zijn omdat we diabetes hebben, maar toch zijn we anders.

Online vind je heel veel frustratie van PmD’s over de “buitenwereld” die maar niet lijkt te begrijpen wat diabetes is. Deze mensen zijn enorm gefrustreerd over het feit, dat “buitenstaanders” niet snappen dat Type 1 en Type 2 diabetes niet hetzelfde zijn. Dat is ook wel zo en het vergt energie om telkens opnieuw uit te leggen hoe het in elkaar zit.

Maar hoe zit met de onderlinge verstandhouding tussen PmD’s? Is er daar voldoende begrip voor elkaars behandeling? Is Jacob slecht bezig omdat hij weigert insuline te gebruiken en koppig voort blijft modderen met pillen om zijn Type 2 diabetes onder controle te houden? Is Ella niet mee met de tijd omdat ze vindt dat een insulinepompje niet bij haar drukke leven past? Wat met een kind dat geen CGM wil dragen, ondanks de ongerustheid en slapeloze nachten van de ouders? Hebben wij het recht om zelf te kiezen hoe we onze diabetes aanpakken?

In mijn ideale wereld zou ik geen diabetes hebben. In mijn bijna-ideale wereld zou ik de bionische pancreas willen, die de pancreasfunctie helemaal overneemt en waarbij geen interventie van mijn kant meer nodig is. We leven in een bijna-ideale wereld, waarbij we hier in België toegang hebben tot veel meer medische hulpmiddelen dan we denken. Ik heb er zelf voor gekozen om mijn Type 1 diabetes te behandelen met een insulinepompje en de Dexcom G4 CGM. Ik zou graag koolhydraatarmer gaan eten, maar slaag daar niet altijd (= meestal niet) in. Ik ben nu al blij als ik mijn dagen tussen de 100 – 150 gr kh kan houden. Ik eet suiker en vervang niet zo vaak die suiker door zoetstof als ik aan het bakken ben. Gewoon, omdat ik dat niet wil. Maakt dat van mij een rebel, iemand die het niet goed aanpakt of die sowieso op complicaties afstevent?

Diabetes is complex. Diabetes is heel individueel. Ik wil niet dat de diabetes me ongelukkig maakt. Kunnen doen wat ik graag doe en toch die diabetes “onder controle” blijven houden: dat is mijn doel. Het is niet perfect, verre van zelfs. Mijn HbA1c is al bijna 3 jaar onder de norm van 7% en daar ben ik blij mee. Zou het beter kunnen? Dat zal wel. Moest ik de suiker bannen, moest ik koolhydraatarmer eten en veel strikter zijn in wat ik eet, moest ik sporten minstens zo leuk vinden als kokerellen, dan zou ik vast onder de 6% geraken. Ik ben blij zoals het nu loopt. Er is altijd ruimte voor verbetering. Maar ik zou “ik” niet zijn als ik mijn eigen keuzes niet kon maken. En jij hebt het recht op jouw eigen keuzes. Want jij bent jij en ik ben ik. En ook dat is OK.

Zoete groet,

Cathy

 

5 gedachtes over “Jij bent jij en ik ben ik.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.