HbA1c

Hemoglobine A1c. De eerste keer toen ik die term hoorde, draaide ik mijn hoofd toch even opzij en vroeg ik de endocrinoloog (nog zo’n moeilijk woord) om dat nog eens te herhalen. Sedertdien kort ik HbA1c gewoon af tot A1c. Net hetzelfde en je breekt er je bek niet op open.

 

Het HbA1c laat ons zien wat onze bloedsuikers de voorbije 6 – 8 weken gedaan hebben. Het is een soort gemiddelde waarde van de laatste 2 maanden en op die manier weet de arts in hoeverre we onze diabetes onder controle hebben. Het is belangrijk om elke dag toch zeker 4x je bloedsuiker te prikken (als je geen CGM gebruikt), zodat je kort op de bal kan spelen en kan aanpassen waar nodig. Soms zeggen die 4 prikken dat je bloedsuiker best ok zit, maar hoe zit het buiten die 4 prikmomenten? Zijn je waarden dan ook ok, of staan ze dan meestal toch te hoog? Hoe zit het met je waarden tussen je laatste prik ’s avonds en je eerste prik ’s morgens? Daar zitten best wat uren tussen, bijna 1/3 van je dag en die hoge waarden kunnen zorgen voor een hoger A1c. Zoek naar de ideale HbA1c waarde voor jou en kijk naar de gemiddelde bloedsuikerwaarde die daarmee overeen komt. Dat is de waarde die je moet proberen te handhaven 2u na de maaltijd. Geef dan ook tijdig correcties en pas je behandeling aan. Het zal een groot verschil geven voor je volgend bloedonderzoek. Vraag je team om hulp en samen kom je er wel uit.

Het ontvangen van een nieuwe A1c waarde kan stresserend zijn. Je kan ontgoocheld zijn in het resultaat, teleurgesteld dat de waarde hoger is dan je gedacht had. Die A1c waarde is een cijfer, het zegt niets over jou of je inzet. Toch blijft het voor veel mensen moeilijk en stellen ze het bepalen van hun A1c waarde steeds opnieuw uit.

Ook al is het moeilijk, het kan je helpen om te zoeken naar waar het niet goed gaat en op welke momenten het wel goed loopt. Laat een hogere A1c waarde je niet ontmoedigen om je best te blijven doen. Doe het voor jou! Doe het voor je toekomst. Iedere daling is een stap vooruit. Vergeet niet om jezelf af en toe een schouderklopje te geven. Een chronische aandoening hebben is hard werk.

Zoete groet,

Cathy

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.