Zo moe.

“Hoe het met me gaat?”, vraagt de dokter. Ik vraag me af wat hij nu bedoelt. Hoe het met mij gaat of hoe het met de diabetes is gesteld? Ik waag het er op en ik zeg: ik ben moe. Altijd. Niet enkel vandaag of deze week. Gewoon altijd moe. Hij kijkt me meewarig aan en mompelt, met gekromde rug en zijn hoofd op mijn dossier gericht: iedereen is moe.. Ik wil oogcontact. Ik wil zijn aandacht. Ik wil horen wat er aan die vermoeidheid kan gedaan worden. Ik zeg nog eens: ik ben moe.

“We zullen nagaan hoe het zit met je vitaminen. Bloed prikken. Ijzer checken, net als B12 en vitamine D.” Een tekort aan vitaminen heb ik niet. Dat wordt zo vaak bekeken en geconfirmeerd. Daar ligt niet de oorzaak. De oorzaak schrijf ik toe aan de schommelingen. Moordend zijn die. Ik wou, dat ik een beetje meer Jangeox-gehalte had, wat meer ruggengraat om de koolhydraten te minderen. Zoveel mensen die geen problemen hebben met koolhydraten. Ze varen er zelfs goed bij en halen er hun energie uit. Ik behoor niet tot die groep. Veel van mijn dia-collega’s behoren niet tot die groep. Wij hebben een probleem met koolhydraten. Ons lichaam heeft moeite met de verwerking van koolhydraten. Onze pancreas hield het voor bekeken en maakt geen insuline meer aan. Die pancreas die we zo broodnodig hebben. Wat een ironie.

Bij mensen met glutenintolerantie, raadt men aan om van gluten weg te blijven. Wie een pinda allergie heeft, raakt nooit nog pinda’s aan. Wie diabetes heeft, krijgt het advies om zeker koolhydraten te eten en ze een prominente plaats te geven op je bord. Liefst volkoren, liefst volwaardige granen, dat wel. Brood heb je nodig, om te kunnen functioneren. Dat is wat er gezegd wordt. Waarom zijn er dan volkeren die geen brood eten? Functioneren die mensen dan niet? Belgen houden van brood, van aardappelen, van pasta en rijst. We zijn koolhydraatjunkies. Ik ben een koolhydraatjunk. Ik heb het gezegd. Ik wil er iets aan doen. Het is een stap in de goede richting.

Zoete groet,

Cathy

7 gedachtes over “Zo moe.

 1. Hoi Cathy,

  Ik hoor je en ik ben ook Belg 🙂 wat brood – zeker zelf gebakken – betreft… om over alle lekkere biersoorten even te zwijgen.

  Als glutenintolerant is gluten vermijden onze enige oplossing, dus dat motiveert makkelijk. Ben je dan ook nog eens zo bedreven in de keuken als jij, dan zijn lekkere alternatieven al snel gevonden (plus de paleo en de voedselzandloper community bovenop de glutenvrije community… inspiratie te over).

  Wat me steeds verbaast is waar jij al je energie vandaan haalt als ik je multitaskigheid zo dikwijls lees. Ikzelf wordt moe van minder en ik had na een grote aardappel, brood of rijstportie steeds een dutje nodig. Heb ik nu geen last meer van ☺

  Een maandje proberen zou ik zeggen, dan ondervind je zelf in hoeverre je je moeheid met andere voeding kan veranderen?

  Succes alvast en ook succes met deze site, ik leer weer meer 👍👍👍

  Prettige feestdagen en vergeet niet sat kerst en nieuwjaar niet bedoelt is om te schransen maar wel om de nieuwe lente aan te kondigen, jaja de dagen worden weer langer 💥🌻🌞

  Like

  1. Hey Stef
   ik zou dat eigenlijk eens moeten uittesten, of die glutenvrije optie iets voor mij is. Het enige waar ik dan een beetje bang voor bent, is dat mijn lichaam op den duur zelf gaat protesteren en dat ik steeds minder variatie op mijn bord krijg. Ik denk er even over na. Fijne feesten ook voor jullie samen.
   Zoete groet,
   Cathy

   Like

 2. Hoi Cathy,

  Je kan ofwel een maandje glutenvrij proberen, ofwel een maandje nog strikter zijnde geen gluten, geen rijst, geen aardappels en geen pasta. Het laatste is paleo richting.

  Wat bedoel je met je lichaam dat gaat protesteren en minder variatie op je bord?

  Prettige feestdagen met de ganse familie 😁🎄

  Like

  1. Hey Stef

   ik wil mijn lichaam gewoon niet teveel ontzeggen omdat ik bang ben dat ik bepaalde levensstijlen toch niet volhoudt, maar dat mijn lichaam gaat protesteren als ik terugkeer. Paleo vind ik te beperkt voor mezelf, heb gewoon graag van iedere voedingsgroep wat. Alles met mate, maar wel graag van alles wat en aardappelen, brood, pasta, … horen daar nog altijd bij. Ik wil de porties wel verkleinen, dat wel, maar niet helemaal elimineren, want anders wordt het wel heel moeilijk. Ik ga heel graag uit eten en dat lijkt me toch niet evident en maakt de keuze op de kaart minder groot. Ik eet gewoon veel te graag,
   zoete groet,
   Cathy

   Like

 3. Hoi Cathy,

  Héél herkenbaar dat zwarte beest dat vermoeidheid heet! Wachten tot het overgaat zegt Kevin maar soms wil hij gewoon maar crashen en slapen!
  Soms zelfs níks gegeten en toch op de rollercoaster met de waarden. Momenteel ook zo weinig mogelijk brood zijn menu, weinig effect! Afwisseling is nog het beste denk ik.

  Een fijn en gezond eindejaar aan jou en je familie!
  Josiane

  Like

  1. Hey Josiane,
   dat crashen en slapen herken ik maar al te goed. Dat is zo frustrerend, maar soms kan je gewoon niet anders. Dan moet je er aan toegeven. Er zijn zoveel factoren die onze bloedsuiker beïnvloeden. Voeding is daar één van, maar ziekte, stress, werk/geen werk, weekend/weekdag, hormonaal, emoties, sport, … het speelt allemaal een rol.
   Een warme knuffel voor jou, mama van Kevin. Hoe groot ze ook zijn, je had het liever anders gezien voor je zoon.
   Zoete groet,
   Cathy

   Like

 4. Hoi Cathy,

  Graag eten doen we ook hier hoor 😁

  Heb je ervaringen die je angst ondersteunen?

  Paleo is inderdaad strikt, strikter dan glutenvrij, dus ideaal om 1 maand te proberen, kwestie wanneer je dan toch een maand speciaal gaat doen om te testen of het je meer energie geeft, dan begin je met de meest strikte. Werkt het (voel je je duidelijk minder moe) dan kan je terug dingen toevoegen en leer je wat problematisch is.

  Uit eten is hier makkelijk: gewoon naar de chinees 2 groentenschotels 1 vlees en voila gegeten. Keuze te over want na je bestelling komt pas de vraag of je ook nog een kommetje rijst wil of niet. Weet je gelijk waarom ik hier woon ☺ In Europa moet je wel wat googelen en voorbereiden, maar voor 1 maand is het best in te plannen. Is de maand om, dan evalueren.

  Verder wil ik ook wel brood eten hoor, maar met een glutenintolerantie is dat zelfs met mate niet aangewezen.

  Succes alvast, proberen en meten is weten.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.