Een back-up plan.

Er hangt dreiging in de lucht. Ik herinner me het verhaal over een man met Type 1 diabetes, die op die bewuste 11 september 2001, kon ontsnappen aan de horror. Hij had enkel zijn schoudertas bij, met daarin zijn insuline en snelle suikers en enkele snacks. Hij beschermde die tas met al zijn kracht, wetende dat een redding uit de terreur niets voorstelde zonder die schoudertas die hem in leven moest houden. Op een gegeven moment klampte iemand zich vast aan die tas en hij zou die persoon aangevallen hebben in paniek.

Ik ken die paniek. Niet de paniek van terreur, maar de paniek van het voelen aankomen van een te lage waarde en geen snelle suikers in de buurt te hebben. Mijn dvk heeft me ooit geadviseerd op mijn vraag wat je dan moet doen: trek een sprintje, de adrenaline zal je bloedsuiker snel doen stijgen. En daarna klop je ergens aan en vraag je cola.
Ik zie me nog niet meteen een sprintje trekken. Dat zou ik zelfs niet doen als ik geen te lage waarde had. Maar het zit in mijn achterhoofd, voor het geval dat..

Heb jij een back-up plan? Heb jij ergens een tas met reservemateriaal, die je onmiddellijk kan grijpen als de nood zich aanbiedt? Wat stop je daar dan in, in die tas? Heb je daar überhaupt al over nagedacht? Voor hoelang voorzie je reservemateriaal in die tas?

backup plan
backup plan

Een paar ideetjes: snelle suikers (dextro, mini blikjes cola, ..), koolhydraatrijke snacks (graanrepen, mueslirepen, droge koeken, ..), reserve bloedglucosemeter met strips, reserve prikker met naaldjes, reserve insulinepen of wegwerpspuitjes, batterijen voor je meter/pomp, extra pompbenodigdheden, geld, voorschrift voor insuline, je schema met je insuline toedieningen, een notaboekje met de telefoonnummers van je diabetesteam, een extra lader voor je gsm, ..

Is er ook een contactpersoon die weet hoe jouw behandeling er uit ziet? Iemand die voor jou kan praten en info kan doorgeven als jij niet meer aanspreekbaar bent? Niet zo’n slecht idee, om die gegevens eens door te mailen (en regelmatig te updaten als dat nodig is) naar een contactpersoon waar je kan op rekenen in geval van. Een gouden tip: stuur jezelf elke keer een mail wanneer er aanpassingen zijn geweest in je (pomp)instellingen. Dan kan je van op het even welke plaats inloggen op Internet en je behandelingsschema te zien krijgen.
Laten we duimen, dat we die emergency kit nooit nodig zullen hebben. Het kan wel een veilig gevoel geven om zo’n kit in de auto te hebben.

Zoete groet,

Cathy

4 gedachtes over “Een back-up plan.

 1. Snelle suikers liggen hier overal. In het nachtkastje, op de badkamer, in de auto, in mijn tas, in mijn jas, in de koelkast, de voorraadkast en het dressoir.
  In mijn geval, muesli repen, dextro, granenbiscuits en knijpfruitjes.
  Het vaakst val ik terug op de granenbiscuits, van Lu. De Dextro vind ik niet lekker maar is er voor geval van nood!

  Like

 2. Suikerklontjes, dextro en cola op het werk, in de auto, in mijn handtas, bij de zus, bij de papa, …

  Ook extra Glucagen-spuit op het werk + extra insuline + pomp- en prikbenodigdheden

  Collega’s, familie, vrienden, buren, diensthoofd,… iedereen weet ik dat ik diabetes heb, wat mij een veiliger gevoel geeft 🙂

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.